Mana kūka Latvijas ogu grozs ir īpaša. Tā kopā ar citām izcilām kūkām ir gozējusies kompetentu ekspertu sabiedrībā, baudījusi foto zibšņus un tapusi Gardēžu novērtēta. Man ir milzīgs prieks par dalību konkursā Latvijas gardākā kūka, par gūtiem iespaidiem, satiktiem brīnišķīgiem cilvēkiem un daudz daudz smaidiem.
Kāda sieviete man atrakstīja un pavaicāja, vai recepte ir noslēpums. Protams, ka nav noslēpums. Centīšos no sirds, taču visas nianses receptē nevar pastāstīt. Kūku cepšana ir kā attiecības - dziļas, personiskas un pārbaudītas.
Kūkas sastāvs
Pamatsastāvs:- Smilšu biskvīts
- Biezpiena krēms
- Aveņu želeja
- Svaigas mellenes, avenes
- Putukrējuma/siera krēms
Konkursa dekors:
- Citronu krēms
- Sarkanu ogu sulas glazūra
- Ogu un šokolādes dekors
Nepieciešamās sastāvdaļas
1. Pamatnei (22 cm diametrs) - smilšu biskvīts:
· 250 g sviesta· 100 g cukura
· 300 g miltu
· 1 ola
· šķipsna vaniļas cukura
2. Pildījumam:
2.1. Karsētais biezpiena krēms:· 800 g biezpiena
· 4 olu dzeltenumi
· 150 g cukura
· 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
· 100 g sviesta
· ½ citrona miziņas, 3 ēdamkarotes citrona sulas
2.2. Putukrējuma masa:
· 300 g saldā krējuma
· 100 g krēmsiera
· 50 g cukura vai pēc garšas
· 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
2.3. Ogas un ogu masa:
· 700 ml melleņu, 200 ml aveņu
· 300 g izberztu aveņu masas (bez kauliņiem)
· 50 g cukura vai pēc garšas
· 4 želatīna plāksnes
3. Citronu krēms (malām un virsmai):
· 500 g saldā krējuma· 100 g cukura (vai pēc garšas)
· 18 g pulverveida želatīna
· 200 g svaigā citronu krēma (lemon curd). Lemon curd sastāvdaļas (3 olas, 3 olu dzeltenumi, 180 ml citrona sulas, 150 ml cukura) karsta ūdens peldē karsē līdz masa sabiezē, var pievienot 50 g sviesta.
4. Glazūra:
· 300 ml sarkanu ogu (avenes, jāņogas) sula· 30 g cukura
· 10 g pulverveida želatīna (Santa Maria)
5. Dekors:
· 150 g baltās šokolādes (šokolādes grozam)· dažādu sezonas ogu (aveņzemenes, mellenes, kazenes, jāņogas)
Nepieciešamais aprīkojums:
1. Regulējama veidne
2. Pārtikas plēve aveņu želejai un plastikāts veidnes malām
Karsēts biezpiena krēms - pamata ideja šai biezpiena masai aizgūta no receptes, kuru Krievijā izmanto pashas pagatavošanai.
Iespējams rīkoties divējādi - biezpienu maisot var karsēt tikai līdz burbulim (1.variants) vai arī karsēt ilgāku laiku (2.variants), kā tālāk tekstā aprakstīts. Dažreiz cilvēki izteikušies, ka karsējot ilgāk, masa neizdodas, tāpēc sākumā iesaku izvēlēties 1.variantu.
Biezpienu, olu dzeltenumus, cukuru, garšvielas samaisa un sablendē. Liek katlā uz uguns, pievieno mīkstu sviestu. Masu maisot uzkarsē līdz burbulim, tad uz vidējas uguns karsē (masa sabiezē ātri) līdz tā maina struktūru, paliek biezāka un medaināka (mannā biezputras konsistence). Biezpiena masu strauji atdzesē, ievietojot to auksta ūdens peldē. Masai jānobriest ledusskapī vismaz 3 stundas.
Konkrētajā gadījumā izmantots Smiltenes un Exporta biezpiens.
Noņem plastikātu un ar krēmu aplīdzina malas.
3. Šokolādes grozs
Gatavošanas gaita:
1.Smilšu biskvīts
Pagatavo smilšu mīklu un cep četras biskvīta plāksnes (22 cm diametrā). Vienu plāksni sadrupina.
2. Biezpiena krēms
Kūkai izmantoju karsēto biezpiena krēmu. Ja Tevi biedē tā pagatavošana, var izmantot parastu biezpiena krēmu (biezpiens kopā ar putukrējumu vai biezpiens kopā ar sviestu), vai arī tādu biezpiena krēmu, kuram pievieno karsta ūdens peldē saputotus olu dzeltenumus.
Attēlā redzams Smiltenes un Exporta biezpiens. Augšējā rindā - vēl silts, tikko no plīts, bet zemāk - paturēts 3 stundas ledusskapī. |
Iespējams rīkoties divējādi - biezpienu maisot var karsēt tikai līdz burbulim (1.variants) vai arī karsēt ilgāku laiku (2.variants), kā tālāk tekstā aprakstīts. Dažreiz cilvēki izteikušies, ka karsējot ilgāk, masa neizdodas, tāpēc sākumā iesaku izvēlēties 1.variantu.
Biezpienu, olu dzeltenumus, cukuru, garšvielas samaisa un sablendē. Liek katlā uz uguns, pievieno mīkstu sviestu. Masu maisot uzkarsē līdz burbulim, tad uz vidējas uguns karsē (masa sabiezē ātri) līdz tā maina struktūru, paliek biezāka un medaināka (mannā biezputras konsistence). Biezpiena masu strauji atdzesē, ievietojot to auksta ūdens peldē. Masai jānobriest ledusskapī vismaz 3 stundas.
Konkrētajā gadījumā izmantots Smiltenes un Exporta biezpiens.
Par karsēto biezpiena krēmu detalizētāk centos pastāstīt aprakstā karsētais biezpiena krēms.
3. Aveņu želeja
Gatavo aveņu želeju - uzkarsē izberztu aveņu masu, cukuru un pievieno aukstā ūdenī uzbriedinātas un no ūdens nospiestas želatīna plāksnes. Masu izmaisa, atdzesē un ielej ar pārtikas plēvi izklātā 22 cm diametra formā. Liek ledusskapī sastingt.
Ja aveņu masa ir ar kauliņiem, tad želatīnu vajag par pusi plāksnes mazāk.
Ja aveņu masa ir ar kauliņiem, tad želatīnu vajag par pusi plāksnes mazāk.
Pārējās ogas izmantos svaigas.
4. Putukrējuma/siera krēms
Saputo istabas temperatūrā paturētu krēmsieru ar cukuru un vaniļas cukuru. Saputo saldo krējumu. Abas masas savieno.
5. Kārto torti regulējamā veidnē:
Gar veidnes malām ieklāj pārtikā izmantojamo plastikātu.
- Uz pirmās, smilšu biskvīta plāksnes, klāj apmēram pusi vai nedaudz mazāk par pusi biezpiena krēma un krēmam pāri - sastingušo aveņu želeju (pārtikas plēve paliks virspusē, pēc tam to noloba no želejas).
- Otrā biskvīta kārta - biezpiena krēms, svaigas mellenes un puse no putukrējuma masas.
- Trešā kārta - sadrupinātā cepuma kārta, svaigas mellenes un avenes, putukrējuma masa.
- Ceturtā kārta - smilšu biskvīts pārklāts ar biezpiena krēmu.
Kūka jāliek ledusskapī vismaz uz 3 stundām. Pēc izņemšanas no ledusskapja, kūkai noņem veidni.
Noņem plastikātu un ar krēmu aplīdzina malas.
Torte pamatā ir gatava. Glīti izlīdzinot krēmu, paturot kūku vēl pāris stundas ledusskapī un pēc tam izdekorējot virsmu ar ogām, kūka ir gatava pasniegšanai ģimenes lokā. Pa virsu kūkai iespējams pārklāt arī kādu citu krēmu, piemēram, putukrējumu ar krēmsieru u.c.
Konkursa dekors
Latvijas gardākās kūkas konkursam kūku uzposu svētku ietērpā.
Manas kūka stāsts ir par vasaru, Latvijas bagātībām un ogu pārpilnību, kā arī krāsām mūsu dzīvē . To centos attēlot arī dekorā.
1. Citronu krēms - uzbriedinātu un izšķīdinātu želatīnu sajauc ar lemon curd un saputotu krējumu.
2. Glazūra - ogu sulu ar cukuru uzkarsē, pievieno aukstā ūdenī uzbriedinātu želatīnu.
Kūkas sagatavi liek veidnē ar aprēķinu, lai apkārt ir brīva vieta citronu krēmam. Gar veidnes malām ieklāj plastikātu. Veidnē esošo torti pārlej ar citronu krēmu tā, lai gan malas, gan virsma ir nosegtas. Liek ledusskapī. Virsmu pārlej ar biezēt sākušu ogu glazūru. Liek ledusskapī.
! Kad citronu krēmam pievienots želatīns, jārīkojas ātri. Veidnei ar kūku jābūt sagatavotai jau iepriekš, jo krēms var sabiezēt un glīti nenoklāties gar veidnes malām. Šī iemesla dēļ neuzspēju uzņemt fotoattēlus.
Izvēlas atbilstošu trauku un aptin to ar folliju. Trauku patur saldētavā. Tikmēr izkausē balto šokolādi. Lai šokolāde būtu plastiskāka, to temperē. Šokolādi pilda dekorējamā turzā un uz apgāzta trauka (tikko izņemta no saldētavas) veido līnijas. Šokolādei ļauj sacietēt istabas temperatūrā, bet pēc tam to ieliek ledusskapī uz vairākām stundām. Uzmanīgi attin folliju, izņem trauku un lēnām noloba folliju no groza malām.
Torti dekorēju ar izveidoto šokolādes grozu un sezonas ogām. Mana veiksme bija aveņzemenes. Pati daba piepildīja manu ogu grozu.
Lai veicas!!!
P.S. Pamatā visi fotoattēli ir uzņemti, gatavojot oriģinālo konkursa fināla kūku. Attēli no gatavošanas procesa nav īpaši kvalitatīvi, jo tobrīd nebiju paredzējusi tos publicēt.
Lai veicas!!!
P.S. Pamatā visi fotoattēli ir uzņemti, gatavojot oriģinālo konkursa fināla kūku. Attēli no gatavošanas procesa nav īpaši kvalitatīvi, jo tobrīd nebiju paredzējusi tos publicēt.
Paldies par brīnišķīgajām receptēm!
AtbildētDzēstIzlasot šo, nevarēju neizmēģināt kaut nedaudz...
Tā kā biju nodomājusi uz dzimšanas dienu cept pekanriekstu šokolādes torti no Ievas receptēm (2013.gada decembris) un vienkāršs putukrējuma pildījums man ne visai... tad samiksēju abas tortes. Starp pekanriekstu biskvīta kārtām ieliku biezpiena krēmu, ogas un putukrējuma/krēmsiera krēmu. Paldies, paldies, paldies! Krēmi - superīgi! Garšīgi! Ceru arī šo torti uzmeistarot visu pilnībā - jo tik kārdinooša un garda izskatās :)
Lai veicas!
Lasīju Jūsu komentāru un smaids man bija līdz ausīm:)) Prieks par Jūsu gatavotprieku un izdomu:))
AtbildētDzēstUn paldies par komentāru!!!!
Sakiet lūdzu kādu kremsieru Jūs izmantojāt?
AtbildētDzēstPamatā kūkām izmantoju tikai krēmsieru Rasa.
DzēstBiezpienam pietrūcis skābuma. Iesaku pievienot mazu šķipsniņu citronskābes.
AtbildētDzēstt.i., ja karsētais biezpiena krēms nesaiet vēlamajā konsistencē :)
DzēstJana, mīļā, esmu pārlaimīga ieraugot Tavas debešķīgās kūkas recepti! Paldies milzīgs, ka esi padalījusies ar savu meistardarbu, noteikti pagatavošu:)
AtbildētDzēstDiāna, mana kūka būs lepna draudzēties ar Tavu portugāļu šokolādes kūku:)) Un es arī gribu pagatavot tik kolosālu un sulīgu šokolādes biskvītu. Kur to atrast, es jau zinu !!!!!!!!!
Dzēst