piektdiena, 2017. gada 20. janvāris

Vēja kūkas



Vēja kūkas, plaucētās mīklas kūciņas, pâte à choux, vecrīgas, eklēri - ar tādiem nosaukumiem pazīstam gaisīgās kūkas, kurām ir kraukšķīgs apvalks un dobs viducis. Kūciņām dobajā vidiņā var likt saldus un sāļus pildījumus. No saldajiem pildījumiem lieliski iederēsies vārītais krēms, biezpiena krēms , putukrējums ar ogām u.c. 
Lai arī ar plaucētās mīklas kūkām esmu pazīstama samērā ilgi, tieši šī recepte man bijusi visveiksmīgākā.
Noteikti vēlos iedrošināt katru vēja kūku pagatavošanai, tas nemaz nav sarežģīti, ja ievēro dažas svarīgas nianses.




Kūciņu sastāvs:

1.Plaucētā mīkla.
2. Pildījumā - vārītais krēms (varianti - biezpiena krēms, putukrējums u.c.).

Nepieciešamās sastāvdaļas

Plaucētai mīklai:

100 g sviesta
220 g ūdens
200 g miltu (Hercogs bio kviešu milti)
5-6 nelielas olas (istabas temperatūrā), ja lielākas olas, tad 4-5
šķipsna sāls

Rezultāts - 2 lielās pannas ar kūciņām

Svarīgi!!!!

1. Olām jābūt pastāvējušām istabas temperatūrā (2-3 stundas).
2. Olām jābūt svaigām.
3. Pievienojot olas, svarīgi noteikt gatavas mīklas konsistenci - paceļot karoti, tai jānokrīt  ar "spici".
4. Cepšanas laikā pirmās 15 min. nedrīkst virināt krāsns durvis.

Gatavošanas gaita



Sagatavo olas un ļauj tām pastāvēt istabas temperatūrā.


Izsijā miltus.


Katliņā uz vidējas uguns liek karsēties ūdeni (pievieno šķipsnu sāls) un sviestu. Uzkarsē šķidrumu līdz pirmajam burbulim.


Vienā paņēmienā pievieno miltus un, nenoņemot katlu no uguns ar koka karoti maisa līdz masa kļūst viendabīga, spīdīga un veļas kamolā.  Masu noņem no uguns un liek traukā, kurā tā tiks savienota ar olām.


Tālāk var rīkoties pēc izvēles - maisīt ar koka karoti vai ļaut to darīt mikserim. Es izvēlējos otro variantu.
Karsto masu dažas minūtes padzesē. 


Tad, darbojoties maisītājam vai čaklajām rociņām, pa vienai pievieno olas un pēc katras olas pievienošanas, masu kārtīgi izmaisa.  Pēc 4. olas pievienošanas sāk noteikt mīklas gatavību. Ar karoti paņem mīklu no trauka un ļauj tai krist lejā - ja, tai krītot izveidojas "spice" (attēlā), mīkla ir gatava un olu pievienot vairs nedrīkst, bet ja tā nolīst, izveidojot trapeci, jāpievieno vēl ola. Iespējams, visas olas nemaz nebūs vajadzīgas, bet nav izslēdzama situācija, ka būs nepieciešama vēl kāda. 


Gatavu mīklu tiek konditorejas maisiņā un izspiež piciņas valrieksta lielumā. Protams, var veidot arī citas (garenas) formas kūciņas.
Liek iepriekš uzkarsētā  cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā un cep 15 minūtes. Šajā laikā cepeškrāsns durvis nevirina. Pēc 15 minūšu cepšanas termometru noregulē uz 180 grādiem un cep vēl 5-10 minūtes.


Gatavību pārbauda, uzsitot pa kūkas dibenu - jābūt dobai skaņai:))


Tagad pats patīkamākais - kūciņu pildīšana. Es parasti nogriežu cepurīti un iepildu krēmu ar karoti vai konditorejas maisiņu. Attēlā redzamās kūkas pildītas ar šokolādes ganašu un vārīto krēmu.

Kūkas vislabāk pildīt pirms pasniegšanas, bet konkrētajā gadījumā tās sapildītas un uz šķīvja uzliktas stāvēja ledusskapī, ar savu kraukšķi patīkami pārsteidzot arī nākamajā dienā.

Kūku varianti:

1. Vecrīgas - pildījumā biezpiena krēms (500 g sablendēts biezpiens samaisīts ar 180 g mīksta sviesta un 150 g pūdercukura). Virsmu pārkaisa ar pūdercukuru.
2. Eklēri - pildījumā vārītais krēms ar sviestu un virsma pārlieta ar šokolādi (uz 100g salauztas šokolādes uzlej 100 g uzkarsētu saldo krējumu).
3. Vēl daži saldo pildījumu varianti -
  * putukrējums ar ogām, 
  *vārītais krēms ar putukrējumu,
  *sviesta krēms ar iebiezināto pienu (1 kārbu iebiezinātā piena saputo ar 200 g mīksta sviesta),
   * šokolādes krēms -  vārītais krēms ar šokolādi.

Lai izdodas!!!

2 komentāri:

  1. Paldies! Tieši šo recepti cerēju te atrast, jo Cielaviņa jau sanāca pēc Jūsu receptes :)

    AtbildētDzēst
  2. Taisīju ar zemeņu putukrējumu, ļoti garšīgi, gribu izmēģināt vārīto krēmu, domāju, ka arī sanāks ideāls deserts !

    AtbildētDzēst