Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

trešdiena, 2013. gada 20. novembris

Vieglais sviesta krēms


Noteikti vēlos padalīties ar vieglā sviesta krēma (Franču sviesta krēms) recepti, jo tas ir ne tikai gards krēms tortēm un kūkām, bet arī plastisks un ļoti noturīgs. Krēmu pārsvarā izmanto tortes virsmu pārklāšanai un dekorēšanai, taču kā pamata pildījums tas tiek izmatots tādās tortēs kā Cielaviņa un Roko.


Krēma sastāvdaļas:

75 g cukurs
4 ēdamkarotes ūdens
3 olu dzeltenumi
175 g sviests
3 ēdamkarotes iebiezinātais piens ar cukuru
pēc izvēles - vaniļas cukurs vai kakao (ja vēlas šokolādes garšu)



75 g cukuru izkausē 4 ēdamkarotēs ūdens, tad uzvāra līdz 115 grādiem (pēc cukura t mērāmā termometra*). Parasti to vāru tik ilgi līdz  masa sāk palikt sīrupaināka, orientējoši, 3 - 4 minūtes.


Saputo 3 olu dzeltenumus un pamazām pielej karsto sīrupu. Puto, līdz maisījums ir gaišs un krēmīgs.
Atsevišķi saputo 175 g sviesta (atlaidinātu istabas temperatūrā).



Saputotajam sviestam pamazām pievieno olu un sīrupa maisījumu un iebiezināto pienu (istabas temperatūrā). Garšai pievieno vaniļu.


Pēc izvēles var pievienot kādu dabīgu krāsvielu, piemēram, dzērveņu sulu vai arī kādu karoti kakao.



Gards krēms izdodas, ja masai kā piedevu pievieno karameļu mērci vai vārīto kondensēto pienu (šajā gadījumā parasto kondensēto pienu neliek).





Krēms ir ne tikai gards, bet arī lielisks dekoru veidošanai.

*Izmantotais avots - 101 vērtīgs padoms Kūkas, Barbara Mehere, Zvaigzne ABC.






70 comments:

  1. Šo es nogaršoju-bija ļoti garda! :)

    AtbildētDzēst
  2. Fantastisks krēms! Ļoti viegli uztaisīt, salīdzinot ar vārīto krēmu, no kura man vēl ir bail, un garšo neaprakstāmi labi! :) Paldies par lielisko recepti :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Bet arī vārītais krēms Jums noteikti izdotos:))

      Dzēst
  3. Jauki, ka izdevās:)) Un paldies par atsaucīti!!!!

    AtbildētDzēst
  4. Vai ar šo krēmu arī dekorējāt kūku???

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, šajā aprakstā redzamā torte dekorēta ar vieglo sviest krēmu.

      Dzēst
  5. Lieliska recepte! Paldies!
    Sakumaa baidijos meginat, domaju, ka slides tie dekori vai izkusis vel pirms pasniegsanas. Bet nee, nekas tads nenotika! :) Bija torti vieglak dekoret neka ar parasto salda kreejuma kremu , skaistak sanaca visu veidot un galvenais ari loti garsigs krems!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Zel, ka nevaru te pievienot foto.

      Dzēst
    2. Labdien!
      Paldies par komentāru, patiess prieks, ka viss izdevās:))
      P.s. Man arī žēl par foto.....diemžēl, neatradu vai nemācēju iestatīt šādu opciju:((

      Dzēst
    3. Svieki! Kas ir sarkanie kraukšķi uz tortes pirmajā bildē?

      Dzēst
    4. Labvakar!
      Uz kūkas malām uzkaisīta ir dzērveņu tēja un pa vidu lielās rozā - konfektes.

      Dzēst
    5. Paldies!
      Krēms sanāca ļoti labi, šī krēma versija noteikti ir mans favorīts! :)

      Dzēst
  6. Labdien!
    Divas reizes mēģināju, bet nekā...
    Man sviestam pievienojot klāt olas, kas sakultas ar sīrupu, masa palika graudaina, kā arī garša kā atsulojies sviests... droši vien vainīgs sviests?? Kādu sviestu labāk izmantot?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien!
      Pirms kāda laika man arī tā ir gadījies - toreiz problēma bija tā, ka sviestam nebija istabas temperatūra un es to nebiju labi saputojusi. Sviestam jābūt mīkstam, saputotam tam jābūt viendabīgam un jākļūst gaišākam. Olu cukura sīrupu pievieno pa daļām sviesta masai un tad katru reizi kārtīgi ieputo masā. Par sviestu - galvenais lai ir saldkrējuma sviests (exporta, latgales u.c.), vismaz 82 procenti tauku. Man īsti nepatīk rasa..
      Aija, vajadzētu izdoties:))

      Dzēst
    2. Liels paldies! Mēģināšu vēlreiz, domāju shoreiz izdosies!

      Dzēst
  7. Ilgi nevarēju saņemties pameiģināt,jo esmu uzticīga vāritajam krēmam, bet šodien dikti sagribējās keksiņus ar kāda krema glazūru. Izlēmu, ka nu tomēr ir jāpamēģina. Izdevās PERFEKTI. Sacepu citrona keksiņus,un kā kremu ņēmu šo. Ar šādu daudzumu sanāca izdekorēt 19 keksiņus.
    Milzīgs paldies par recepti. Žēl, ka nevar pievienot bildes šeit komentāros...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Baiba, cik lieliski!!!!!!!
      ES arī ļoti vēlētos redzēt Jūsu keksiņus:)) Katrā ziņā, man neizdevās iestatīt šādu fīču....būs jāmeklē kāds webmasters...
      Ja sanāk, varbūt atsūtiet man uz e-pastu:jana.stendzenieki@gmail.com

      Dzēst
  8. Vai krēmu var taisīt bez olām?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Var. Cukura sírupu atdzesē līdz tas ir remdens un tad, putojot sviestu, lēnām to pieputo klāt. Rezultātā būs sviesta krēms.

      Dzēst
  9. Paldies par recepti un skaidrajām norādēm, krēms izdevās garšīgs un gaisīgs. (izveidoju savas pirmās rozes). Andra

    AtbildētDzēst
  10. Andra, es arī trenējos taisīt rozes, tāpēc par Jūsu rozēm man īpašs prieks!!!!!!

    AtbildētDzēst
  11. Man arī krēms sagāja pārslās, tikai pēc tam ievēroju ka lietoju RASAS sviestu, kuram uz svētkiem bija atlaides un vel man cukura sīrups bija padzisis laikam tas arī varētu būt pie vainas!!! Rīt mēģināšu rīt ar citu sviestu! ;D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Esmu pārliecināta, ka izdosies:)) Noteikti sviestu paturiet ilgāku laiku siltā telpā un pievienojiet to masai klāt pa daļām katru reizi to kārtīgi ieputojot.Taču, ja arī sapārslojas, var nedaudz paturēt siltumā vai bļodā ar siltu ūdeni un pēc tam ar stiepļu putotāju samaisīt - masa kļūs viendabīga.
      Noteikti olu/sīrupa masai jābūt viegli siltai (ne karstai), kad tiek pievienots sviests.
      Lai veicas!!!!!

      Dzēst
  12. Paldies par recepti, dekori sanāk brīnišķīgi ir tikai viena problēma, nosmērēju kūkai arī malas, skaisti sanāca, viegli smērējas, tikai pēc izņemšanas no ledusskapja parati kūkas sānos ir par kādai plaisai ! Nu tas, protams, no tā , kad sviests palika ciets un saplaisāja, varbūt var pievienot vel kādu sastāvdaļu vai pamainīt to pašu produktu proporcijas, lai tās plaisas nerastos ?

    AtbildētDzēst
  13. Paldies par recepti, dekori sanāk brīnišķīgi ir tikai viena problēma, nosmērēju kūkai arī malas, skaisti sanāca, viegli smērējas, tikai pēc izņemšanas no ledusskapja parati kūkas sānos ir par kādai plaisai ! Nu tas, protams, no tā , kad sviests palika ciets un saplaisāja, varbūt var pievienot vel kādu sastāvdaļu vai pamainīt to pašu produktu proporcijas, lai tās plaisas nerastos ?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par pieredzi! Jāatzīst, ka arī no vārītā sviesta krēma man kūkai ir gadījušās plaisas...Un no biezpiena krēma arī. Un tas man ir bojājis omu...Un tas gadījās tieši smilšu biskvīta kūkām vai napoleonam. Cik saprotu, kūka sastrādājas ar sastāvdaļām, paliek mitrāka iekšpusē un briest, līdz ar to plešas arī krēms, kurš ārpusē. Lelde, domāju, ka pie šī krēma nevajadzētu pievienot citas sastāvdaļas. Tad var gatavot citu, mīkstāku krēmu - no sviesta un krēmsiera. Vai arī ārpusi dekorēt pirms pasniegšanas, vai arī , ja gadījusies plaisa, sasildīt nazi un izlīdzināt. Lai Jums veicas!!!!!

      Dzēst
    2. Paldies par padomu, bet sakiet lūdzu, kādai vajadzētu būs sviesta un kremsiera proporcijai ?

      Dzēst
    3. Aptuveni 1 (200g) paciņa rasas krēmsiera un nedaudz mazāk sviesta (150 g). Abām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā un puto tās kopā ar aptuveni 100 g pūdercukura:))

      Dzēst
    4. Kādā video pamācībā rādīja, ka pirms smērē malas/virspusi ar sviesta kremu, liek kūku nostādināties, pat zem neliela svara, lai savelkas un sastājas, ieteica dienu vai vismaz pāris stundas. Neesmu pati mēğinājusi, bet varbūt tas uzlabotu situāciju ar plaisām.

      Dzēst
  14. Sveiki. Šogad esmu apņēmusies pati uztaisīt dzimšananas dienas torti savai meitiņai. Viņa ļoti vēlas, lai uz tortes būtu uzzīmēta Minnija. Ko lai saka, mammai ir jāpiepilda bērna vēlmes. Ņemot vērā labās atsauksmes par Jūsu krēmu esmu izlēmusi izmantot tieši Jūsu receptīti, tikai īsti nezinu kā uztaisīt krēmu apmēram melnās šokolādes tonī? Vai tikai ar kakao tas ir iespējams? Vai tur labāk būtu jāizmanto tieši melnā šokolāde? Un, ja man ir nepieciešams sārtais tonis, tad ūdens vietā ir jāizmanto tikai sula? Un pēdējais jautājums, kas nomoka: Cik lielai tortei pietiek ar Jūsu norādītajiem daudzumiem krēma pagagavošanai?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labvakar!
      Protams,ka bērns jāiepriecina:))
      1. Krēms šokolādes tonī - iespējams, ka kontūrām pietiek tikai ar izkausētu melno šokolādi, bet ja vēlas tieši krēma veidā - tad vienkāršāk vienādās daļās sajaukt mīkstu sviestu ar remdenu izkausētu šokolādi.
      2. Sārtajam tonim viss ir kā receptē, vienkārši beigās pievieno kādu karoti dzērveņu vai citu sulu.
      3. Par daudzumiem - tas ir atkarīgs, cik daudz dekoru būs uz kūkas un ko Jūs ar krēmu vēlaties darīt. Ar šo daudzumu varētu pārklāt nelielu torti (apt.20 - 22 cm diametrā) un izveidot arī dekoriņus uz virsmas.

      Dzēst
  15. Labdien! Gatavojos mēģināt Jūsu bezē torti ar šo "vieglo krēmu".
    Vēlējos noskaidrot - kāds kondensētais piens jalieto - ar cukuru, vai bez???
    Paldies jauiepriekš par atbildi!
    Zanda

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien, Zanda!
      Jums taisníba, prasās precizējums - iebiezinātais piens ar cukuru:))

      Dzēst
    2. Mīļi pateicos par ātro atbildi! Bet - vai tas nesanak diži salds??? Tikai par to uztraucos..., jo bezē pats jau diezgan salds??? :))

      Dzēst
    3. Labvakar,Zanda!
      Vispirms par krēmu. Krēma pamata recepte ir franču "creme au beurre" un tā bāzei tiek pievienotas dažādas garšas - karameļu, šokolādes, kafijas u.c. Konkrētā variācija ir latviskots variants un tas ir tā dēvētais "cielaviņas krēms", vismaz tā tiek stāstīts:))
      Piekrītu Jums, krēms ir salds, bet tam ir laba garša (it sevišķi, ja pievieno lāsīti alkohola). Es esmu gatavojusi cielaviņu gan ar šo krēmu, gan ar citiem krēmiem - šokolāde+sviests; ganašs jeb šokolāde uzkarsētā saldajā krējumā. Galvenais, lai krēmā jūtams šokolādes rūgtumiņš, kurš sader ar bezē. Varbūt Jums vienkāršot situāciju - saputo 200 g mīksta sviesta un pievieno aptuveni 150 g izkausētu un atdzesētu līdz istabas temperatūrai tumšo šokolādi. Šajā gadījumā krēms nebūs tik salds, jo cukuru varēsiet regulēt pēc garšas. Krēmam garšai var pievienot saberztas kafijas pupiņas, liķieri vai samaltas piparmētras (tēju) utt., bet pašam krēmam jābūt treknam tāpēc, lai bezē nesamirktu.
      Ceru, ka kaut kas no tā, ko uzrakstīju, ir saprotams:))

      Dzēst
  16. Man jautājums. Cik ilgi jāvāra ūdens ar cukuru?

    AtbildētDzēst
  17. Labvakar! Cik reizes vairāk man vajadzētu nemt sastāvdaļas krēmam,ja kūka vajadzīga 4,5 kg?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labvakar!
      Tas atkarīgs, vai krēmu izmantosiet kā pildījumu vai arī tikai pārklāsiet virsmu. Tāpat arī no tā, cik biezā slānī krēmu klāsiet.
      Ja es krēmu izmantotu kā pārklājumu, ar šo porciju pietiktu 20 cm diametra lielai (augstumā līdz 4 cm) kūkai.

      Dzēst
    2. Tikai virsmas pārklāšanai un malām.

      Dzēst
    3. Vai esat likusi uz kūkām dzīvos ziedus? Vai ziedi ir jāpārklāj ar kautko,lai nenovīstu?

      Dzēst
    4. Sintij, neesmu nekad likusi dzīvos ziedus. Taču, cik esmu dzirdējusi, kāti ir īpaši jāapstrādā....

      Dzēst
  18. Sveiki. Vēlos pagatavot sviesta krēmu, kuru klāt uz cepumu tortes, lai pēc tam pārklātu ar cukura mastiku. Vai šī recepte tam derēs un vai kondensētais piens ir svarīgs šajā gadijumā. Paldies

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki!
      Šis konkrētais sviesta krēms nebūs pats piemērotākais klāšanai zem mastikas, jo zem mastikas vajag izolējošu krēmu, kurā ir pēc iespējas mazāk mitruma. Es ieteiktu Jums izmantot parastu sviesta krēmu.

      Dzēst
  19. Paldies, Jana, par lielisko blogu. Te ir tik daudz vērtīgu padomu!
    Jau sen domāju, ka vajadzētu pamēģināt vārīto krēmu un nu, pateicoties Jūsu padomiem, saņēmos. Taisīju vārīto krēmu Nr.2 un iznāca ļoti labs. Toties šis sviesta krēms, ar ko gribēju kūku dekorēt, nesanāca. Man tas iznāca pārāk šķidrs. Bet garša laba. Tā kā tā man bija izmēģinājuma kūka, tad nekādu problēmu - pārklāju virsu un bija labi :) Nākošreiz labošu kļūdas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Aija, paldies par atsauksmi:)) Noteikti nākamajā reizē Jums izdosies arī šis krēms - olu dzeltenumus paputojiet ilgāk (līdz gaišai krāsai), sīrupu vajadzētu vārīt vismaz 2-3 minūtes. Varbūt sviestam pievienojāt vēl siltu masu? Tas varētu krēmu pakausēt..bet arī tad, ieliekot ledusskapī, masa sacietēs. Un pats galvenais, lai sviests ir noturēts istabas temperatūrā un olu sīrupa masa nav aukstāka par sviesta masu (olu/sīrupa masa var būt remdena, nedaudz silta - tas būtu ideālais variants). Lai veicas!

      Dzēst
    2. Paldies par komentāru. Patiesībā nebiju domājusi, ka produktu temperatūrai ir tik liela nozīme. Tagad saprotu, kur bija mana kļūda :)

      Dzēst
  20. Rozes sanāk ļoti labas, formu tur.... viss kārtībā, bet priekš manis pārāk salds. Ko varētu mainīt, lai neizmainītu krema struktūru? Paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Diemžēl, šajā gadījumā - neko:)) Cukura sīrups ir tas, kas notur konsistenci. Tad jāmeklē citi izejmateriāli - dabīgie ziedi, šokolādes/medus mastika utt.

      Dzēst
    2. Varbūt var iztikt bez iebiezinātā piena?

      Dzēst
  21. Bez iebiezinátá piena var iztikt:))

    AtbildētDzēst
  22. labdien! paldies par Jūsu gardajām receptēm un izsmeļošajiem aprakstiem,tas ļoti atvieglo darbu. gribētu lūgt Jūsu padomu,jo drīz man būs dzimšanas diena un es gribu izcept gardu torti,bet tādu ipašāku,ar dažādiem krēmiem un teksturam..vai Jūs varētu ko ieteikt..jau laiku-liels paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labvakar! Man patiess prieks, ja Jums noder kaut kas no šeit aprakstītā:))
      Par Jūsu dzimšanas dienas torti runājot - man būs grūti ko ieteikt, nezinot, kādas garšas Jums patīk:)) - šokolādīgas, ar ogām, ar riekstiem, karamelīgas, krēmīgas utt.:)) Cik sarežģītu torti esat gatava/gatavs pagatavot? Man arī drīz (pēc mēneša) būs dzimšanas diena..un es hmm...gribētu burkānu torti ar valriekstiem, cepta krēmsiera kārtu, ābolu želeju:))

      Dzēst
    2. Sveicinati,par savu dzimshanas dienas kūku lūdzot,biju domajusi kaut ko ne parak saldu,bet suligu un kremigu ari ar ogam..esmu jau vairakas reizes cepusi Jūsu brūno shokolades kūku ar grauzdeto cukuru,riekstiem un beze cepuminjiem pildijumā..ļoti garšīga..Ari mastiku esmu pagtavojusi pec Jūsu receptes,ari sanaca..tagad,lūk,gribu kaut ko īpašu,ko rotāt mēgināšu ar mastikas ziediem..(tā anonīmā lūdzēja biju es:)..)

      Dzēst
    3. Labvakar , Lilita!:)). Patīkami parunāties par kūkām;))

      Dzēst
    4. Labvakar , Lilita!:)). Patīkami parunāties par kūkām;))

      Dzēst
  23. Sveiki! Pēc receptes nesaprotu vai krēma pamatam jālieto vārītais iebiezinātais piens vai nevārīts?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labrit! Krēmam liek iebiezināto pienu, izņemot gadījumu, kad gatavo karameles krēmu, kuram jau tā tiek pievienota karamele vai vārīts iebiezinātais piens.

      Dzēst
    2. Labrit! Krēmam liek iebiezināto pienu, izņemot gadījumu, kad gatavo karameles krēmu, kuram jau tā tiek pievienota karamele vai vārīts iebiezinātais piens.

      Dzēst
  24. Super krēms!!!Viegli pagatavojams,viegli klājas,dekori stingri!

    AtbildētDzēst
  25. Parasti man krēmi nesanāk🙄 Bet šis-vienreizēji! Paldies😊

    AtbildētDzēst
  26. Sveika, Jana!
    Vai šim krēmam var pievienot tepat blogā atrasto citronu krēmu? Kāda būtu ieteicamā proporcija? Nepieciešams samērā stingrs krēms kūkas pārklāšanai, baidos, ka pievienojot citronu krēmu, nesanāk pa šķidru...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labvakar! Neesmu nekad tā darîjusi, taču teorētiski vajadzētu sanākt. Noteikti svarīga ir vienāda abu krēmu temperatûra! Prezîci proporcijas nepateikšu, bet putojot vieglo sviesta krēmu pa karotei lieciet klāt citronu krēmu un skataties pēc struktûras:)

      Dzēst
  27. Labvakar! Vai drīkst ar šo krēmu gan pildīt gan pārklāt kūku? Un ja, jā tad cik porcijas jātaisa, ja grib pildīt un noklāt 20 cm diametru kūku un kūkai ir 4 biskvīta kārtas?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labvakar:) teorētiski var pildīt, bet būs ļoti sātïgi. Ja tomēr pildat# ieteiktu klāt plānā kārtā. Pārklāšanai büs ideāls:). Daudzumus gan nepateikšu.

      Dzēst
  28. Beidzot saņēmos arī pagatavot šo sviesta krēmu, sanāca izcils. Patīk gan garša, gan struktūra. Gatavošu vēl un vēl. :)

    AtbildētDzēst
  29. Vai šo krēmu var lietot kūkas pārklāšanai, lai liktu virsū cukura mastikas dekorus? Nekusīs?

    AtbildētDzēst