Noteikti vēlos padalīties ar vieglā sviesta krēma (Franču sviesta krēms) recepti, jo tas ir ne tikai gards krēms tortēm un kūkām, bet arī plastisks un ļoti noturīgs. Krēmu pārsvarā izmanto tortes virsmu pārklāšanai un dekorēšanai, taču kā pamata pildījums tas tiek izmatots tādās tortēs kā Cielaviņa un Roko.
Krēma sastāvdaļas:
75 g cukurs
4 ēdamkarotes ūdens
3 olu dzeltenumi
175 g sviests
3 ēdamkarotes iebiezinātais piens ar cukuru
pēc izvēles - vaniļas cukurs vai kakao (ja vēlas šokolādes garšu)
75 g cukuru izkausē 4 ēdamkarotēs ūdens, tad uzvāra līdz 115 grādiem (pēc cukura t mērāmā termometra*). Parasti to vāru tik ilgi līdz masa sāk palikt sīrupaināka, orientējoši, 3 - 4 minūtes.
Saputo 3 olu dzeltenumus un pamazām pielej karsto sīrupu. Puto, līdz maisījums ir gaišs un krēmīgs.
Atsevišķi saputo 175 g sviesta (atlaidinātu istabas temperatūrā).
Pēc izvēles var pievienot kādu dabīgu krāsvielu, piemēram, dzērveņu sulu vai arī kādu karoti kakao.
Gards krēms izdodas, ja masai kā piedevu pievieno karameļu mērci vai vārīto kondensēto pienu (šajā gadījumā parasto kondensēto pienu neliek).
Krēms ir ne tikai gards, bet arī lielisks dekoru veidošanai.
*Izmantotais avots - 101 vērtīgs padoms Kūkas, Barbara Mehere, Zvaigzne ABC.
Šo es nogaršoju-bija ļoti garda! :)
AtbildētDzēstPaldies:))
AtbildētDzēstFantastisks krēms! Ļoti viegli uztaisīt, salīdzinot ar vārīto krēmu, no kura man vēl ir bail, un garšo neaprakstāmi labi! :) Paldies par lielisko recepti :)
AtbildētDzēstBet arī vārītais krēms Jums noteikti izdotos:))
DzēstJauki, ka izdevās:)) Un paldies par atsaucīti!!!!
AtbildētDzēstVai ar šo krēmu arī dekorējāt kūku???
AtbildētDzēstJā, šajā aprakstā redzamā torte dekorēta ar vieglo sviest krēmu.
DzēstLieliska recepte! Paldies!
AtbildētDzēstSakumaa baidijos meginat, domaju, ka slides tie dekori vai izkusis vel pirms pasniegsanas. Bet nee, nekas tads nenotika! :) Bija torti vieglak dekoret neka ar parasto salda kreejuma kremu , skaistak sanaca visu veidot un galvenais ari loti garsigs krems!
Zel, ka nevaru te pievienot foto.
DzēstLabdien!
DzēstPaldies par komentāru, patiess prieks, ka viss izdevās:))
P.s. Man arī žēl par foto.....diemžēl, neatradu vai nemācēju iestatīt šādu opciju:((
Svieki! Kas ir sarkanie kraukšķi uz tortes pirmajā bildē?
DzēstLabvakar!
DzēstUz kūkas malām uzkaisīta ir dzērveņu tēja un pa vidu lielās rozā - konfektes.
Paldies!
DzēstKrēms sanāca ļoti labi, šī krēma versija noteikti ir mans favorīts! :)
Cik forši:))
DzēstLabdien!
AtbildētDzēstDivas reizes mēģināju, bet nekā...
Man sviestam pievienojot klāt olas, kas sakultas ar sīrupu, masa palika graudaina, kā arī garša kā atsulojies sviests... droši vien vainīgs sviests?? Kādu sviestu labāk izmantot?
Labdien!
DzēstPirms kāda laika man arī tā ir gadījies - toreiz problēma bija tā, ka sviestam nebija istabas temperatūra un es to nebiju labi saputojusi. Sviestam jābūt mīkstam, saputotam tam jābūt viendabīgam un jākļūst gaišākam. Olu cukura sīrupu pievieno pa daļām sviesta masai un tad katru reizi kārtīgi ieputo masā. Par sviestu - galvenais lai ir saldkrējuma sviests (exporta, latgales u.c.), vismaz 82 procenti tauku. Man īsti nepatīk rasa..
Aija, vajadzētu izdoties:))
Liels paldies! Mēģināšu vēlreiz, domāju shoreiz izdosies!
DzēstIlgi nevarēju saņemties pameiģināt,jo esmu uzticīga vāritajam krēmam, bet šodien dikti sagribējās keksiņus ar kāda krema glazūru. Izlēmu, ka nu tomēr ir jāpamēģina. Izdevās PERFEKTI. Sacepu citrona keksiņus,un kā kremu ņēmu šo. Ar šādu daudzumu sanāca izdekorēt 19 keksiņus.
AtbildētDzēstMilzīgs paldies par recepti. Žēl, ka nevar pievienot bildes šeit komentāros...
Baiba, cik lieliski!!!!!!!
DzēstES arī ļoti vēlētos redzēt Jūsu keksiņus:)) Katrā ziņā, man neizdevās iestatīt šādu fīču....būs jāmeklē kāds webmasters...
Ja sanāk, varbūt atsūtiet man uz e-pastu:jana.stendzenieki@gmail.com
Vai krēmu var taisīt bez olām?
AtbildētDzēstVar. Cukura sírupu atdzesē līdz tas ir remdens un tad, putojot sviestu, lēnām to pieputo klāt. Rezultātā būs sviesta krēms.
DzēstPaldies par recepti un skaidrajām norādēm, krēms izdevās garšīgs un gaisīgs. (izveidoju savas pirmās rozes). Andra
AtbildētDzēstAndra, es arī trenējos taisīt rozes, tāpēc par Jūsu rozēm man īpašs prieks!!!!!!
AtbildētDzēstMan arī krēms sagāja pārslās, tikai pēc tam ievēroju ka lietoju RASAS sviestu, kuram uz svētkiem bija atlaides un vel man cukura sīrups bija padzisis laikam tas arī varētu būt pie vainas!!! Rīt mēģināšu rīt ar citu sviestu! ;D
AtbildētDzēstEsmu pārliecināta, ka izdosies:)) Noteikti sviestu paturiet ilgāku laiku siltā telpā un pievienojiet to masai klāt pa daļām katru reizi to kārtīgi ieputojot.Taču, ja arī sapārslojas, var nedaudz paturēt siltumā vai bļodā ar siltu ūdeni un pēc tam ar stiepļu putotāju samaisīt - masa kļūs viendabīga.
DzēstNoteikti olu/sīrupa masai jābūt viegli siltai (ne karstai), kad tiek pievienots sviests.
Lai veicas!!!!!
Paldies par recepti, dekori sanāk brīnišķīgi ir tikai viena problēma, nosmērēju kūkai arī malas, skaisti sanāca, viegli smērējas, tikai pēc izņemšanas no ledusskapja parati kūkas sānos ir par kādai plaisai ! Nu tas, protams, no tā , kad sviests palika ciets un saplaisāja, varbūt var pievienot vel kādu sastāvdaļu vai pamainīt to pašu produktu proporcijas, lai tās plaisas nerastos ?
AtbildētDzēstPaldies par recepti, dekori sanāk brīnišķīgi ir tikai viena problēma, nosmērēju kūkai arī malas, skaisti sanāca, viegli smērējas, tikai pēc izņemšanas no ledusskapja parati kūkas sānos ir par kādai plaisai ! Nu tas, protams, no tā , kad sviests palika ciets un saplaisāja, varbūt var pievienot vel kādu sastāvdaļu vai pamainīt to pašu produktu proporcijas, lai tās plaisas nerastos ?
AtbildētDzēstPaldies par pieredzi! Jāatzīst, ka arī no vārītā sviesta krēma man kūkai ir gadījušās plaisas...Un no biezpiena krēma arī. Un tas man ir bojājis omu...Un tas gadījās tieši smilšu biskvīta kūkām vai napoleonam. Cik saprotu, kūka sastrādājas ar sastāvdaļām, paliek mitrāka iekšpusē un briest, līdz ar to plešas arī krēms, kurš ārpusē. Lelde, domāju, ka pie šī krēma nevajadzētu pievienot citas sastāvdaļas. Tad var gatavot citu, mīkstāku krēmu - no sviesta un krēmsiera. Vai arī ārpusi dekorēt pirms pasniegšanas, vai arī , ja gadījusies plaisa, sasildīt nazi un izlīdzināt. Lai Jums veicas!!!!!
DzēstPaldies par padomu, bet sakiet lūdzu, kādai vajadzētu būs sviesta un kremsiera proporcijai ?
DzēstAptuveni 1 (200g) paciņa rasas krēmsiera un nedaudz mazāk sviesta (150 g). Abām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā un puto tās kopā ar aptuveni 100 g pūdercukura:))
DzēstKādā video pamācībā rādīja, ka pirms smērē malas/virspusi ar sviesta kremu, liek kūku nostādināties, pat zem neliela svara, lai savelkas un sastājas, ieteica dienu vai vismaz pāris stundas. Neesmu pati mēğinājusi, bet varbūt tas uzlabotu situāciju ar plaisām.
DzēstSveiki. Šogad esmu apņēmusies pati uztaisīt dzimšananas dienas torti savai meitiņai. Viņa ļoti vēlas, lai uz tortes būtu uzzīmēta Minnija. Ko lai saka, mammai ir jāpiepilda bērna vēlmes. Ņemot vērā labās atsauksmes par Jūsu krēmu esmu izlēmusi izmantot tieši Jūsu receptīti, tikai īsti nezinu kā uztaisīt krēmu apmēram melnās šokolādes tonī? Vai tikai ar kakao tas ir iespējams? Vai tur labāk būtu jāizmanto tieši melnā šokolāde? Un, ja man ir nepieciešams sārtais tonis, tad ūdens vietā ir jāizmanto tikai sula? Un pēdējais jautājums, kas nomoka: Cik lielai tortei pietiek ar Jūsu norādītajiem daudzumiem krēma pagagavošanai?
AtbildētDzēstLabvakar!
DzēstProtams,ka bērns jāiepriecina:))
1. Krēms šokolādes tonī - iespējams, ka kontūrām pietiek tikai ar izkausētu melno šokolādi, bet ja vēlas tieši krēma veidā - tad vienkāršāk vienādās daļās sajaukt mīkstu sviestu ar remdenu izkausētu šokolādi.
2. Sārtajam tonim viss ir kā receptē, vienkārši beigās pievieno kādu karoti dzērveņu vai citu sulu.
3. Par daudzumiem - tas ir atkarīgs, cik daudz dekoru būs uz kūkas un ko Jūs ar krēmu vēlaties darīt. Ar šo daudzumu varētu pārklāt nelielu torti (apt.20 - 22 cm diametrā) un izveidot arī dekoriņus uz virsmas.
Labdien! Gatavojos mēģināt Jūsu bezē torti ar šo "vieglo krēmu".
AtbildētDzēstVēlējos noskaidrot - kāds kondensētais piens jalieto - ar cukuru, vai bez???
Paldies jauiepriekš par atbildi!
Zanda
Labdien, Zanda!
DzēstJums taisníba, prasās precizējums - iebiezinātais piens ar cukuru:))
Mīļi pateicos par ātro atbildi! Bet - vai tas nesanak diži salds??? Tikai par to uztraucos..., jo bezē pats jau diezgan salds??? :))
DzēstLabvakar,Zanda!
DzēstVispirms par krēmu. Krēma pamata recepte ir franču "creme au beurre" un tā bāzei tiek pievienotas dažādas garšas - karameļu, šokolādes, kafijas u.c. Konkrētā variācija ir latviskots variants un tas ir tā dēvētais "cielaviņas krēms", vismaz tā tiek stāstīts:))
Piekrītu Jums, krēms ir salds, bet tam ir laba garša (it sevišķi, ja pievieno lāsīti alkohola). Es esmu gatavojusi cielaviņu gan ar šo krēmu, gan ar citiem krēmiem - šokolāde+sviests; ganašs jeb šokolāde uzkarsētā saldajā krējumā. Galvenais, lai krēmā jūtams šokolādes rūgtumiņš, kurš sader ar bezē. Varbūt Jums vienkāršot situāciju - saputo 200 g mīksta sviesta un pievieno aptuveni 150 g izkausētu un atdzesētu līdz istabas temperatūrai tumšo šokolādi. Šajā gadījumā krēms nebūs tik salds, jo cukuru varēsiet regulēt pēc garšas. Krēmam garšai var pievienot saberztas kafijas pupiņas, liķieri vai samaltas piparmētras (tēju) utt., bet pašam krēmam jābūt treknam tāpēc, lai bezē nesamirktu.
Ceru, ka kaut kas no tā, ko uzrakstīju, ir saprotams:))
Man jautājums. Cik ilgi jāvāra ūdens ar cukuru?
AtbildētDzēstNo vārīšanās brīža aptuveni 3-4 minūtes.
DzēstLabvakar! Cik reizes vairāk man vajadzētu nemt sastāvdaļas krēmam,ja kūka vajadzīga 4,5 kg?
AtbildētDzēstLabvakar!
DzēstTas atkarīgs, vai krēmu izmantosiet kā pildījumu vai arī tikai pārklāsiet virsmu. Tāpat arī no tā, cik biezā slānī krēmu klāsiet.
Ja es krēmu izmantotu kā pārklājumu, ar šo porciju pietiktu 20 cm diametra lielai (augstumā līdz 4 cm) kūkai.
Tikai virsmas pārklāšanai un malām.
DzēstVai esat likusi uz kūkām dzīvos ziedus? Vai ziedi ir jāpārklāj ar kautko,lai nenovīstu?
DzēstSintij, neesmu nekad likusi dzīvos ziedus. Taču, cik esmu dzirdējusi, kāti ir īpaši jāapstrādā....
DzēstSveiki. Vēlos pagatavot sviesta krēmu, kuru klāt uz cepumu tortes, lai pēc tam pārklātu ar cukura mastiku. Vai šī recepte tam derēs un vai kondensētais piens ir svarīgs šajā gadijumā. Paldies
AtbildētDzēstSveiki!
DzēstŠis konkrētais sviesta krēms nebūs pats piemērotākais klāšanai zem mastikas, jo zem mastikas vajag izolējošu krēmu, kurā ir pēc iespējas mazāk mitruma. Es ieteiktu Jums izmantot parastu sviesta krēmu.
Paldies, Jana, par lielisko blogu. Te ir tik daudz vērtīgu padomu!
AtbildētDzēstJau sen domāju, ka vajadzētu pamēģināt vārīto krēmu un nu, pateicoties Jūsu padomiem, saņēmos. Taisīju vārīto krēmu Nr.2 un iznāca ļoti labs. Toties šis sviesta krēms, ar ko gribēju kūku dekorēt, nesanāca. Man tas iznāca pārāk šķidrs. Bet garša laba. Tā kā tā man bija izmēģinājuma kūka, tad nekādu problēmu - pārklāju virsu un bija labi :) Nākošreiz labošu kļūdas.
Aija, paldies par atsauksmi:)) Noteikti nākamajā reizē Jums izdosies arī šis krēms - olu dzeltenumus paputojiet ilgāk (līdz gaišai krāsai), sīrupu vajadzētu vārīt vismaz 2-3 minūtes. Varbūt sviestam pievienojāt vēl siltu masu? Tas varētu krēmu pakausēt..bet arī tad, ieliekot ledusskapī, masa sacietēs. Un pats galvenais, lai sviests ir noturēts istabas temperatūrā un olu sīrupa masa nav aukstāka par sviesta masu (olu/sīrupa masa var būt remdena, nedaudz silta - tas būtu ideālais variants). Lai veicas!
DzēstPaldies par komentāru. Patiesībā nebiju domājusi, ka produktu temperatūrai ir tik liela nozīme. Tagad saprotu, kur bija mana kļūda :)
DzēstRozes sanāk ļoti labas, formu tur.... viss kārtībā, bet priekš manis pārāk salds. Ko varētu mainīt, lai neizmainītu krema struktūru? Paldies!
AtbildētDzēstDiemžēl, šajā gadījumā - neko:)) Cukura sīrups ir tas, kas notur konsistenci. Tad jāmeklē citi izejmateriāli - dabīgie ziedi, šokolādes/medus mastika utt.
DzēstVarbūt var iztikt bez iebiezinātā piena?
DzēstBez iebiezinátá piena var iztikt:))
AtbildētDzēstlabdien! paldies par Jūsu gardajām receptēm un izsmeļošajiem aprakstiem,tas ļoti atvieglo darbu. gribētu lūgt Jūsu padomu,jo drīz man būs dzimšanas diena un es gribu izcept gardu torti,bet tādu ipašāku,ar dažādiem krēmiem un teksturam..vai Jūs varētu ko ieteikt..jau laiku-liels paldies!
AtbildētDzēstLabvakar! Man patiess prieks, ja Jums noder kaut kas no šeit aprakstītā:))
DzēstPar Jūsu dzimšanas dienas torti runājot - man būs grūti ko ieteikt, nezinot, kādas garšas Jums patīk:)) - šokolādīgas, ar ogām, ar riekstiem, karamelīgas, krēmīgas utt.:)) Cik sarežģītu torti esat gatava/gatavs pagatavot? Man arī drīz (pēc mēneša) būs dzimšanas diena..un es hmm...gribētu burkānu torti ar valriekstiem, cepta krēmsiera kārtu, ābolu želeju:))
Sveicinati,par savu dzimshanas dienas kūku lūdzot,biju domajusi kaut ko ne parak saldu,bet suligu un kremigu ari ar ogam..esmu jau vairakas reizes cepusi Jūsu brūno shokolades kūku ar grauzdeto cukuru,riekstiem un beze cepuminjiem pildijumā..ļoti garšīga..Ari mastiku esmu pagtavojusi pec Jūsu receptes,ari sanaca..tagad,lūk,gribu kaut ko īpašu,ko rotāt mēgināšu ar mastikas ziediem..(tā anonīmā lūdzēja biju es:)..)
DzēstLabvakar , Lilita!:)). Patīkami parunāties par kūkām;))
DzēstLabvakar , Lilita!:)). Patīkami parunāties par kūkām;))
DzēstSveiki! Pēc receptes nesaprotu vai krēma pamatam jālieto vārītais iebiezinātais piens vai nevārīts?
AtbildētDzēstLabrit! Krēmam liek iebiezināto pienu, izņemot gadījumu, kad gatavo karameles krēmu, kuram jau tā tiek pievienota karamele vai vārīts iebiezinātais piens.
DzēstLabrit! Krēmam liek iebiezināto pienu, izņemot gadījumu, kad gatavo karameles krēmu, kuram jau tā tiek pievienota karamele vai vārīts iebiezinātais piens.
DzēstSuper krēms!!!Viegli pagatavojams,viegli klājas,dekori stingri!
AtbildētDzēstParasti man krēmi nesanāk🙄 Bet šis-vienreizēji! Paldies😊
AtbildētDzēstSveika, Jana!
AtbildētDzēstVai šim krēmam var pievienot tepat blogā atrasto citronu krēmu? Kāda būtu ieteicamā proporcija? Nepieciešams samērā stingrs krēms kūkas pārklāšanai, baidos, ka pievienojot citronu krēmu, nesanāk pa šķidru...
Labvakar! Neesmu nekad tā darîjusi, taču teorētiski vajadzētu sanākt. Noteikti svarīga ir vienāda abu krēmu temperatûra! Prezîci proporcijas nepateikšu, bet putojot vieglo sviesta krēmu pa karotei lieciet klāt citronu krēmu un skataties pēc struktûras:)
DzēstLabvakar! Vai drīkst ar šo krēmu gan pildīt gan pārklāt kūku? Un ja, jā tad cik porcijas jātaisa, ja grib pildīt un noklāt 20 cm diametru kūku un kūkai ir 4 biskvīta kārtas?
AtbildētDzēstLabvakar:) teorētiski var pildīt, bet būs ļoti sātïgi. Ja tomēr pildat# ieteiktu klāt plānā kārtā. Pārklāšanai büs ideāls:). Daudzumus gan nepateikšu.
DzēstBeidzot saņēmos arī pagatavot šo sviesta krēmu, sanāca izcils. Patīk gan garša, gan struktūra. Gatavošu vēl un vēl. :)
AtbildētDzēstVai šo krēmu var lietot kūkas pārklāšanai, lai liktu virsū cukura mastikas dekorus? Nekusīs?
AtbildētDzēstJā. Var likt.
AtbildētDzēst