svētdiena, 2016. gada 11. septembris

Poļu biskvīts





25.augustā maniem kūku pierakstiem jeb blogam palika 3 gadi. Dzimšanas dienai par godu biju nodomājusi ievietot kādu.....īpašu torti. Domāju, pētīju - kas ir tas, kas apmeklētājus visvairāk saistījis un sapratu, ka lasītāji meklē vienkāršas, saprotamas un vizuāli uztveramas receptes. Un...tā kā nupat esmu sajūsminājusies par kādu pavisam vienkārši pagatavojama biskvīta recepti, steigšos ar to padalīties. 
Jā, starp citu, franču konditors un šefs Kristofs Mišelaks  biskvītu cep tieši pēc minētās metodes un, šķiet, nav par to jābrīnās, jo viņā rit arī poļu asinis.
Protams, kas gan dzimšanas diena bez kūkas - nākamajā aprakstā būs arī kūka un centīšos padalīties ar dažiem knifiņiem, kuri vienkāršu kūku pārvērtīs par karalieni.




Biskvīta sastāvs:


1.Milti, ciete
2. Olas
3. Cukurs


Nepieciešamās sastāvdaļas:


95 g miltu
35 g ciete vai kakao
170 g cukura
5 olas (olas svars - 50 g)
Vaniļa (ekstrakts vai kāds cits dabīgs vaniļas cukurs)

Veidnes diametrs - 25 cm.
Cepšanas temperatūra - 170 grādi.

Pagatavošana:



1. Biskvītam var izmantot gan noņemamo veidni, gan arī atbilstoša lieluma metāla gredzenveida formu. Cepamo papīru izklāj tikai veidnes pamatā.
2. Miltus ar cieti (vai kakao) izsijā. Olām atdala baltumus no dzeltenumiem.
3. Šoreiz izmantoju Biotēkā nopērkamo vaniļas cukuru. Vaniļas cukuru iespējams pagatavot arī pašiem.
4. Sagatavo dēlīti, uz kura nomest izcepto biskvītu.



5. Ar mikseri puto olas baltumu līdz vieglām putām, tad, nepārtraucot putošanu, pa daļām pievieno cukuru. Jāputo līdz putas ir stingras, noturīgas un masa spīdīga.


6. Kad olas baltums ir saputots, noregulē mikserim nelielu ātrumu un pa vienam pievieno olu dzeltenumus (tie iepriekš nav jāmaisa) un tiklīdz pēdējais olas dzeltenums iemaisījies, maisīšanu pārtrauc. Masai joprojām jābūt ar stingrām putu galotnītēm.


7. Olu masai  2 reizēs pievieno izsijātos miltus/cieti un vaniļas cukuru. Masu maisa virzienā no lejas uz augšu līdz tā iegūst viendabīgu konsistenci.


8. Biskvīta masu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā un cep aptuveni 30 minūtes, gatavību pārbaudot ar kociņu.


9. Kad biskvīts gatavs, rīcība ir šāda - apgriežam veidni otrādi, paceļam to plecu augstumā un ļaujam tai ar triecienu nokrist uz dēlīša. Trieciena rezultātā tiek izspiest gaiss un biskvītam jāsanāk vienmērīgam. Biskvītu veidnē (apgāztā stāvoklī) 3 stundas atdzesē uz restīšu paliktņa.


Biskvīts izdodas lielisks arī bez šī soļa. Tādā gadījumā, biskvītu uzmanīgi izņem no veidnes un uz restīšu paliktņa atdzesē.


10. Atdzesētu biskvītu, ietītu pārtikas plēvē, iespējams uzglabāt ledusskapī. Turklāt, biskvītam pēc noturēšanas ledusskapī, ir mitrāka un vieglāk griežama struktūra.



Pamatne kūkai ir gatava. Man ļoti patīk iznākums - tik pufīgs biskvīts neizdodas pat ar cepamo pulveri.
Un pamazām top arī pati kūka:))
Biskvīts lieliski sader gan ar vārīto krēmu, gan dažādu veidu biezpiena krēmiem, gan ar putukrējumu un svaigo sieru. Un, protams, ogas dažādos izpildījumos - svaigas, blendētas, ievārījumā utt!!!!!

Uz tikšanos!!!


2 komentāri: