Laiciņu atpakaļ solīju kādu pavisam vienkāršu, bet garšīgu šokolādes kūku.
Šādu kūku regulāri gatavoju pirms gadiem divdesmit. Kūka ir viegli un ātri pagatavojama.
Atceros kādu kartupeļu talku - kamēr talcinieki veica kartupeļu pārlasīšanas darbus, es nozudu un pusdienās par pārsteigumu talciniekiem pasniedzu arī kūku.
Gatavojot kūku, man ir divi mērķi - izmēģināt īpašos smalkos kviešu miltus un atdzīvināt, tā dēvēto, melnā prinča biskvīta recepti. Patiesībā, esmu jauna biskvīta meklējumos - tāda, kurš nav tik sauss kā parastais, bet nav arī pārāk trekns. Šokolādes tortei noteikti labs risinājums ir melnais princis.
Sastāvdaļas
Biskvītam - 26 cm diametrā:
1 gl miltu1 gl cukura
1 gl krējuma
2 olas
1 ĒK kakao
1 TK sodas
rums, balzāms pēc izvēles
Krēmam:
6 ĒK ar kaudzi skāba krējumacukurs pēc garšas
3 ĒK kakao - jākatās pēc izvēles - jo vairāk kakao, jo biezāks krēms un šokolādīgāka garša
Gatavo biskvītu
Visu samaisa un pievieno miltus, kakao un beigās nedaudz alkohola. Tā kā izmantoju īpaši smalkos miltus, liku par 1ĒK vairāk kā receptē norādīts. Masa sanāca diezgan šķidra - lejama krējuma konsistencē.
Gatavu biskvītu 10 min. atdzesējam, tad liekam uz restīšu paliktņa, noņemam papīru un ļaujam kādu brīdi atpūsties.
Gatavo kakao krēmu
Tikmēr gatavojam pavisam vienkāršu krēmu.
Emaljētā bļodiņā vai mazā katliņā liekam skābo krējumu, cukuru un samaisam. Pievienojam kakao.
Masu kārtīgi izmaisām un pagaršojam - tai jābūt ar izteiktu kakao garšu - ja vēlas, lai kūka ir šokolādīga.
Arī krēms vēl ir silts, daļu krēma pārklāju abām plāksnēm (otrai plāksnei tā būs apakšējā daļa) un pagaidu min 10.
Kad krēms ir iesūcies (tas notiek diezgan ātri), virsējo plāksni uzlieku uz pirmās plāksnes, virsmu pārklāju ar pāris karotēm krēma un lieku ledusskapī. Šajā gadījumā dekoram nederēs sīki dekorējamie graudiņi un pērlītes, tie iegrims krēmā. Es atradu ledusskapī dažus auglīšus, palikušus no iepriekšējās kūkas dekorēšanas, un iemontēju tos dekorā.
Lai iegūtu reljefainu virsmu, kā titulattēlā, izmantots šokolādes ganašē - uzkarsēts saldais krējums + gabaliņos sasmalcināta tumšā šokolāde, recepte atrodama aprakstā "Krēmi tortēm un kūkām" šokolādes ganašē
Lai izdodas!
Jauku svētdienu,
Jana
Ideālā recepte! Ļoti garšīga un šokoladīga torte.
AtbildētDzēstLabdien!
AtbildētDzēstĻoti garda kūuka:)) Ar minimāliem līdzekļiem var iegūt maksimālo rezultātu!!!
Šausmas,ne kūka ,bet murgs! Piedodiet,Jana,bet kūka pēc 50 minūšu cepšanas man sanāca jēla!Krēms? Ko tas nozīmē-maina krāsu un konsistenci?
AtbildētDzēstVai tiešām jēla? Varbūt biskvīts sakrita cepoties, tad ir tāda it kā negatava produkta struktūra. Krēms - līdzīgi kā vārot kakao dzērienu, arī šajā gadījumā kakao pulveris paliek tumšs.
DzēstNezinu,tāds dīvains tas biskvīts bija....Tātad nav mans.
DzēstKrēms-ļoti ilgi bija jākarsē uz mazas uguns,kamēr palika biezāks.Varbūt vajadzēja lielāku uguni.Kur vēl to paškidro krēmu pielieto?
Žēl protams, ka neizdevās:((
DzēstKrēmu jāpakarsē vienīgi tik ilgi, kamēr izkūst kakao un cukurs. Kad tas atdziest un pastāv, tad paliek biezāks. Šādu krēmu var klāt pāri kēksiem, lietot ar saldējumu, kaut vai sasmērēt starp selgas cepumiem - kad iestrādāsies ar tiem, būs gardi.
Lai Jums veicas!!!!
P.S. Ļoti labi zinu tās sajūtas, kad pēc kādas receptes nesanāk kā domāts...
Paldies,Jana,par atbildi.Tagad vismaz par to krēmu zināšu,citādi sildīju līdz ģibšanai.Ir jau labi,cepšu jūsu nākamo kūku :)
AtbildētDzēstGaršīga, vienkārša un izdevīga kūka! Ideāls apraksts- grūtāk ir veikalā izvēlēties kūku nekā uzcept šo :)
AtbildētDzēstPaldies!!!!:))) Tad mans mērķis sasniegts - iedvesmot cilvēkus pašiem cept kūkas:))
DzēstJūs tiešām iedvesmojat:)
DzēstSveika jana. Manā gadijumā kūka izdevās, apraksts ir burvīgs un saprotams, Esmu tikai skolniece un esmu apmierināta ar rezultātu. šobrīd kūka stāv ledusskapī redzēsim kāds būs iznākums. Vai tā nav liela kļūda ka aizmāršības pēc sodu pievienoju cukuram nevis krējumam. un vai tad ja es dekorēšu ar zemesriekstu skaidiņām un pūdercukuru kūka nesanāks par saldu?
AtbildētDzēstKristina, malacis:)) Un paldies par labiem vārdiem, tas mani iedvesmo!
AtbildētDzēstSodu jauc krējumā, lai tā skābā vidē izreaģētu. Vēl sodu var likt ar miltiem kopā. Kāds ir risks, ja sodu liek ar citiem ingredientiem - tā var kārtīgi neiemaisīties un tas var atsaukties uz garšu, bet cerēsim, ka šoreiz tā nebūs:))
Domāju, ka pūdercukurus šajā izpildījumā varētu iegrimt un izkust krēmā.
Lai veicas!!!!!!
Paldies, Jana, par medus kūkas recepti! Vienmēr domāju, ka šo kūku izcept ir ļoti sarežģīti un ilgi. Pamēģināju. Izdevās tā it kā ceptu jau ne pirmo reizi - visi ēdāji slavēja. Jūs tiešām iedvesmojat!
AtbildētDzēstMan patiess prieks:)) Hm...es tagad prātoju, kuru medus kūku Jūs cepāt:))
DzēstCepu to, kur virsū rakstīts "Lībai", ja nemaldos:)
DzēstŠodien izcepu vienkāršo šokolādes kūku. Biskvīts un krēms izdevās lielisks! Es kūku vēl papildināju ar citrona krēmu. Viss kopā garšo fantastiski! Paldies!:)
AtbildētDzēstBrīīīnišķīgi, Jums ir viegla roka kūku cepšanā:))
DzēstLieliska recepte! Paldies! Visi bija sajūsmā par kūku. Noteikti cepšu atkal. Paldies ;)
AtbildētDzēstLieliski:)) Man milzīgs prieks!!!!!!
Dzēst