ceturtdiena, 2016. gada 24. novembris

Tortes kopā likšana un dekorēšana




Kūkas savam priekam cepu jau vairāk nekā 20 gadus, bet nopietni interesēties par to dekorēšanu - tikai 4 gadus. Piedalīšanās kūku cepšanas konkursos bija tā, kas mani motivēja mācīties jaunas lietas.
Katrai tortes cepējai vairāk vai mazāk ir savs kūku dekorēšanas rokraksts un man ir mērķis to pilnveidot.
Lai arī kāds būtu tortes pārklājums un dekors, turos pie savas koncepcijas - ar dabīgām izejvielām radīt košu un baudāmu rezultātu.
Aprakstā padalīšos ar vienu no iespējamiem kūku būvēšanas variantiem, kurš būs labs pamats patīkamam dekorēšanas procesam. Būs arī dekorēšanas krēmu varianti un iespējamie kūku dekori.

otrdiena, 2016. gada 18. oktobris

Ābolu zefīri

 Ābolu zefīri


Pirms gada pagatavoju savus pirmos zefīrus. Tie noteikti nebija ideāli, sākumā taustījos līdz ieguvu zināmu pārliecību par to, ko daru. Pavasaris mani iepriecināja ar rabarberu zefīriem, tāpēc sajūsmā steidzos savu prieku pavēstīt aprakstā par rabarberu zefīriem. Visas vasaras garumā, gatavojot zefīrus, turpināju eksperimentēt ar dažādu ogu/augļu biezeņiem un jāsaka, ka šobrīd par tiem zinu vairāk kā rabarberu laikā. Pašreiz ir ābolu laiks un zefīri no tiem sanāk izcili - ar lielisku struktūru, viegli un balti.

trešdiena, 2016. gada 28. septembris

Piektdienas vakara kūka



Tas ir īpašs brīdis - salikt kopā kūku. Pamatne izcepta, krēms un citi pildījumi sagatavoti un tagad var sākties pats būvēšanas process... Ir piektdienas vakars un ģimenes iepriecināšanai tiek tapināta kūka no poļu biskvīta, ogu pildījuma un garda krēma. Vēlos iedrošināt esošos un potenciālos kūkumīļus - patiešām, nekā sarežģīta:))
Kūka tapa kā brīvais lidojums - rudens ogu iedvesmota, gaišā noskaņā un ar krāsu akcentiem.

svētdiena, 2016. gada 11. septembris

Poļu biskvīts





25.augustā maniem kūku pierakstiem jeb blogam palika 3 gadi. Dzimšanas dienai par godu biju nodomājusi ievietot kādu.....īpašu torti. Domāju, pētīju - kas ir tas, kas apmeklētājus visvairāk saistījis un sapratu, ka lasītāji meklē vienkāršas, saprotamas un vizuāli uztveramas receptes. Un...tā kā nupat esmu sajūsminājusies par kādu pavisam vienkārši pagatavojama biskvīta recepti, steigšos ar to padalīties. 
Jā, starp citu, franču konditors un šefs Kristofs Mišelaks  biskvītu cep tieši pēc minētās metodes un, šķiet, nav par to jābrīnās, jo viņā rit arī poļu asinis.
Protams, kas gan dzimšanas diena bez kūkas - nākamajā aprakstā būs arī kūka un centīšos padalīties ar dažiem knifiņiem, kuri vienkāršu kūku pārvērtīs par karalieni.


sestdiena, 2016. gada 2. jūlijs

Ogu tarte




Tarte ir atvērtā tipa kūka jeb smilšu mīklas (kārtainās mīklas) groziņš, kurā var pildīt dažādus krēmus, ogas utt. Ļoti labs un ērts variants, kurš neprasa daudz pūļu. Tartes var pildīt ar biezpiena krēmiem un ogām, ar vārīto krēmu, ar siera krēmu, kā arī izvēlēties vieglākus pildījums - jogurta krēmu vai ogu masas.
Zemeņu laikā bieži ir situācijas, kad mājās ir lielāks daudzums ogu, bet visas uzreiz nevar noēst. Zemene ir tā oga, kuru ilgi nevar uzglabāt, tāpēc domāju variantus, kā svaigo zemeņu garšu paturēt ilgāk. Šis pildījums saglabājis svaigo ogu garšu, jo pamatā tas netiek karsēts. 

pirmdiena, 2016. gada 20. jūnijs

Vasaras deserts ar sviesta cepumiem


 Manos kūku un recepšu pierakstos šī laikam ir visvienkāršākā recepte. Deserts no saldējuma, ogām un cepumiem - fantastisks garšu salikums. Var izmantot jebkurus cepumus, taču manā garšu atmiņā uz visiem laikiem ir palicis saldējums ar sviesta cepumiem - deserts, kuru skolas laikā baudījām mūsu ciema saldējuma kafejnīcā. Noteikti šajā gadījumā vietā būs teiciens - viss ģeniālais ir vienkāršs:)) Arī brīnišķīgie sviesta cepumi, kuri paši izkūst mutē.

svētdiena, 2016. gada 22. maijs

Rabarberu zefīri



Parasti zefīru bums ir rudenī, kad sagatavojušies Latvijas āboli. Ābolos ir pektīns, kas ir recinātājs, ābolu biezenis ir biezs un tās ir īpašības, kuras garantē zefīra kvalitāti.
Man bija nepieciešams skābs pildījums kādai kūkai, tāpēc pagatavoju biezeni no sava kuplā un lielā rabarbera. Biezenis izdevās tik "biezenīgs", ka vedināja mani uz domām par to, vai iespējams pagatavot zefīrus arī no rabarberiem. Nedēļas laikā pagatavoju 3 porcijas, visas izdevās labas, tāpēc padalos ar receptīti. Man ļoti patīk, ka rabarberu skābums kontrastē ar zefīru saldumu, tāpēc ļoti novērtēju šo garšas kombināciju.
Recepte ar dažiem izņēmumiem ir patapināta gan no zefīru pamatreceptes "po gostu", gan no Ņinas Tarasovas mājas lapas.

trešdiena, 2016. gada 13. aprīlis

Brīnumgardie šokolādes kēksiņi




Vispieprasītākie no mazajiem kēksiņiem (cupcakiem un mafiniem) mūsmājās ir tieši šie šokolādīgie kārumi. Neatkarīgi no ēdāju vecuma un dzimuma, tie ieguvuši vislielāko popularitāti un atzinību. Lai arī man pašai labāk tīk vaniļas un ogu garšas, padodos vairākuma gribai. Protams, ar šokolādes glazūru vai lielu krēma cepuri:)) Kēksiņiem ir lieliska struktūra, tie ir pufīgi, ar lielisku smaržu un piesātinātu garšu.

sestdiena, 2016. gada 19. marts

Kūka - Piena gardums






Ja Tu proti izcept pankūkas, tad pratīsi izcept arī šo kūku. Tas ir tik vienkārši!!!
Par šādu recepti zināju jau pasen, bet tā, kā kūku iztēlojos stipri saldu, uz tās cepšanu "nepanesos". Pavisam nesen (varbūt "pankūksvētku" noskaņās...) kādā piektdienas vakarā to pagatavoju un biju tā iedvesmota, ka vēlos dalīties. Jā, un kūka kopā ar nesaldu pildījumu bija lieliska, tās iebiezinātā piena garšu nianses patiks visiem tiem, kuriem garšo piena karamele jeb gotiņa.

sestdiena, 2016. gada 6. februāris

Sirsnīgā Zaherbiskvīta torte




Slavenās Zahera tortes autors ir Vīnes galma virtuves māceklis Francis Zahers. Torte radās 1832.gadā. Autentiskā Zahera torte tiek pārklāta ar aprikožu ievārījumu un bagātīgi pārlieta ar šokolādi.
Pamēģinot šo biskvītu, sapratu, ka tas ir ne tikai ļoti gards, bet arī lielisks pamats kārtainai tortei. Tas ļoti labi sader ar vieglas konsistences krēmiem - gan ar kakao, gan karameļu, gan vaniļas garšām.
Šokolāde šo kūku padara iekārojamu un pašu ēdāju - laimīgu.


sestdiena, 2016. gada 23. janvāris

Kurmja rakums




Kūku, kura pazīstama ar nosaukumu - Kurmja rakums, vat atrast lielveikalu plauktos pusfabrikāta veidā. Reiz, pēc kādas kolēģes rekomendācijas, pamēģināju to pagatavot. Secināju, ka ideja ir ļoti interesanta un visnotaļ vienkārša, taču vislabāk šādu Kurmja rakumu pagatavot mājās - būs mazāk sintētikas.
Kurmja rakuma idejas pamatā ir kakao biskvīts vai kēkss, kuram izdobts vidus, tad iepildīti banānu gabaliņi, pārklāts putukrējums ar šokolādes skaidiņām un pārkaisīts ar izdobtā biskvīta drupačām. Vienkāršā kombinācija patiešām ir izdevusies - gan garšai, gan arī ārējam izskatam.

piektdiena, 2016. gada 22. janvāris