sestdiena, 2013. gada 21. decembris

Mājās gatavota piparkūku mīkla


Pirms Ziemassvētkiem arī mūsu ģimenē tiek gatavota piparkūku mīkla. Pamata recepte šīm piparkūkām aizgūta no kāda latviešu gardumu saita. Receptē ir minēti cūku tauki, veikalos tie ir nopērkami, taču pēc izvēles var izmantot tikai sviestu.
Manā izpildījumā ir dažas nelielas atkāpītes no oriģināla - gatavoju no pilngraudu kviešu miltiem, neizmantoju balto, bet tikai brūnos cukurus un medu. Katrā ziņā, iespējamās variācijas ir dažādas.

Nepieciešams:

200 g sviesta
200 g cūku tauku
4 olas
200 g medus
300 ml tumšā cukura sīrupa
250 g cukurniedru cukura
250 g brūnā cukura
1-1,2 kg miltu (konkrētajā gadījumā, Grauda spēks - pilngraudu kviešu)
1 tējk. cepamā pulvera
garšvielu maisījums: pipari,kardamons, kanēlis, krustnagliņas,muskatrieksts, ingvers. Garšvielas tika smalki samaltas kafijas dzirnaviņās un mīklai pievienota 1 ēdamkaroti maisījuma, bet var pievienot vairāk.

Cukura glazūrai šoreiz izmantoju Gemosā nopērkamo Icing pūdercukuru.
Izsijāts pūdercukurs jāsamaisa ar ūdeni. Jāmaisa kārtīgi, lai nav kunkuļu. Jāvēro attiecīgā konsistence, kuru viegli var izmainīt, pievienojot ūdeni vai Icing-u. 


Attēlā redzamie produkti nav visi mīklā izmatotie produkti - redzami ir tikai pilngraudu kviešu milti un visi cukuri.

Gatavo mīklu



Sviestu, cūku taukus liek katlā un uz nelielas uguns izkausē. Pievieno medu, tumšo cukura sīrupu un abus cukurus. Masu lēni maisa, līdz cukurs izkusis. Jāpiebilst, ka cukurs kusa diezgan ilgi. Nedrīkst uzvārīt. Noņem no uguns. Pie siltas masas pievieno aptuveni pusi vai vairāk miltu, cepamo pulveri, garšvielas un olas. Visu kārtīgi samaisa. Es maisīju ar koka karoti, bet to var darīt arī ar mikseri.


 Atlikušos miltus izber uz cepamā papīra un uzliek jau padzisušu masu.


 Masu mīca kārtīgi, regulējot miltu daudzumu. Varbūt, vajag pievienot nedaudz vairāk.


Gatava mīkla ir spīdīga un elastīga. Tagad sadala vairākās daļās un, ietītu pārtikas plēvē, liek ledusskapī. Galarezultātā sanāca 2 kg mīklas.


 Nenocietos un vienu pannu ar piparkūkām pagatavoju tajā pašā dienā. Bija labas, bet vēl labākas tās kļuva, kad mīkla  vairākas dienas pastāvēja ledusskapī.


Kā jau minēju, piparkūciņas glazēju ar Icing pūdercukuru, kas ir ļoti vienkārši izmantojams, jo jāpievieno tikai nedaudz ūdens. Ja vēlas visu piparkūku noklāt ar glazūru, tad tai jābūt mīkstākai, bet ja vēlas veidot kontūras, tad glazūrai jābūt pabiezai. Var pārbaudīt - uzliek pilīti glazūras uz kādas virsmas un vēro - ja tā izplūst, tad uzraksts vēl nesanāks un jāpievieno vēl Icing pulvera.

Kas gan var būt labāks par pašu pagatavotu dāvaniņu svētkos, šoreiz tā ir piparkūku sirsniņa:))

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru