Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

trešdiena, 2016. gada 13. aprīlis

Brīnumgardie šokolādes kēksiņi




Vispieprasītākie no mazajiem kēksiņiem (cupcakiem un mafiniem) mūsmājās ir tieši šie šokolādīgie kārumi. Neatkarīgi no ēdāju vecuma un dzimuma, tie ieguvuši vislielāko popularitāti un atzinību. Lai arī man pašai labāk tīk vaniļas un ogu garšas, padodos vairākuma gribai. Protams, ar šokolādes glazūru vai lielu krēma cepuri:)) Kēksiņiem ir lieliska struktūra, tie ir pufīgi, ar lielisku smaržu un piesātinātu garšu.




Kūciņu sastāvs:

1. Kakao kēksa mīkla
3. Šokolādes glazūra (ganašs)

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Kakao kēksiņiem

40 g kakao
220 ml karsta ūdens
120 g sviesta
180 g miltu
180 g cukura
2 olas
2 tējk cepamā pulvera
vaniļas cukurs
šķipsna sāls

Šokolādes glazūrai

100 g tumšās (arī piena) šokolādes
100 g saldā krējuma

Gatavo kēksiņus



1. Kakao ieber trauciņā un uzlej vārošu ūdeni. Masu kārtīgi izmaisa un atstāj, lai tā atdzistu līdz istabas temperatūrai.
2. Ar mikseri puto mīkstu sviestu līdz masa ir gaiša un vijīga, pieber cukuru un turpina putošanu. Pievieno olas un kārtīgi ieputo masā. Pievieno iepriekš izsijātus miltus, kuriem pievienots un iemaisīts cepamais pulveris, vaniļas cukurs un sāls.
3. Kad milti iemaisīti, pievieno atdzesētu kakao maisījumu un, masas savienojot, iegūst skāba krējuma konsistencei līdzīgu kēksiņu mīklu.


4. Kēksiņus cep speciālās veidnēs, kurās ieklāj papīra turziņas. Procesa laikā sapratu, ka man ir tikai 6 papīra turziņas, tāpēc cepšanai izmantoju arī silikona veidni.
5. Cep iepriekš uzkarsēta cepeškrāsnī 190 grādu temperatūrā aptuveni 16 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu. Svarīgi kēksiņu nepārcept, jo tad tas kļūst sauss.

Gatavo šokolādes glazūru (ganašu)



1. Traukā ieber sasmalcinātu šokolādi.
2. Katliņā  strauji uzkarsē saldo krējumu līdz (burbulim) un pārlej šokolādei. Masu neaiztiek aptuveni divas minūtes, pēc tam kārtīgi ar stiepļu putotāju izmaisa.
3. Kad glazūra atdzisusi, to ar karoti pārlej kēksiņiem. Citā variantā ganašu var atdzesēt ledusskapī, tad masa būs stingrāka un uz kēksiņiem to pārsmērē ar platu nazi. Kā trešais variants - atdzesētu un istabas temperatūrā pastāvējušu ganašu var saputot, kā rezultātā iegūst biezu, uzputotu masu, kuru pārklāj virsmai ar platu nazi vai iepilda dekorējamā turzā un izveido kēksiņam cepuri.



Kēksiņus vienkārši var pārkaisīt tikai ar pūdercukuru.


Vai arī - uzliet spīdīgo un kārdinošo šokolādes glazūru. Ticiet man, kārumnieki vispirms pasniegsies tieši pēc šī, ar šokolādīgo glazūru pārklātā, garduma.

Lai labi garšo!


2 komentāri:

  1. Sakiet,lūdzu,vai miltu vietā var ņemt pilngraudu kviešu vai pilngraudu auzu miltus?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labvakar! Jā, droši!!! Tikai tad lieciet nedaudz mazāku miltu daudzumu. Bet pilngraudu auzu miltus vajadzētu sajaukt kopā ar citiem miltiem.

      Dzēst