Vārītā krēma receptes
Turpināšu pastāstīt par to, kādus pildījumus izmantoju savām kūkām un tortēm. Pirmajā aprakstā par kūku pildījumiem padalījos ar dažādiem biezpiena krēmu veidiem. Šajā aprakstā apkopotas vārītā krēma variācijas, kuras pārbaudītas un atzītas par labām.
Kas gan var būt labāks par vārīto krēmu!
Vārītā krēma 1.variants
Izmantots receptē mandeļu kūka.
Attēlā redzamais krēms jeb pamata masa ir vienkāršs vārītais krēms bez piedevām.
4 olu dzeltenumi
0.5 l piens
100 g cukurs
50 g milti vai ciete (orientējoši 3 ēdamkarotes)
vaniļas esence
Karsē pienu. Tikmēr olas maisa ar cukuru, vaniļas cukuru, pievieno miltus un lēnām maisot, pievieno uzkarsēto pienu. Samaisīto masu lej atpakaļ katliņā un uz lēnas uguns nepārtraukti karsē, līdz masa sabiezē.
Detalizētāk par vārītā krēma pagatavošanas gaitu centos izstāstīt rakstā: vārītais krēms ar putukrējumu.
No uzskaitītajiem produktiem iegūstam pamata masu, kuru var izmantot tāpat bez piedevām, bet var pievienot dažādas piedevas:
1. Ja (vēl karstai masai) pievienos 100 g vai vairāk šokolādi - būs vārītais šokolādes krēms.
2. Ja masu pievienos saputotam sviestam (200 g) - būs vārītais sviesta krēms.
3. Vieglāks un gaisīgāks krēms būs gadījumā, ja tam pievienos (iecilājot) saputotu saldo krējumu .
Apraksts - vārītais krēms ar putukrējumu.
4. Visjaunākais atklājums - vārītajam krēmam var pievienot arī biezpienu. Sablendē 200 g biezpiena un sajauc ar vārītā krēma pamata masu. Iegūst labas konsistences veselīgu krēmu, kurš lieliski kūkā sader ar augļiem.
Vārītais krēms ir mans īpašais krēms:))
Vārītā krēma 2.variants
Krēma 2.variants atšķiras tikai ar to, ka tiek gatavots no veselām olām.
2 olas
0.5 l piena
100 g cukura
2 ēdamkarotes miltu (ar kaudzīti)
vaniļas esence
Krēmam, kuru gatavo no veselām olām, nedaudz atšķiras gatavošanas tehnoloģija.
Masa vieglāk saiet kunkuļos, tāpēc olas kārtīgi jāsakuļ brīdī, kad pievienoti milti, to daru ar mikseri.
Pienu ar cukuru katliņā karsē. Tikmēr samaisa olas ar pāris ēd.k. piena, vaniļas cukuru un miltiem. To daru ar mikseri, kamēr masa ir viendabīga. Kad piens uzmetis pirmo burbuli, katliņu noņem no uguns un daļu piena pievieno olu/miltu masai, samaisa kārtīgi un vienā paņēmienā ielej atlikušajā karstajā pienā, kārtīgi maisot. Katliņu liek atpakaļ uz mazas uguns, nepārtraukti maisot. Kad masa sabiezē, noņem no uguns,visu samaisa - var izmantot arī mikseri. Ja nepieciešams, izberž caur sietu un atdzesē aukstā ūdenī.
Gatavo pamata krēma masu izmanto tieši tāpāt kā krēma 1.variantu.
Man liekas, ka variantu Nr.4 sauc arī par Vaniļas mērci.
AtbildētDzēstLabdien! Jā, tā ir pabieza "vaniļas mērce":))
AtbildētDzēstPirmais variants ar pirmo reizi sanākusi dikti garda. :) Paldies.
AtbildētDzēstIlona, man prieks, ka Jums izdevās!!! Un paldies, ka ievietojāt atsaucīti!
DzēstUztaisīju 1. varianta vārīto krēmu, pievienoju gan sviestiņu, gan biezpienu! Sanāca debešķīgi gards + visi mājinieki ar sajūsmā! Paldies! :)
AtbildētDzēstJauki!:))
DzēstVai vārītajam krēmam Nr.2 šokolādes garšu labāk būtu panākt pievienojot kausētu šokolādi vai šokolādes skaidiņas?
AtbildētDzēstP.S. Jūsu blogs ir kolosāls! Liels paldies par ieguldīto darbu!
Labrīt!
AtbildētDzēstJa vārītais krēms vēl ir silts, var pievienot šokolādi vienkārši salauzītu gabaliņos (var arī skaidiņas) - šokolāde maisot izkusīs. Ja krēms ir atdzisis, tad gan šokolādes jāizkausē.
Paldies par labiem vārdiem, tas tiešām uzmundrina:))
Krēmam ar sviestu-kad uzvāra to putru no piena,vai tie 200 grami sviesta jāpievieno vēl siltai? Un tikai pēc atdzišanas jāputo?
AtbildētDzēstNē, šajā gadījumā savārīto masu atdzesē līdz istabas temperatūrai. Tad saputo sviestu (lai tas vijīgs) un pa daļām pievieno vārītā krēma masu.
DzēstTaču praksē ir dažādas interpretācijas - citi liek sviestu uzreiz pie karstas vārītā krēma masas un puto līdz tās viendabīga, atdzesē un lieto.
Skaidrs.Paldies par atbildi.Tad likšu pie siltas,jo neprotu notrāpīt temperatūras un krēms saiet "ziedos"
AtbildētDzēstMīļš paldies,ka neturat sveci zem pūra un dalaties ar padomiem.
AtbildētDzēstPALDIES!!!:)
Kāds man prieks, ja noderēja:))!!!!!
AtbildētDzēstSveiki!
AtbildētDzēstVēlējos uzprasīt- vai esat mēģinājusi vārītam krēmam pievienot gan šokolādi, gan putkrējumu (vienlaicīgi)? Un ja jā- kāds rezultāts? Gribas pamēģināt, bet bail salaist visu grīstē... :) Uzrunā, ka krēms varētu būt gaisīgs un šokolādīgs.
Esmu:)) Neko grīstē nevar salaist...droši:))
AtbildētDzēstVispirms šokolādi un tad - putukrējumu. Šokolāde krēmu padarīs nedaudz stingrāku, putukrējums - gaisīgāku un aizies uz urrā!!!!
1 gl piens, cik ml ir taja dotaja glaze?
AtbildētDzēstLabdien! Vai nezinat, kā gatavo Dundagas kremu? Vai nav kaut kas līdzīgs Jūsu Nr. 3, tikai vēl mannā klāt un rozīnes? Tas gan nav kūku krems, bet saldais ar ķīseli :) Ēdu šo saldo, bet nevaru "sazīmēt" īsti recepti. Interneta plašumos ir tikai viens variants, par kuru ir atsauksmes nav labas. Paldies!
AtbildētDzēstja kādam interesē Dundagas krēms varu iedot recepti, rakstat uz epastu ruta49@inbox.lv
DzēstMan recepte nākusi no pašas Dundagas :)
Labdien!
AtbildētDzēstDiemžēl, nezinu, kā gatavo Dundagas krēmu:))
Sveiki! Es Dundagas krēmu vāru šādi: vāra mannā putru tikai ar cukuru un notīritām un uzbriedinātu rozīnēm. Kad putra kārtīgi atdzisusi pievieno saputotu saldo krējumu ar vaniļas cukuru. Visu kārtīgi iecilā un pasniedz ar ogu mērci
DzēstLabdien, Jana! Tikko uzgāju Jūsu blogu un ļoti priecājos par to! :)
AtbildētDzēstSakiet, lūdzu, vai pie vārītā krēma Nr. 1 var pievienot arī saspaidītu banānu? Kaut kur lasīju tādu recepti, bet neizklausījās īpaši pārliecinoši. Taču sakārojās. :)
Labdien! Paldies:))
DzēstAr garšām noteikti var eksperimentēt:)) Šādā gadījumā tikai mainīsies krēma konsistence un banāna garša uz vārītā krēma fona īpaši neizcelsies. Banāns labi saderētu ar putukrējumu/krēmsieru.
Paldies :) sanāca ideāli;)
AtbildētDzēstLiels paldies ka dalaties ar savām zināšanām, esmu priecīgs ka ir šādi cilvēki :)
AtbildētDzēst:)) Tātad saprotu, ka Jums noderēja un tas ir super:))
DzēstLabdien!
AtbildētDzēstVai Jūs nevarētu uzrakstīt Padomju laika ( 1975.-1982.) kūkas "Groziņš" recepti?
Bija tāda kūciņa - groziņa pamats, tad kaut kas brūns iekšā, līdzīgs kā kūkai Kartupelis, bet irdenāks, tad pa virsu vārītais krēms un dzeltenās marmelādes "Gundega" gabaliņš vidū. Visas kūkas Padomju laikā maksāja 0,22 kapeikas.
Labdien!
AtbildētDzēstJa tā piedomāju, tad atceros tādu kūciņu:))
Bet man, diemžēl, nav tādas receptes. Vienīgi, jāeksperimentē:))
Lieliskas receptes. Tikai lūdzu nemāciet jaunajām pavārēm lietot sintētisko vanilīnu. Nekādas esences. Tikai dabīgā vaniļa, tās ekstrakts vai vaniļas cukurs. Izmēğiniet un jūs izjutīsiet dievišķo vaniļas garšu un nekad vairs nelietosiet vanilīnu.
AtbildētDzēstJuri...pilnīgi piekrītu. Es nelietoju sintětisko vanilīnu jau ilgi. Lietoju pāksti vai esenci-arī paštaisītu:)
DzēstAtļaušos piebilst, ka mēģināju likt dabīgo vaniļas pulveri, no www.vanilasdebesis.lv. Pulveris bija ļoti dārgs, cerēju ka nu tik būs, smaržos un garšos, bet nekā tamlīdzīga. Smaržo pēc samaltām rozīnēm, ne vaniļas, pie tam krēms maina krāsu- no skaisti maigi dzeltena pārvēršas dubļaini pelēks. Man teica, ka vaniļas pulvera garša un aromāts atveras to sildot, bet es neko īpašu nesajutu, un spēru klāt vanilīna cukuru, lai nav viss vārījums jāgāž podā.
DzēstLai aprakstītu Madagaskaras vai Burbonas vaniļas pākšu/ekstrakta aromātu mēdz lietot tādus vārdus, kā: krēmīgs, salds, siens, tabaka, rums, rozīnes un brūnais cukurs. Vanilīns ir tikai 1 no 200 vaniļas pāksts sastāvdaļām, tāpēc tas arī nekad nesmaržos, kā vanilīns, bet katrs deguns sasmaržos, ko savu! Šeit būs pavisam cita buķete. Ja negribas, lai pulveris iekrāso Jūsu maigi dzelteno krēmu, kas nav nekas nedabīgs, jo vaniļas pāksts tomēr nedaudz krāso, var lietot tikai vaniļas pāksts sēkliņas, vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu!
DzēstStarp citu esence un ekstrakts ir 2 dažādas lietas. Esence visbiežāk ir sintētiskais variants, bet ekstrakts dabīgs vaniļas pāksts izvilkums alkoholā.
Dzēstpaldies par Vaniļas krēma 2. variantu, ļoti patīk, ka olas nav jāatdala, tik gatavojot sanāca diezgan pašķidra, neesmu pavāre, cerēju, ka atdzesējot paliks biezāks, bet īpaši biezāks nesanāca,
AtbildētDzēstskatos pēc bildēm arī ir šķidrāks kā klasiskais krēms, bet mēģināšu vēlreiz,
vai varētu būt tā, ka ilgāk jāvāra, tik, kamēr ir tieši tik biezs, cik vēlos?
paldies,
Iz.
Labvakar! Šī situācija var būt atkarīga no konkrēti pielietoto miltu uzbriešanas stipruma; no olu lieluma utt., tikpat iespējams, ka masu varēja pakarsēt ilgāk. Varbūt, mēģiniet nākamajā reizē pielikt par pusēdamkaroti vairāk miltu. Lai Jums viss izdotos!!!!!
AtbildētDzēstJana.
Labdien. Diemžēl kaut kādu iemeslu dēļ neredzu krēmu 3. un 4. variantus. Mani interesēja tieši 3. variants, kas bija bez miltiem vai cietes.Varētu lūdzu to recepti atsūtīt? Paldies.
AtbildētDzēstLabdien!Kā gatavo vārīto kremu ar biezpienu?Ja es izvāŗīšu kremu un pielikšu sviestiņu tad pašās beigās ir jāpieliek biezpiens un jāsaputo?Un cik daudz vajag biezpienu?Paldies.
AtbildētDzēstLabdien! Ja gatavojat vārīto krēmu ar biezpienu, tad sviestu nevajag. No sākuma izberziet vai sablendējiet biezpienu piem., 200g un tad tam pievienojiet atdzesētu vārīto krēmu (3-4 ēdamkarotes vai vairāk).
DzēstVārītais krēms pats par sevi ir lielisks un biezpiens tajā neiederas. Krēmā var iecilāt putotu saldo krējumu.
AtbildētDzēstVārītais krēms ir pamats dažādu krēmu pagatavošanai. Un tiem, kuri vēlas liesāku krēmu, kā variants ir vārītais krēms ar biezpienu, kurš garšo lieliski.
Dzēst- ļoti vērtīgi!Paldies!
AtbildētDzēstSveiki! Jautājums varbūt muļķīgs, bet kā saputo sviestu līdz tas vijīgs.... Utaisīju Napaleona torti, bet likās, ka krēms pārāk šķidrs, plāksnes slīdēja vien no otras un virsma tā arī nescietēja līdz frakcijai, lai varētu ko ar šokolādi urakstīt. Varbūt tas sviests.... Bet kūka tika notiesāta zibenīgi- recepte ļoti laba!!!!
AtbildētDzēstlooks good
AtbildētDzēstLabdien. Vai pie vārītā krema esat likusi klāt krāsvielas?
AtbildētDzēst