otrdiena, 2015. gada 10. novembris

Ķirbju cepumi





Mans dzeltenais garšu ceļojums turpinās.
Tikai salīdzinoši nesen atklāju, ka ķirbis ir lieliska piedeva konditorejas izstrādājumiem. No bērnības man bija aizspriedumi pret ķirbjiem un tos ēdu tikai marinētā veidā. Piedaloties Ievas kūku cepšanas čempionātā 2012.gadā, galvenās balvas ieguvēja bija izcepusi elegantu ķirbju torti. Recepti pamēģināju (ķirbju kūka ar mandarīnu ievārījumu ) un sapratu, ka ķirbi arī turpmāk izmantošu savās kūkās. Ķirbju biskvīta rulete arī ir lielisks gardums, turklāt, viena no manām īpašajām kūkām. Par mierinājumu tiem, kuri no ķirbjiem vairās, varu apgalvot, ka tā garša manis piedāvātajos saldumos nav jūtama.
Šo recepti* atklāju, kad viens no maniem ģimenes locekļiem kādu laiku nevarēja lietot piena produktus. Cepumu mīklai tiek pievienota eļļa, kā arī ķirbju biezenis. 
Gatavi cepumi pēc struktūras drīzāk atgādina kēksiņus, tiem ir viegla tekstūra, brīnišķīgs garšvielu aromāts un tos ir vienkārši pagatavot.

sestdiena, 2015. gada 7. novembris

Smiltsērkšķu krēms (curd)




Šoruden esam bagātīgi lutināti ar saules stariem un zeltainu mirdzumu dabā, tāpēc tā vien kārojas ar dzelteno krāsu iekrāsot arī savas kūkas. Smiltsērkšķu krēms ir pati pilnība - to var izmantot gan kā deserta sastāvdaļu, gan kā pildījumu un pārklājumu kūkām, tortēm. Ja koncentrēts krēms šķiet pa stipru, to iespējams pievienot saputotam krējumam, krēmsieram, biezpienam. Krēms lieliski papildinās saldu kūku un tā piesātinātā krāsa tīksminās jebkuru.