Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

sestdiena, 2017. gada 22. aprīlis

Bezē torte Cielaviņa



Jau iepriekš plaši izvērsos par tēmu Cielaviņa, aprakstot savu mācību procesu ilgākā laika periodā, tāpēc šajā aprakstā centīšos skaidri un saprotami uzrakstīt tieši to recepti, kuru lietoju, kura man izdodas un ir veiksmīga😊.

Tortes sastāvs

1. Bezē biskvīts
2. Kakao sviesta krēms
3. Rieksti pēc izvēles
4. Šokolādes ganašs

Nepieciešamās sastāvdaļas


Bezē

180 g olas baltuma
306 g cukura (smalkā) vai pūdercukura
100 g sasmalcināti rieksti (pēc izvēles)
1 ēdamkarote kukurūzas cietes
1 tējkarote vaniļas  esences vai dabīgā vaniļas cukura
šķipsna sāls
2 tējkarotes citrona sulas

Kakao sviesta krēms

6 olu dzeltenumi
8 ēdamkarotes ūdens
150 g cukura
350 g sviesta
6 ēdamkarotes iebiezinātā piena
2-3 ēdamkarotes kakao
1 ēdamkarote konjaka

Šokolādes ganašs

80 g sasmalcinātas šokolādes
40 g saldā krējuma

Gatavo bezē


Puto olas baltumus ar šķipsnu sāls. Sāk ar nelieliem apgriezieniem un tad, kad parādās putas, apgriezienus pakāpeniski palielina. Kad putas kļuvušas gaišas un ieguvušas vieglas aprises (augšējā attēlā), pa daļām pievieno cukuru.



Masu puto līdz tā kļuvusi balta, spīdīga, noturīga, ar stingrām putu galotnītēm. Visur rakstīts, ka jāputo tik ilgi līdz cukurs masā izkusis. Atzīšos, man šad tad tas neizkūst. Ja jūtu, ka masa ir gatava, bet cukurs vēl nav izkusis, putošanu beidzu, jo pārputots bezē zaudē savu struktūru. 


Gatavai masai pievieno citrona sulu,  piesijā cieti, pievieno riekstus (tos var arī nelikt), vaniļas esenci un saudzīgi samaisa (iecilājot). 


Iegūtā masa tiks dalītas divās plāksnēs. Uz plāts, pārklātas ar cepamo papīru, uzliek tukšu veidni (26-28 cm diametrs) un ieliek pusi masas. Masu izlīdzina, ar nazīti novelkot gar veidnes malām, veidni noņem un aplīdzina plāksnes malas. Tāpat rīkojas ar otru masas daļu.


Bezē plāksnes cepeškrāsnī 100 grādu temperatūrā kaltē aptuveni 2,5 stundas.
Man bezē cepšana kļuva ērtākā un veiksmīgāka līdzko iegādājos cepeškrāsns termometru, jo pati cepeškrāsns ne vienmēr uzrāda korektu temperatūru.
Cepšanas beigu posmā uzmanīgi var nolobīt plāksnes no papīra un aplikt otrādi - ar vēderu uz leju un cept līdz gatavībai. Plāksnes gatavību pārbauda, ar pirkstiem pabungojot pa bezē apakšējo malu - jābūt dobai, tukšai skaņai. Bezē jābūt cietam un sausam.  Gatavu bezē patur izslēgtā cepeškrāsnī ar pavērtām durvīm vismaz vēl 2 stundas vai arī visu nakti. Plāksnes var uzglabāt noslēgtā traukā vairākas dienas.

Krēmu gatavo kā aprakstā vieglais sviesta krēms.


Būvē torti


Attēlā redzamās bezē plāksnes biju pagatavojusi 5 dienas pirms kūkas kopā likšanas. Atlika pagatavot kakao sviesta krēmu un salikt kūku.


Šajā gadījumā kūka būs ar neapsmērētām malām. Pārklāj daļu krēma pirmajai plāksnei tā, lai krēms to nenoklāj līdz pašai malai.


Daļu krēma iepilda konditorejas maisiņā, izvēlas vēlamo uzgali un gar pašu plāksnes maliņu veido dekoratīvu valnīti. Tagad pusgatavo kūciņu vajadzētu paturēt brīdi (15 min) ledusskapī, lai, liekot virsū otru plāksni, nesaspiestu dekoru.


Uzmanīgi uzliek otru plāksni un rīkojas identiski, kūku liek ledusskapī. Patiesībā kūka jau ir gatava, taču lai būtu Cielaviņas garšas noslēguma nots, virsmu pārlej ar šokolādes ganašu. Izkausē saldo krējumu un pārlej sasmalcinātai šokolādei, masu samaisa un atdzesē.


Šokolādes masu pārliek uz kūkas virsmas un ar platu nazīti izlīdzina.

Noslēgums

1.Veikalā pirktajai Cielaviņai arī krēmā pievieno riekstus.
2. No iegūtās bezē masas var veidot un cept arī 3 plānākas plāksnes (aptuveni 24 cm diametrā).
3. Var atkāpties no kūkas oriģināla un gan pildījumam, gan pārklājumam izmantot šokolādes ganašu. Šādā gadījumā nepieciešami 350 g šokolādes un 350 g saldā krējuma.
4. Kūku var būvēt un dekorēt dažādi - veidot ar apsmērētām malām, ļaut šokolādes glazūrai brīvi nolīt pāri malām, vārdu sakot, veidot savu īpašo un skaistāko kūku😋


2 komentāri:

  1. Šī ir tik skaista!
    Noteikti izmēģināšu! Jau sen funktierēju - kā! Tagd tik jāpiemeklē datums:)

    AtbildētDzēst