Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

pirmdiena, 2015. gada 6. aprīlis

Rozā spoguļglazūra



Turpinu apgūt skaisto un spīdīgo glazūru noslēpumus. Ļoti vienkārši tas nav, bet rezultāts - fascinē.



Konkrētās spoguļglazūras recepti savā mājas lapā publicējis franču pavārs šefs Filippe. 


Glazūru var pārklāt jebkuras formas kūkai

Esmu testējusi dažādas receptes spogulīgajām glazūrām - rezultāts sanācis atšķirīgs. Protams, šeit nepieciešamas iemaņas un sava pieredze, kuru, kā jau katram zināms, var iegūt tikai rosoties virtuvē. Pašā sākumā vairākkārt izmēģināju kakao spoguļglazūru - tā ir salīdzinoši lētākā treniņiem. Pēc tam jutos drošāka un sāku izmantot citas receptes.
Šo glazūras recepti noteikti varu ieteikt - glazūra kūkai pārklājās kā smalks zīda pārklājs.

Rozā glazūra

avots - www.meilleurduchef.com

Priekšnoteikums - kūkai jābūt sasaldētai.
Lai glazūra glīti pārklātos, jābūt ideāli gludai virsmai, tāpēc kūciņu pagatavošanai izmanto stindzinātus krēmus.

Nepieciešamās sastāvdaļas glazūrai:

50 g ūdens
100 g cukurs
100 g glikozes sīrups (nopērkams Gemosā) - var aizvietot ar medu
65 g iebiezinātais piens
100 g baltā šokolāde
8 g pulverveida želatīns (liku 9 g)
36 g ūdens (želatīnam)
krāsviela




Glazūras pagatavošana nav sarežģīta. 
Vispirms uzbriedina želatīnu norādītajā daudzumā ūdens. Tālāk - ūdeni, cukuru, glikozi vai medu liek katliņā un maisot uzvāra līdz 103 grādiem pēc celsija (no vārīšanās brīža vāra aptuveni 2 minūtes). Tikmēr bļodā ieber sasmalcinātu šokolādi, pielej iebiezināto pienu un virsū uzlej sīrupa masu. Visu kārtīgi izmaisa. Izmaisītajai masai pievieno uzbriedināto želatīnu un krāsvielu (ja vēlas). Es izmantoju dabīgo sarkano pārtikas krāsvielu, nopērkamu Gemosā. Ieteicams masu izmaisīt ar blenderi.


Turpinām ar vispatīkamāko - glazūras pārklāšanu. Glazūras darba temperatūra ir 33 grādi. Pieliekot pie apakšlūpas, tā ir viegli silta. Ja glazūra paspējusi atdzist - to var uzsildīt.
Apaļajai kūciņai es izmantoju silikona veidni. Uz iepriekš sagatavotas virsmas liekam savu no saldētavas izņemto kūku 


un pārlejam tai glazūru. Glazūra pie sasalušās virsmas paliks stingra, bet zem kūkas paliks sastinguši pilieni, kuri uzmanīgi jānogriež (tie var staipīties).
Pāri palikušo glazūru var savākt un uzglabāt  ledusskapī citai reizei.



Kūka jāliek ledusskapī, tur glazūra sastings vēl vairāk.

Noteikti novēlu pamēģināt - gan acis priecāsies, gan ēdāji brīnīsies :))

20 comments:

  1. Sveiki! Vai pareizi sapratu, ka pirms glazras uzklāšanas torte jaliek saldētavā? uz cik ilgu laiku? vai putukrejuma pildījums nesabojāsies, ja to ieliks saldētavā? un kādai kārtai jābūt apakšā zem glazūras- pietiks ar biskvītu vai jābūt kādai krēma kārtiņai? kā ir ar glazūras noturību karstā laikā ārpus telpām?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien!
      Jā, torte jānotur saldētavā, citādi glazūra nepārklāsies. Zem pašas glazūras jābūt gludai virsmai, visreālāk to panākt ar dažādiem musveidīgajiem krēmiem (vārītais krēms+putukrējums+želatīns; putukrējums+ogu masa+želatīns u.c.). Glazūra ir noturīga istabas temperatūrā, neesmu mēģinājusi to turēt ārpus telpām.

      Dzēst
    2. Vai varat ieteikt kādu recepti musveidīgajam krēmam, ar kuru pārklāt kūku pirms spoguļglazūras?

      Dzēst
    3. Viens no variantiem:

      Vaniļas krēmam
      4 olu dzeltenumi
      100 g cukura (vai pēc garšas)
      3 ĒK milti
      0.5 l piens
      15 g želatīns
      vaniļas cukurs
      400 g saldais krējums
      http://janaskukas.blogspot.com/2014/12/karala-kuka.html#more

      Vēl viens variants:

      300 g saldais krējums
      6 želatīna lapas (vienā paciņā ir 12 lapas, kuras atbilst 20 g)
      200 ml persiku biezenis
      Cukurs pēc garšas

      Dzēst
    4. Liels paldies! Eksperimentēšu :)

      Dzēst
  2. Labdien. Mēģināju pārklāt kūku ar glazūru. Bija problēma sasalušo kūku izņemt no veidnes - sabojāju kūkas virsu. Varbūt pirms kūkas pildīšanas nepieciešams ieklāt pārtikas plēvi vai cepamo papīru? Paldies par ieteikumiem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien!
      Jā, arī man sākumā tādas problēmas bija. Vispiemērotākās šādām kūkām ir silikona veidnes -tad sasalušo kūku viegli izlobīt no tās. Vēl es izmantoju garenas veidnes, kurās viegli ieklāt pārtikā lietojamu plastikātu (var stingrāku celofānu) - nedaudz pastāstīju par to šeit http://janaskukas.blogspot.com/2015/03/briljanta-kuka.html#more
      Ja lieto apaļu kūkas veidni, tad tādu, kurai regulējamas malas. Gar malām var ieklāt gan plastikātu, gan cepampapīru. Pārtikas plēvi grūtāk, jo tā krunkojās. Lai drošāk, kūku vispirms sastindzina ledusskapī, tad noņem veidnes malas un ieliek saldētavā uz stundu vismaz. Ja uzreiz ar visu veidni liek saldētavā, tad to izņemot, uzmanīgi noņem malas, tad noloba plastikātu.Man ir gadījies, ka izņēmu no saldētavas savu veidnē esošo kūku un brīnījos, kā to dabūt ārā:)) Tad samitrināju karstā ūdenī dvieli, apliku apkārt kūkas veidnei un kaut kā nomocīju. Jāsaka - ja vēlas gatavot šādas kūkas ar spoguļglazūrām, tad ir vajadzīgs labs aprīkojums - vai silikona veidnes (visvieglāk darboties), vai laba regulējamā metāla veidne.
      Lai veicas!!!!

      Dzēst
    2. Paldies par izsmeļošo atbildi.

      Dzēst
  3. Sveika!
    No kā pagatavo baltu spoguļglazūru?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tieši tāpat, tikai bez iekrāsošanas. Spilgti baltu var iegūt ar titāna dioksīda pulvera palīdzību, kurš plaši tiek pielietots mūsu pārtikas rūpniecībā (zefīri utt). Bet tā jau ir ķīmija, kuru nepielietoju pati.

      Dzēst
  4. Vai glikozes sīrupa vietā var izmantot kādu no dansukker cukura sīrupiem?
    Paldies

    AtbildētDzēst
  5. Neesmu mēģinājusi. Citur minēts, ka var aizvietot ar šķidru medu. Tieši glikozes sīrups piešķir plastiskumu.

    AtbildētDzēst
  6. Sveiki, sakiet lūdzu, vai baltàs šokolàdes vietà var pievienot tumšo, ja rezultàtà gribu tàdu kà šokolàdes spoguļglazūru ?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lelde, nupat sameklēju informāciju, ka tā var darīt:))

      Dzēst
  7. Paldies, par informāciju, bet mani ieintereģēja arī tā tumšās šokolādes spoguļglazūra, ko iepriekš atbildē bijāt minējusi, bet sakiet lūdzu, tā arī ir jāklāj uz saldētas kūkas ?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ir glazūras receptes, kuras klāj tikai uz saldētas/ļoti aukstas virsmas, bet ir variācijas ar mazāku želatīna daudzumu, kuras var klāt vienkārši uz gludas virsmas. Varbūt varat pamēģināt recepti, kura arī ir manā blogā - briljanta spoguļglazūra. Tā ir izmantojama vienkārši uz aukstām virsmām.

      Dzēst
  8. Paldies par dalīšanos pieredzē un recepti, kā vienmēr esi mana labākā padomdevēja. Šoreiz vienīgi nokļūdījos interpretācijā - redzu sastāvdaļās "iebiezinātais piens", bet izlasu "iebiezinātais piens ar cukuru" :D

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Andra, vai Tev nesanāca glazūra kā vajag? Patiesībā, tā arī bija domāts -iebiezinātais piens ar cukuru:)) Es pati tā gatavoju:))

      Dzēst
  9. Paldies, viss sanāca super :) Tikai šokolādes muss gan spīd cauri :)

    AtbildētDzēst