Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

trešdiena, 2017. gada 7. jūnijs

Kūka Pavlova



Pretēji iecerētajam, mana prelūdija par tēmu kūka Pavlova būs īsa. Tikai pāris vārdos...
Kas ir Pavlova? Baletdejotāja Anna Pavlova.
Kas ir kūka Pavlova ? Salds veltījums slavenajai baletdejotājai Annai Pavlovai.
No kā sastāv Pavlovas ? No saputota olas baltuma un cukura, gatavas pilda ar putukrējumu un daudz ogām.
Kā garšo kūka Pavlova? Kraukšķīga bezē garoziņa un mīksts suflē viducītis.
Pavlova ir ogu sezonas aktualitāte, kulta ēdiens, par to raksta visi, gatavo visi, gandrīz visiem tā garšo, bet vairākumam -aizraujas elpa 😊.



Kūkas sastāvs

1. Franču merings
2.Putukrējums
3. Ogas


Nepieciešamās sastāvdaļas

150 g olas baltuma (istabas temperatūrā)
135 g smalkā cukura
135 g pūdercukura
1 ēdamkarote (bez kaudzes) kukurūzas cietes
1/2 ēdamkarotes citrona sulas
vaniļas ekstrakts
šķipsna sāls

Pildījumam

Ogas
Saldais krējums
Vaniļas ekstrakts

Gatavošanas gaita



Ieskatam - attēlā redzams pūdercukurs (nopērkams Promo) un kukurūzas ciete, kurus izmantoju kūkas pagatavošanai. Protams, var izmantot arī citu ražotāju produkciju.


Tīrā traukā nosver olu baltumus un notur istabas temperatūrā (pāris stundas).


Ja noskatīsies video par olas baltuma putošanu franču meringam, būsi ģēnijs (saite uz franču merings ) un sapratīsi daudzas ar procesu saistītas gudrības. Atzīšos, ka videopamācību ievietoju tieši tāpēc, lai man mazāk būtu jāraksta 😊, bet ja nopietni - beidzot es saprotu, piemēram, kāpēc olas baltumus jāpatur istabas temperatūrā un tikai tad jāputo.
Tātad, puto olas baltumus (pieber šķipsnu sāls) - iesākumā uz lēniem apgriezieniem, kad gar malām parādās putiņas, apgriezienus palielina līdz vidējiem. Tad, kad jau izveidojušās vieglas putas, pa daļām ber klāt cukuru. Olas baltumu turpina putot ar vidēja ātruma apgriezieniem līdz izveidojušās spīdīgas un noturīgas putas jeb, tā dēvētais, putna knābis. Noteikti nevajag pārcensties un pārputot olas baltumus, citādi masa cepoties sakritīs.
Gatavai olbaltuma masai pievieno citrona sulu, vaniļas ekstraktu, piesijā pūdercukuru, cieti un ar lāpstiņu iecilā masā.


Gatavo olbaltuma masu (meringu) liek uz cepešplāts - to var darīt ar karoti vai dekorēšanas maisiņu. Vidū izveido iedobīti.
Pavlovas cepšana atšķiras no bezē cepšanas (kaltēšanas). Bezē (arī Cielaviņa) ir 80 - 100 grādos izkaltēts cepums, bet Pavlovai kraukšķīgais bezē slānis ir tikai ārpusē. Viducītis tai ir mīksts kā putna piens.
Cepšanas tehnikas dažādos aprakstos atšķiras, arī cepeškrāsnis ir dažādas. Mans veiksmīgais cepšanas režīms - uzkarsēju cepeškrāsni līdz 150 grādiem, ielieku pannu ar Pavlovām un tūlīt karstumu noregulēju uz 100 grādiem. Mazās Pavlovas cepu aptuveni 50 minūtes. Var veidot vienu lielu kūku, bet tad cepšanas laiks būs vismaz pusotru stundu. Cepšanas starplaikos durvis nevirināt.


Kūkas gatavību nosaku pabungojot kūciņu no apakšas - tā ir stingra un jūtama doba skaņa. Kad Pavlovas ir izceptas un cepeškrāsns izslēgta, nevajag steigties tās izņemt no cepeškrāsns, ļauj tām kādu stundu tur uzkavēties.


Pārlaužot kūku, vidū redzams maigs un mīksts suflē 😋.
Tagad pats grūtākais darbs ir izdarīts.


Kūkas pilda pirms pasniegšanas. Oriģinālajā receptē par pildījumu tiek izmantots putukrējums (bez cukura piedevas) un kivi. Mēs parasti izmantojam Latvijas saldskābās ogas - zemenes, avenes un mellenes. Putukrējumu var papildināt un stabilizēt  ar krēmsieru, var arī pagatavot vārīto krēmu. Lieliski garšos eksotiskie pildījumi - marakuja, mango.Tev ir izvēle 😊.
Šovasar noteikti pagatavo vai vismaz pagaršo - lielisko, gaisīgo un noslēpumaino Pavlovu.

4 komentāri:

  1. Ak, kā es šo gaidīju!!
    Paldies!
    Rīt bērnam liecību izdošana. Varbūt pat sariktēšu!

    AtbildētDzēst
  2. Mans mīļākais deserts, paldies par tik labu recepti un foto soļiem, ļoti noderēja :)

    AtbildētDzēst
  3. Labdien! Kādā režīmā vislabāk cept Pavlovu?

    AtbildētDzēst