Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

otrdiena, 2014. gada 12. augusts

Ābolu siera kūka ar mandelēm


Karaliska kūka, kuru var celt galdā jebkurās svinībās


Augusts jau pusē un tas nozīmē, ka ābolu laiks sāk mūs lutināt. Un ja dārzā ir āboli, tad ābolu kūka pati uzprasās. Mūsmājās ir divas iecienītas ābolkūkas (arī rabarberkūkas) - ātrā ābolkūka un Vallijas sapnis.
Šī kūka man būs kaut kas jauns, smilšu mīkla un pamatnes gatavošanas tehnoloģija aizgūta no vācu kūku cepēja, bet pildījums no joyofbaking.com. Angļi to dēvētu par tarti, vācieši - par kūku, bet man to gribētos pielīdzināt tortei. Kraukšķīga maliņa, maigs pildījums un karalisks izskats.


Smilšu mīklai:

100 g cukura
200 g sviesta
300 g miltu

Pildījumam:

1 pac krēmsiera (Rasa)
1 pac (180 - 200 g) biezpiena (rikotas)
1 ola
Cukurs pēc garšas - aptuveni 100 g
Vaniļas cukurs
5 - 6 saldskābi vai skābi āboli

Virsmai:

1 sauja mandeļu skaidiņas
1 ēd.k. pūdercukurs

Gatavošanas gaita

Pagatavoju smilšu mīklu pēc vācu 1 2 3 proporcijām. Tātad, 100 g cukuru saberžu ar 200 g sviesta un pēc tam sajaucu ar 300 g miltu. Pagatavoto mīklu var uzglabāt arī saldētavā un izmantot tad, kad uzmeklējusi kūku mūza:))


Apmēram pusi vai vairāk izlīdzinu veidnē (liku 28 cm diametra lielā veidnē). Pirmajā solī izlīdzinu tikai pamatni (malas apstrādās vēlāk) un cepu cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 7 min.


Tikmēr ar elektrisko mikseri saputoju krēmsieru, biezpienu, cukuru un pievienoju olu. Visu labi samaisa. Oriģinālā tika izmantots tikai krēmsiers, bet tikpat labi var izmantot tikai biezpienu.


Tikmēr kūkas pamatne ir gatava un tā ir jāatdzesē.


Kamēr dzesējas kūkas pamatne, sagriezu ābolus. Āboli bija ļoti skābi, tāpēc tiem pievienoju ēdamkaroti cukuru.


Atdzisušai pamatnei salipinu malu no atlikušās smilšu mīklas.


Smilšu mīklas grozā lieku siera biezpiena masu un izlīdzinu.


Pa virsu siera masai kārtoju ābolus.


Nobeigumā ābolu virsmu pārkaisu ar mandeļu skaidiņām. Man šeit ir neliela nepilnība - maliņas vajag tik augstas, cik daudz ir pildījuma, citādi tās apbrūnē... Nākamajā attēlā tas būs redzams.
Cepu uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos 10 min, pēc tam 180 grādos aptuveni 35 minūtes.


Kūka ir gatava. Jānogriež tikai par daudz apbrūnējusī mala.


Atdzisušai kūkai pārkaisu pūdercukuru. Galarezultāts kopā ar mandeļu skaidiņām izskatās tiešām eleganti un kārdinoši.


Kūka no ārpuses ir kraukšķīga, arī pamatne ir tāda. Krēmīgais pildījums ar saldskābajiem āboliem rada pilnīgu un harmonisku garšas kombināciju.
Manējie ēda kā runči murrādami:))




Vēl vienu gabaliņu, lūdzu? :))


Jana.

7 komentāri:

  1. Paldies par recepti! Sen nebija tik garšīga ābolkūka sanākusi.:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies, Ginta, ka uzrakstījāt atsauksmi. Man patiess prieks, ka bija gardi.

      Dzēst
  2. Sveiki!
    Liels paldies par recepti! Vairākas reizes jau esmu cepusi un vienmēr visiem ir ļoti garšojis! :)
    Vēlējos pavaicāt, vai vasarā kūku var cept ābolus aizvietojot ar zemenēm?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ļoti priecājos, ka receptīte noder:))
      Ar zemenēm ir tā -tās ir ļoti sulīgas, bet karstumā sula iztek un pašas zemenes paliek švammīgas. Sula iesūksies siera masā un būs pavisam citāds rezultāts...Vasarā ļoti gardi būtu - cept kūku bez ābolu kārtas un gatavu, pasniedzot uz šķīvīša, pārliet ar svaigu zemeņu mērci (izberztas vai sablendētas ogas ar cukuru) un saldējuma bumbiņu. Vai arī ābolu vietā likt plānu rabarberu kārtiņu (rabarberiem virsū vēl uzkaisīt cukuru, jo tie ir skābi).

      Dzēst
  3. Ō!Šī gan būs jācep!

    AtbildētDzēst
  4. Sveika Jana!
    Vai esi méginájusi šo kūku cept ar rabarberiem?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien. Neesmu gan, bet noteikti varētu būt labs variants. Tikai manuprāt rabarberus nevajadzētu biezā slānī, lai garša nedominē, bet papildina😊

      Dzēst