Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

trešdiena, 2014. gada 1. oktobris

Mājas ābolkūkas

Idejas ābolkūkām


 Rudens kā rudens...... Jūtama pīlādžu, ābolu un mājas ābolkūkas smarža. Katrā mājā tā ir citādāka.


Jau aptuveni mēnesi ļoti vēlos ievietot kādu viegli pagatavojamu ābolkūkas recepti, bet rudens uzliek savus pienākumus. Līdzās konserviem un ievārījumiem, īpaši piedomāju par saldētu ogu krājumiem, kuri nekad nav par daudz. Ābolus zaptēs gan nevāru, vienīgi ar brūklenēm kopā. Taču, kamēr vien iespējams, tie jāēd svaigi, un nedēļas nogalē no tiem noteikti jāpagatavo arī abolkūka:))

Ābolu plātsmaize

Klasiskā ābolu plātsmaize tiek gatavota no rauga mīklas, āboliem un pāri tiem pārklātiem vēl visādiem labumiem - cukuru, krējumu, olām utt. Tādu to atceros no bērnības. Pašai rauga mīklas vietā labāk patīk citas plātsmaizes pamatnes. Lūk, viena no tām.

Nepieciešams:

3 olas
100 sviesta
2 gl miltu, var izmantot pilngraudu kviešu miltus
3 ĒK skāba krējuma
150 g (aptuveni 2/3 gl) cukura
1 TK soda
vaniļas cukurs

4- 5 āboli
3 ĒK vai vairāk skāba krējuma
1/2 gl cukura

Glāze pielīdzināta 200 ml.

Pagatavošana



Izkausē sviestu. Atdzesētam sviestam pievieno olas un izmaisa, pēc tam pievieno cukuru un atkal kārtīgi izmaisa. Tālāk seko krējums, milti, soda un vaniļas cukurs. Maisa līdz viendabīgai konsistencei. Masu  liek veidnē - šim daudzumam izmantoju 33x40 lielu veidni. Pa virsu masai kārto sagrieztus ābolus, pāri pārsmērē krējumu un pārkaisa ar cukuru. Var pagatavot uzreiz krējuma cukura maisījumu un pārliet āboliem. Liku iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pēc minūtēm 20 samazināju uz 160 grādu temperatūru. Kopā cepšanas laiks man aizņēma 45 min.
Šis variants mūsu ģimenē ir iecienīts, jo kūka izdodas vienmēr un nav arī sausa. Variantu izmantoju arī rabarberkūkām, par ko pastāstīju aprakstā ātrā rabarberkūka.


Ābolkūka ar biezpienu

Reizēm ir situācija, kad ledusskapī esošajam biezpienam tuvojas derīguma termiņš un tas steidzami jāizlieto. Tādā gadījumā cepu biezpiena pankūkas vai kādu fikso biezpienmaizi. Pašreiz mana favorīte ir biezpiena kūka bez miltiem. Biezpienu kārtīgi sablendējot un pareizi izcepot (150 grādu temperatūrā), iegūst kūku, kura ir līdzīga siera kūkai.
Biezpiena masa lieliski sader arī ar āboliem.

Nepieciešams:

600 g biezpiens (rikotas biezpiens)
1  pac krēmsiers (Rasa)
2 olas un 1 olu dzeltenums
cukurs pēc izvēles
2 ĒK krējums
1 ĒK kukurūzas ciete
citrona miziņa, vaniļas cukurs

3 āboli (aptuveni)
Pāris karotes krējums
 Cukurs - jo vairāk cukura, jo karamelīgāka virsiņa

Pagatavošana



Biezpienu sablendē, pievieno krēmsieru, krējumu, cukuru, olas, garšvielas un visu kārtīgi izmaisa. Beigās iemaisa cieti.
Sagrieztus ābolus kūkai var likt gan apakšā, gan augšā, gan iejaukt masā. Ja ābolus liek virsū, tad cepšanas laika beigās (aptuveni 15 min pirms gatavības) kūku var pārliet ar krējuma - cukura sīrupu. Kūku cepu 25 cm diametra lielā veidnē  140 - 150 grādu temperatūrā aptuveni 45 min. Ja temperatūra ir augstāka, kūka būs mazāk sierīga.


Apgāztā ābolkūka 


Nepieciešams

5 olas
5 ēdamkarote cukurs
6  ēdamkarote milti (Hercogs īpaši smalkie milti)
1 tējkarote cepamais pulveris
Vaniļas cukurs

5 - 6 āboli
4 ēdamkarotes cukurs
2 ēdamkarotes ūdens
1 ēdamkarote sviests vai saldais krējums

Pagatavošana



1. Pagatavo cukura sīrupu - katliņā liek cukuru, ūdeni, sviestu un karsē līdz masa kļūst viendabīga. 
2. Sagatavo veidni - veidnē ieklāj cepampapīru un ielej pagatavoto sīrupu (sīrupu ielej, kamēr silts, citādi tas sacietēs).
3. Sagriež ābolus un liek veidnē uz sīrupa kārtiņas.
4. Gatavo biskvītu - veselas olas ar cukuru puto līdz gaisīgai konsistencei (jo jaudīgāks mikseris, jo ātrāk saputosies). Pievieno izsijātus miltus, cepamo pulveri, vaniļas cukuru un  uzmanīgi iecilā putainajā masā. Gatavu pārlej pār āboliem.
5. Cep kūku - es izmantoju 25 cm diametra lielu veidni. Veidni liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 170 -180 grādu temperatūrā un cep aptuveni 25 min.


Gatavai kūkai noņem veidnes malas, kūku apgāž uz šķīvja un uzmanīgi atdala cepampapīru. Atdzesē vai arī pasniedz siltu kopā ar saldējumu.



Kūka ir tik dzeltena, jo tika cepta no māju olām.

Labu apetīti!

Jana.


1 komentārs: