svētdiena, 2015. gada 13. decembris

Drupaču kūka ar āboliem



Jau kādu laiku sapņoju par ābolkūku ar gardām kraukšķīgām drupačām. Vairums recepšu drupaču kūkām piedāvā gatavot divas mīklas - pamatnei un pašām drupačām. Šī recepte ir lieliska tāpēc, ka jāgatavo tikai viena mīkla un kūka izdodas tik tiešām garda.
Taču, ir vēl viens būtisks faktors - saldējums un tas piedevās siltai drupaču kūkai pārvērš to pasakainā gardumā!

otrdiena, 2015. gada 10. novembris

Ķirbju cepumi





Mans dzeltenais garšu ceļojums turpinās.
Tikai salīdzinoši nesen atklāju, ka ķirbis ir lieliska piedeva konditorejas izstrādājumiem. No bērnības man bija aizspriedumi pret ķirbjiem un tos ēdu tikai marinētā veidā. Piedaloties Ievas kūku cepšanas čempionātā 2012.gadā, galvenās balvas ieguvēja bija izcepusi elegantu ķirbju torti. Recepti pamēģināju (ķirbju kūka ar mandarīnu ievārījumu ) un sapratu, ka ķirbi arī turpmāk izmantošu savās kūkās. Ķirbju biskvīta rulete arī ir lielisks gardums, turklāt, viena no manām īpašajām kūkām. Par mierinājumu tiem, kuri no ķirbjiem vairās, varu apgalvot, ka tā garša manis piedāvātajos saldumos nav jūtama.
Šo recepti* atklāju, kad viens no maniem ģimenes locekļiem kādu laiku nevarēja lietot piena produktus. Cepumu mīklai tiek pievienota eļļa, kā arī ķirbju biezenis. 
Gatavi cepumi pēc struktūras drīzāk atgādina kēksiņus, tiem ir viegla tekstūra, brīnišķīgs garšvielu aromāts un tos ir vienkārši pagatavot.

sestdiena, 2015. gada 7. novembris

Smiltsērkšķu krēms (curd)




Šoruden esam bagātīgi lutināti ar saules stariem un zeltainu mirdzumu dabā, tāpēc tā vien kārojas ar dzelteno krāsu iekrāsot arī savas kūkas. Smiltsērkšķu krēms ir pati pilnība - to var izmantot gan kā deserta sastāvdaļu, gan kā pildījumu un pārklājumu kūkām, tortēm. Ja koncentrēts krēms šķiet pa stipru, to iespējams pievienot saputotam krējumam, krēmsieram, biezpienam. Krēms lieliski papildinās saldu kūku un tā piesātinātā krāsa tīksminās jebkuru.

sestdiena, 2015. gada 17. oktobris

Alus un šokolādes kūka


Šo interesanto biskvīta recepti aizguvu no vienas konkursa Latvijas gardākā kūka dalībnieces receptes.
Kūka bija plānota kā vārda dienas dāvana diviem puišiem un, tā kā šī biskvīta recepte ar alus piedevu mani jau bija izaicinājusi, ar nepacietību ķēros pie eksperimenta.
Mielojoties ar kūku, neviens no klātesošajiem alu nesagaršoja, taču intrigu gan izraisīja. Noteikti, šādu kūku cepšu vēlreiz:))

pirmdiena, 2015. gada 28. septembris

Amandas kūka - Mums obligāti jāsatiekas

Foto - Rimi Latvia
Rimi Gardēžu organizētā Latvijas gardākās kūkas konkursa finālā tika izvirzīta arī Amanda Freiberga ar kūku Mums obligāti jāsatiekas. Rimi Gardēde un delikatešu maģistre Liene Zemīte kūku uzteica gan par vizuālo noformējumu, gan garšu salikumu.
Kūka apbur ar savu dabisko skaistumu un dzīvesprieku, un es acis nevaru no tās novērst, jo atklātā un kārdinošā garšu buķete jau paņēmusi mani savā varā.
Kā saka pati autore - kūka būs labs iemesls uz atkal redzēšanos un kā dāvana tikšanās brīdī.
Kūkas recepte tika publicēta konkursa oficiālajā mājaslapā, bet Amanda labprāt piekrita to publicēt arī manos kūku pierakstos.

otrdiena, 2015. gada 22. septembris

Rudens aveņu deserta kūka


Šodien ir pēdējā vasaras diena un rīt iestāsies astronomiskais rudens, taču man to gribas attālināt un ļauties aveņu valdzinājumam.
Pavisam viegli pagatavojama un vienkārša rudens aveņu deserta kūciņa, taču garšo - karaliski.

svētdiena, 2015. gada 6. septembris

Recepte kūkai Latvijas ogu grozs



Mana kūka Latvijas ogu grozs ir īpaša. Tā kopā ar citām izcilām kūkām ir gozējusies kompetentu ekspertu sabiedrībā, baudījusi foto zibšņus un tapusi Gardēžu novērtēta. Man ir milzīgs prieks par dalību konkursā Latvijas gardākā kūka, par gūtiem iespaidiem, satiktiem brīnišķīgiem cilvēkiem un daudz daudz smaidiem.

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Konkurss Latvijas gardākā kūka

Mans prieks un lepnums - kūka Latvijas ogu grozs

Esmu gandarīta par augsto novērtējumu un iegūto 1.vietu Rimi un Gardēžu organizētajā konkursā Latvijas gardākā kūka. 
Visas fināla (arī reģionālo pusfinālu) kūkas bija fantastiskas un skaistas, kā arī cienīgas ieņemt laureātu titulus. Vienkārši veiksme šoreiz bija ar mani:))
Paldies visiem, kuri mani atbalstīja un ticēja man. Paldies pasākuma organizatoriem, balsotājiem un visiem, kuri palīdzēja sarūpēt svaigus un kvalitatīvus produktus. Paldies arī mājiniekiem, kuri nedēļas garumā piecieta manu gatavošanos finālam un necēla brēku par neesošām vakariņām:))
Visas Fināla kūku receptes apskatāmas mājas lapā http://www.gardezi.lv.
Tālāk pievienoju dažus foto, kā arī Rimi reportāžu medijiem par pasākuma norisi .

ceturtdiena, 2015. gada 25. jūnijs

Joprojām mācos cept kūkas

Šokolādes kūka ar aroniju-ķiršu spoguļglazūru

pirmdiena, 2015. gada 22. jūnijs

Zemeņu šarlote

Kūka (oriģinālā - aveņu) nosaukta Anglijas karaļa Džordža IV vienīgās meitas princeses Šarlotes vārdā. Tolaik, 1817.gadā, par šefpavāru pie karaļa strādāja francūzis Marī Antuāns Karems. Oriģinālajā receptē pamatnei izmantoja saziedējušu maizi, taču biskvīta cepumi to lieliski aizvieto. Pildījumam var izmantot dažādas ogas un augļus.



Kūka ir vienkārši pagatavojama, tai ir svaiga zemeņu garša un brīnišķīgs ogu aromāts.

svētdiena, 2015. gada 7. jūnijs

Zemeņu kūka fraisier


Par fraisier franču valodā dēvē zemeņu kūku no biskvīta mīklas un krēma, kurā patiešām redzamas veselas ogas.*  Kārdinoša, aromātiska un maiga.

svētdiena, 2015. gada 17. maijs

Mandeļu cepumi Amaretti





Mani vismīļākie cepumi - mandeļu Amaretti. Kad pirmo reizi cepumus pagatavoju, biju tādā sajūsmā, ka paslēpu tos no mājiniekiem, lai viena varētu noēst...
Cepumus pa reizei uzcepu tad, kad vēlos sevi palutināt. Protams, tagad dalos arī ar pārējiem:))

pirmdiena, 2015. gada 6. aprīlis

Rozā spoguļglazūra



Turpinu apgūt skaisto un spīdīgo glazūru noslēpumus. Ļoti vienkārši tas nav, bet rezultāts - fascinē.

trešdiena, 2015. gada 18. marts

Smilšu biskvīts 123 un rikotas siera kūka







Lūkojos ledusskapī uz kārtējo eksperimentu -Creme Fraiche un prātoju, ko ar to iesākt. Lai arī izklausās smalki, tas ir vienkāršs skābpiena produkts no saldā krējuma un paniņām. Vakarā ielēju trauciņā saldo krējumu, pievienoju divas ēdamkarotes paniņas, uzklāju linu dvielīti un gaidīju nākamo dienu. Pēc 24 stundām bija izveidojies skābam krējumam līdzīgs produkts.
Izprātoju, ka iegūto produktu izmantošu siera kūkā, turklāt, man bija pagatavota lieliskā smilšu mīkla 123 (viena daļa cukurs, divas - sviests un trīs - milti). Jā, un šāda siera kūka ir patiešām vienkārši pagatavojama.

piektdiena, 2015. gada 13. februāris

Samtainā šokolādes biskvīta rulete




Pēc meitas lūguma viņas draudzenes Ilzes vārdadienā izcepu šādu šokolādes biskvīta ruleti. Darbs nav liels, bet rezultāts - ar šokolādīgi samtainu pēcgaršu:)) Ruletes galvenā atslēga ir labs pildījums - krēms ar lielisku konsistenci, viegls, tomēr ar savu šokolādīgo noti.
Dekorējot Ilzei paredzēto ruleti un aplīdzinot tai galus, kādu kumosu no atgriezumiem iestūmu mutē arī vīram. Nu jā...un rezultātā nākamajā dienā mums mājās tapa vēl viena tāda rulete.