Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

piektdiena, 2013. gada 20. septembris

Šokolādes torte ar bezē


Viss aizsākās, kad darbā pusdienas laikā aizstaigāju līdz Alfai un iegāju Lāču maizes bodē. Plauktā ieraudzīju palielus bezē cepumus un filma sāka darboties.
Galvā dažas dienas jau aizķērusies doma par šokolādes kūku, bet ar bezē kārtu. Bezē cepšana aizņem samērā daudz laika, bet, ja bezē cepumus sadrupinātu un iemontētu kā vienu kūkas kārtu, varētu jau šovakar pagatavot kūku un rīt kopīgajā pasēdēšanā darbā ar kolēģiem to nobaudīt. Kā izdevās šokolādes kūka, kā arī tās tapšanas gaita seko tālāk.

Kakao biskvīts
5 olu dzeltenumi
6 olu baltumi
200 g cukurs
120 g milti
30 g kakao

Pildījums
200 g sviests
2 pac. krēmsiers (Rasa vieglais jogurta)
300 g tumšās šokolādes
Pāris ēdamkarotes kakao
1 gl cukurs
Rieksti pēc izvēles - lazdu, zemes vai valrieksti, man bija  nepilna glāze Gemosā pirkti sasmalcināti zemesrieksti un apm. pusglāze nolobīti lazdu rieksti
Dekoram marcipāns, šoreiz Skrīveru ražojuma, ogas.

Gatavo biskvītu
Gatavo, atsevišķi putojot dzeltenumus ar 100 g cukuru, pēc tam baltumus ar 100 g cukura. Izsijā miltus un kakao 2 reizes. Pie saputotajiem dzeltenumiem liek baltumus un virsū vēl 3.reizi izsijā miltus. Masu sajauc, uzmanīgi maisot no augšas uz leju vienā virzienā. Cep veidnē ( 26 cm diametrā) sakarsētā cepeškrāsnī 170 grādos apmēram pusstundu.


Biskvītu atdzesē vismaz četras stundas. Atdzesētu sagriež 3 ripās.


Puto krēmsieru (istabas temperatūrā), pievieno pusi cukura un puto līdz masa paliek gaisīga.


Paralēli kausē šokolādi - es tagad praktizēju konditora Jāņa Kaira ieteikumam un bļodiņu ar sasmalcinātu šokolādi ievietoju bļodā ar karstu ūdeni (karstais ūdens no krāna), pa reizei apmaisot, līdz tā izkususi.
 Puto sviestu un pievieno atdzesētu izkausēto šokolādi. Cukuru pievieno pēc garšas, jo tā daudzums atkarīgs no šokolādes salduma.


 Pusi šokolādes-sviesta masas pievieno saputotajai krēmsiera masai, visu sajauc un garšo - ja prasās salduma, pievieno cukuru, ja rūgtuma - pāris karotes kakao. Tagad mums ir divu veidu krēmi.

Apgrauzdēju pannā cukuru, pievienoju zemesriekstus un pagatavoju griljāžu, kuru pēc tam sasmalcina vai saberž.


 1.kārta - krēmsiera masa+puse riekstu griljāžas.


2.kārta - puse šokolādes krēma+ saberzti bezē+sasmalcināti lazdu rieksti. Bezē viegli piespiež.



3. kārta tiek apsmērēta no abām pusēm. Vispirms no apakšas, apgriežot to un apsmērējot ar otru daļu šokolādes krēma. To daru tāpēc, ka bezē mitrumā var palikt švammīgs, bet šokolādes krēms no abām pusēm kalpos kā aizsargkārta.


Ar apsmērēto pusi liekam uz bezē kārtas, atkal piespiežot.


Virsmu un malas apziežam ar atlikušo krēmsiera masu.


 Nolīdzinam, piepucējam, malas ar plata naža palīdzību izdekorējam ar atlikušo griljāžu.


 Lūk, gandrīz gatavs, vēl tikai dekors pēc paša izvēles un ledusskapī iekšā, lai gaida rītdienu.



 Kāds bija rezultāts?
1. Kūku varētu nodēvēt par cielaviņas radinieci, jo arī šeit bija cielaviņai raksturīgās šokolādes, bezē un riekstu garšas.
2. Ideja par sasmalcināto bezē kārtu attaisnojās, tikai bezē kārtu, precīzāk, smalcinātos bezē, starpās prasījās stingrāk pieblietēt vai "salīmēt", piemēram, ar šokolādes krēmu.
Kūka bija garšīga, šokolādīga un sātīga. Darbā noēdām pa tīro:)) Gabaliņu laicīgi nogriezu vīram mājas atvešanai, jo citādi neatpirktos:))
Rakstu  un atceros, ka manā kūku pūrā bija arī viena pavisam vienkāršā šokolādes kūkas recepte, arī tā drīzumā būs jāatsvaidzina:)).





3 komentāri: