Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

sestdiena, 2020. gada 17. oktobris

Vecais jaunais biskvīts






Sveiciens, visiem, krāsainajā rudenī!

Runāšu atklāti - ja man nebūtu jāpielieto tik lielas pūles gatavošanas procesa fotografēšanai, recepšu būtu vairāk🙈. Turklāt, pa šiem 7 gadiem, kopš šeit rosos, ir izveidojušies tik daudz labi kūku gatavošanas kanāli ar skaistām bildēm, ka man rodas vēlēšanās visas savējās izdzēst😅. 

Labi, tagad gan runāšu par tēmu. 
Esmu sev atklājusi kādu lielisku biskvīta recepti* un nevaru ar to nepadalīties. Kas tad šajā receptē ir tik īpašs? Īpaši ir divi gatavošanas soļi - olu putošana kopā ar cieti un miltu iemaisīšana ar mikseri, nevis lāpstiņu. Vai maisot ar mikseri biskvīts nesakritīs?  Manuprāt, nedaudz mazinās tā apjoms, bet tā kā man labāk patīk mazāk uzpūsta biskvīta struktūra, tad šī recepte ir tieši manā gaumē. Turklāt, biskvīts ir mitrāks un stabilāks kūkas būvēšanas procesā.
Katrā gadījumā, rosinu Jums pamēģināt, varbūt iepatīkas😃.

Gadījumā, ja Jūs dodat priekšroku ļoti pufīgam tortes biskvītam, tad iesaku iemēģināt recepti poļu biskvīts , pēc tam būs iespēja salīdzināt.


Biskvītam nepieciešamās sastāvdaļas:

6 lielas olas
15 g kukurūzas cietes
210 g cukura
180 g miltu
vaniļas cukurs
šķipsna sāls

biskvītam netiek pievienots cepamais pulveris

Gatavošanas gaita

Biskvīta pagatavošana ir salīdzinoši vienkāršāka kā citu biskvītu pagatavošana, vien jāatceras daži noteikumi.
1.Olām noteikti jābūt paturētām istabas temperatūrā (aptuveni 1-2 stundas).
2. Olas ļoti labi jāsaputo (attēlā būs redzama konsistence).
Olu putošanai es izmantoju stacionāro mikseri. Ar rokas mikseri neesmu gatavojusi, bet process būs garāks.



Receptē tiek izmantotas neatdalītas olas (t.i., dzeltenumi no baltumiem 😄). Attēlā redzamās trīs sastāvdaļas - olas, cukurs un ciete ir tie komponenti, kuri kopā putojoties un "savstarpēji sadarbojoties", izveidos lielisku platformu stabilam un superīgam biskvītam.



Traukā liek olu dzeltenumus un baltumus (olas ir paturētas istabas temperatūrā) un, pagriežot mikseri uz maziem apgriezieniem, ļauj tām izmaisīties. 


Mikserim darbojoties, pieber cieti, cukuru, sāli, vaniļas cukuru un, pagriežot mikseri uz lielākiem apgriezieniem, puto tik ilgi, līdz masa veido noturīgu reljefu - tātad, paceļot miksera slotiņu, masa neizplūst vismaz 3 sekundes, bet veido lentīti (attēlā).
Vēršu uzmanību, ka iesākumā kukurūzas ciete olu masā veido baltas, neizmaisījušās daļiņas, bet vēlāk tās visas izmaisīsies. Putošanas process ilgst aptuveni 10-15 minūtes.


Kad olu masa saputota līdz vajadzīgajai konsistencei, pagriež mikseri uz minimālas jaudas apgriezieniem un, mikserim darbojoties, pa ēdamkarotei pievieno izsijātus miltus.  Patiesībā, šādā veidā masa ļoti labi samaisās un arī nesaplok, kā varētu sākumā domāt. Miltus maisa tikai tik ilgi, līdz milti iemaisījušies un masa kļūst viendabīga. Pirms likšanas veidnē, masu pāris reizes izmaisa ar koka karoti vai silikona lāpstiņu.


Gatavo biskvīta masu liek veidnē, kurā ieklāts cepampapīrs. Veidnes diametrs šajā gadījumā bija 22 cm. Biskvītu liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 175 grādu temperatūrā un cep orientējoši 30-40 minūtes. Cepšanas režīms -  augša apakša. Gatavību pārbauda, iedurot biskvītā kociņu - ja tas ir sauss, arī biskvīts ir gatavs.


Lūk, biskvīts ir gatavs un izkāpis no veidnes 😃. Redzams, ka masai veidnē pietrūkusi vieta, tāpēc šim biskvīta daudzumam var izmantot lielāku vai arī augstāku veidni. Man bija vajadzīgas 4 biskvīta kārtas, tāpēc apzināti izmantoju šāda diametra veidni.


No krāsns izņemto biskvītu pusstundu patur veidnē un tad, uzmanīgi ar asu nazi atdalot no malām, atdzesē uz restīšu paliktņa. Kad biskvīts atdzisis, ietinu to pārtikas plēvē un lieku ledusskapī vai saldētavā. Ledusskapī to var turēt 2 dienas, bet saldētavā -2 nedēļas.


Biskvīts ir sagriezts un lūk, kā tas izskatās - neskatoties uz to, ka olas tiek putotas, neatdalot baltumus no dzeltenumiem, milti iemaisīti ar mikseri un nav ne grama mākslīgo irdinātāju, tas ir labi pacēlies, padevïgs un gatavs izcilai kūkai 😋.

*YouTube,Торты и Кулинария Cakes & Cooking

18 comments:

  1. Tev ir lielisks blogs ar superīgiem skaidrojumiem!!
    Receptes izdodas atbilstoši aprakstītajam, nevis kā citos, - rezultatā skaidrs, ka kaut kas nav paskaidrots gatavošanas tehnoloģijā.
    Laimīgu Jauno gadu! :-)

    AtbildētDzēst
  2. Paldies, anonīmais lietotāj, par uzmundrinošajiem vārdiem:) Laimīgu Tev arī Jauno gadu!:)

    AtbildētDzēst
  3. Paldies,Jana,par vecā jaunā biskvīta recepti.Cepu jau 3.reizi un viss sanāk un izdodas.Veiksmi !

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Uh...kā tas mani priecē:) paldies par komentāru! Man pašai šis biskvīts ļoti patīk!

      Dzēst
  4. Lai gan var atrast daudz receptes ar skaistām bildēm, tāpat atkal atgriežos šeit, pie Jūsu rakstītajām. Biskvīts izdevās burvīgs un kūka bija gardum garda. Paldies par šo un arī citām receptēm!

    AtbildētDzēst
  5. Inga, mīļš paldies! Ļoti priecājos:)

    AtbildētDzēst
  6. Labvakar,
    Ļoti novērtēju Jūsu blogu. Lūdzu, turpiniet darboties. Tik daudz noderīgas informācijas. Man ir jautājums, parasti, kad cepu biskvītu, vienmēr daru visu kā receptē, bet kad izcepjas, biskvīts vienmēr "čaukst" un liekas mitrs - kociņš vienmēr izņemās sauss un pēcāk, kad izņemu no krāsns, biskvīts sakrītas. Jāsaka, neesmu mēģinājusi Jūsu biskvīta receptes pagaidām.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien! Paldies, ka motivējat mani ar savu ierakstu.
      Attiecībā par biskvītu, kurš sakrītas - tam varētu būt vairāki iemesli- gan neatbilstoša temperatūra vai režīms, gan nestabila un kārtīgi nesaputota olu masa. Pēc pieredzes zinu, ka labāk iegādāties termometru, jo iebūvētais cepeškrāsns termometrs neatbilst faktam. Lai izdodas.

      Dzēst
  7. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  8. Labdien, Gribēju tikai pateikt Jums lielu paldies par receptēm un padomiem. Man jau likās,ka šo to zinu par konditorejas lietām, bet , kopš, pirms vairākiem gadiem, atradu Jūsu blogu, esmu uzzinājusi tik daudz kā jauna un derīga. Jūsu paskaidrojumi ir perfekti! Skatos pati, un iesaku citiem!

    AtbildētDzēst
  9. Labdien, vai kukurūzas cietes vietā drīkst lietot kartupeļu? Iznākums nemainās?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. sis man ari intreseee! kuku gribas bet piemajas veikala nav kukuruzas cietes(((

      Dzēst
  10. Sveicināta, Jana! Piekrītu iepriekšējo komentāru autoriem par to, ka Jūsu receptes izdodas vienmēr. Tieši Jūsu mandeļu miltu biskvītu (abas versijas) ļooti iepriecina manu bērnu bezglutēna periodā jau daudzus gadus! Arī krēmi. Manam nu jau lielajam bērnam bezglutēna diēta nebija aizliegums gardajam un visas citas bezglutēna miltu receptes man nez kāpēc nesanāca... Gatavot gan vispār sāku tikai tās diētas dēļ, tā ka ļoti prasmīga neesmu ;-)

    AtbildētDzēst
  11. Meitenes, teorētiski var arī kartupeļu cieti, bet tās garša var būt jūtama biskvītā.

    AtbildētDzēst
  12. Absolūti nekam nederīga recepte, biskvīts nesanāk un saraujas!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Anonīms, ja saraujas-mīklā nav bijis gaiss, vai nu nav saputots līdz nepieciešamajai konsistencei vai arī gaiss izsists laukā pārāk daudz maisot miltus. Stāsts varētu būt par pagaravošanad tehnoloģiju😀

      Dzēst
    2. Labvakar! Kad pieber miltus saputotajā olu masā, uz kādu ātrumu miltus iemaisa? Vai, paliek tas pats lēnais? Paldies!

      Dzēst