sestdiena, 2015. gada 7. novembris

Smiltsērkšķu krēms (curd)




Šoruden esam bagātīgi lutināti ar saules stariem un zeltainu mirdzumu dabā, tāpēc tā vien kārojas ar dzelteno krāsu iekrāsot arī savas kūkas. Smiltsērkšķu krēms ir pati pilnība - to var izmantot gan kā deserta sastāvdaļu, gan kā pildījumu un pārklājumu kūkām, tortēm. Ja koncentrēts krēms šķiet pa stipru, to iespējams pievienot saputotam krējumam, krēmsieram, biezpienam. Krēms lieliski papildinās saldu kūku un tā piesātinātā krāsa tīksminās jebkuru.


Krēma sastāvs:

1. Smiltsērkšķu sula
2. Olas
3. Cukurs
4. Sviests

Nepieciešamās sastāvdaļas:

250 ml smiltsērkšķu sulas
3 olas
2 olu dzeltenumi
120 ml cukura
100 g sviesta

Pagatavošana

Smiltsērkšķu krēma pagatavošana ir diezgan vienkārša un ātra. Vairums receptēs šāda tipa krēmiem izmanto tikai olu dzeltenumus, jo, izmantojot arī baltumus, jābūt uzmanīgākam krēmu karsējot. Taču ar uzskaitītajām sastāvdaļām krēms man vienmēr ir tik ideāli sabiezējis, ka savos curd meklējumos esmu apstājusies pie šī varianta.



Traukā ielej smiltsērkšķu sulu un samaisa ar cukuru. Jāpiezīmē, ka to labāk darīt lielākā bļodā, lai, vēlāk to liekot ūdens peldē, traukam būtu mazāka saskarsme ar ūdens tvaiku. Izvēlas mazu katliņu, kurā ielej aptuveni ceturto daļu ūdens, trauku ar smiltsērkšķu šķidrumu liek uz katliņa virsmas un karsē līdz cukurs izkusis. Tikmēr citā traukā ar putojamo slotiņu kārtīgi sakuļ olas un olu dzeltenumus. Smiltsērkšķu sulu noņem no ūdens peldes un lēnā strūklā pamazām lej pie sakultajām olām, masu kārtīgi maisot un pēc tam pārlej lielajā bļodā. Tagad vajadzēs lielāku uzmanību - trauku atkal liek ūdens peldē (katliņā ar ūdeni, nelielā temperatūrā) un karsē, ar putojamo slotiņu nepārtraukti maisot līdz masa sabiezē.


Masa sabiezē 5-7 minūšu laikā. Tad trauku noņem nost un iegūtajam krēmam pievieno sviestu. Sviesta daudzumu var regulēt pēc savām vēlmēm.



Smiltsērkšķu krēms ir gatavs! Tagad vajadzētu kādu cepumiņu, kēksiņu vai kūciņu piedevās:))

Burkānu kūka
Ķirbju cepumi
Lai labi garšo!

1 komentārs: