Rabarberu laiks ir klāt
Pirmie rabarberi šajā gadā. Jau iepriekš vēroju, ka dārzā rabarberu krūms paaudzies un prasīties prasās pēc brīvdienu rabarberu plātsmaizes. Patiesībā, recepšu un variāciju ātrajām rabarberu un ābolu plātsmaizēm ir bezgala daudz, atliek vien sameklēt savējo 😊.
Plātsmaize pēc šīs receptes izdevusies vienmēr un pašos pamatos tā noskatīta no saita receptes.lv. Dažas lietas gan pārveidoju savā skatījumā un daru citādāk kā atrastajā receptē.
Ja mājās ir saldais krējums, noteikti pamēģiniet to kopā ar skābo krējumu pārklāt virskārtai, kā jau receptē minēts. Garantēju, ka būs supergardi 😋😋😋!
Ja mājās ir saldais krējums, noteikti pamēģiniet to kopā ar skābo krējumu pārklāt virskārtai, kā jau receptē minēts. Garantēju, ka būs supergardi 😋😋😋!
Nepieciešams:
3 olas100 sviesta
240 g jeb 2 gl miltu, var izmantot pilngraudu kviešu miltus
3 ĒK skāba krējuma
120 g cukura
1 TK soda
vaniļas cukurs
4 vidēji rabarberi - sagriezti
3 ĒK skāba krējuma
100 ml saldā krējuma
1/2 gl cukura
Glāze pielīdzināta 200 ml
Gatavošanas gaita:
Istabas temperatūrā paturētu mīkstu sviestu puto kopā ar cukuru, vaniļas cukuru. Pa vienai pievieno olas un pēc katras olas pievienošanas to kārtīgi ieputo masā. Pievieno skābo krējumu un izmaisa.
! Variants. Ja galīgi nav laika, mīklu var pagatavot pēc ātrā paņēmiena - izkausē sviestu. Atdzesētam sviestam pievieno olas un izmaisa, pēc tam pievieno cukuru un atkal kārtīgi izmaisa. Tālāk seko krējums, milti, soda un vaniļas cukurs.
Mīklu ieklāj aptuveni 33x40 cm lielā veidnē vai cepešpannā un izlīdzina.
Pārber sagrieztus rabarberus. Pagatavo maisījumu no abiem krējumiem un cukura. Esmu gatavojusi tikai ar skābo krējumu un ir garšīgi. Reiz pamēģināju skābo krējumu sajaukt kopā ar saldo krējumu un sapratu, ka garšo izcili!
! Variants. Ja vēlas liesāku pārklājumu, cukuru samaisa ar grieķu jogurtu un izmanto krējuma vietā.
Maisījumu viegli izlīdzina pār rabarberiem. Visu cukuru uzreiz var nepievienot krējumam, bet atlikušo daļu pārkaisīt jau pār rabarberiem pārlietai masai - tas virskārtu viegli karamelizēs.
Liek cepties iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Pēc minūtēm 20 samazina uz 160 grādu lielu temperatūru. Orientējošais cepšanas laiks - 40 min.
Plātsmaizīte gatava. Tā neprasīja daudz pūļu, bet garšo kā īsta kūka. Garšīga gan silta, gan auksta.
Mājinieki to noteikti novērtēs.
Lai labi garšo!
Izmantoju pilngraudu miltus - ātri un ļoooti ņammīgi. Paldies par ieteikumu skābajam krējumam pielikt saldo. Super!
AtbildētDzēstMan prieks, ka izdevās un garšoja:))
DzēstGarša pasakaina, tikai laikam kaut ko ne tā darīju, jo pārbērtais cukurs uz krējuma-rabarberu masas nekaramelizējās, bet zibenīgi izkusa. Cepu iepriekš uzkārsētas krāsns vidū, Jūsu norādītajā t režīmā kopā 55min., jo izskatījās, ka jāpasilda ilgāk :) . Varbūt ir kāda ideja kā tomēr panākt karamelizāciju?
AtbildētDzēstŠo komentāru ir noņēmis autors.
AtbildētDzēstDomāju, ka Jūs visu pareizi izdarījāt:)), vienkārši konditoreja ir tā joma, kurā rezultātu var izmainīt gan produktu mitrums (piem., rabarberu sulīgums), gan cepeškrāsns īpatnības.
DzēstJūsu gadījumā cukurs ātri izkusa, jādomā, ka no rabarberiem izdalījusies sula neļāva cukuram karamelizēties. Var pamēģināt - sagriezt rabarberus trauciņā un apkaisīt ar cukuru, pagaidīt 15 min lai izdalās sula. Rabarberus nokāst (bez sulas) un pārbērt mīklai. Daļu rabarberu sulas samaisīt ar krējumu un nedaudz cukura, masu pārliet pār rabarberiem un pēc tam droši uzkaisīt virsū cukuru. Cepoties šķidrumam, kas plātsmaizei virsū, būtu jāiztvaiko un kopā ar cukuru jāizveido caurspīdīga viegli karamelizēta virsiņa. Ja nav bailes no cukura, to var bērt vairāk kā norādīts.
Labdien Jana :) esmu Jūsu recepšu fane :) šodien mēģināšu rabarberu plātsmaizi :) Ceru kad izdosies :)
AtbildētDzēstGunta :)
Gunta, es tá ceru uz pozitívu rezultátu:)
AtbildētDzēstОгромное спасибо за рецепт. Готовлю почти каждый день! У меня рабарер закончился, теперь одалживаю у соседей! Анжелика.
AtbildētDzēstAnzelika, ja očeņ rada:)
DzēstIesaku katram pamēģināt šo recepti! 😉
AtbildētDzēstVienkārši burvīgi un garšīgi. Šajā reizē tikai ar skābo krējumu, bet ļoti garšīgi. Drīzumā noteikti mēģināšu arī pievienot saldo krējumu.
Ļoti garšīga pati pamatne sanāk.
Vai konditorejas miltus var izmantot vai tas mainīs mīklas biezumu?
Ļoti, ļoti priecājos:))))
DzēstJa tie ir konditorejas milti, kuriem pievienota tikai ciete, tad tādu pašu daudzumu, bet, ja tie ir pašbriestošie, tad, iespējams, jāsamazina norādītais sodas daudzums. Lai veicas!!!!
Ļoti garda sanáca.Paldies par recepti��
AtbildētDzēstIzcili gardi! Paldies par recepti!!
AtbildētDzēstTaisu pēc šīs receptes jau vairākas reizes un vienmēr garšo “par maz, vajag vēl”. Situācijas spiesta sastāvā ieviesu izmaiņas. Dēļ glutēna nepanesamības izmantoju zaļo griķu miltus un mandeļu miltus (aptuveni vienādās proporcijās). Savukārt tāpēc, ka otram ģimenes loceklim strikti jāievēro piesātinātie tauki un kalorijas, krējumu aizstāju ar bezlaktozes jogurtu, bet saldo krējumu ar vegānu rīsu krēmu cepšanai. Līdz ar to vienīgā treknā lieta ir sviests. Varu apgalvo, ka gala rezultāts ne pavisam nav par liesu. Ir perfekti.