Turpinu apgūt skaisto un spīdīgo glazūru noslēpumus. Ļoti vienkārši tas nav, bet rezultāts - fascinē.
Konkrētās spoguļglazūras recepti savā mājas lapā publicējis franču pavārs šefs Filippe.
Glazūru var pārklāt jebkuras formas kūkai |
Esmu testējusi dažādas receptes spogulīgajām glazūrām - rezultāts sanācis atšķirīgs. Protams, šeit nepieciešamas iemaņas un sava pieredze, kuru, kā jau katram zināms, var iegūt tikai rosoties virtuvē. Pašā sākumā vairākkārt izmēģināju kakao spoguļglazūru - tā ir salīdzinoši lētākā treniņiem. Pēc tam jutos drošāka un sāku izmantot citas receptes.
Šo glazūras recepti noteikti varu ieteikt - glazūra kūkai pārklājās kā smalks zīda pārklājs.
Rozā glazūra
avots - www.meilleurduchef.com
Priekšnoteikums - kūkai jābūt sasaldētai.
Lai glazūra glīti pārklātos, jābūt ideāli gludai virsmai, tāpēc kūciņu pagatavošanai izmanto stindzinātus krēmus.
Nepieciešamās sastāvdaļas glazūrai:
100 g cukurs
100 g glikozes sīrups (nopērkams Gemosā) - var aizvietot ar medu
65 g iebiezinātais piens
100 g baltā šokolāde
8 g pulverveida želatīns (liku 9 g)
36 g ūdens (želatīnam)
krāsviela
Glazūras pagatavošana nav sarežģīta.
Vispirms uzbriedina želatīnu norādītajā daudzumā ūdens. Tālāk - ūdeni, cukuru, glikozi vai medu liek katliņā un maisot uzvāra līdz 103 grādiem pēc celsija (no vārīšanās brīža vāra aptuveni 2 minūtes). Tikmēr bļodā ieber sasmalcinātu šokolādi, pielej iebiezināto pienu un virsū uzlej sīrupa masu. Visu kārtīgi izmaisa. Izmaisītajai masai pievieno uzbriedināto želatīnu un krāsvielu (ja vēlas). Es izmantoju dabīgo sarkano pārtikas krāsvielu, nopērkamu Gemosā. Ieteicams masu izmaisīt ar blenderi.
Turpinām ar vispatīkamāko - glazūras pārklāšanu. Glazūras darba temperatūra ir 33 grādi. Pieliekot pie apakšlūpas, tā ir viegli silta. Ja glazūra paspējusi atdzist - to var uzsildīt.
Apaļajai kūciņai es izmantoju silikona veidni. Uz iepriekš sagatavotas virsmas liekam savu no saldētavas izņemto kūku
un pārlejam tai glazūru. Glazūra pie sasalušās virsmas paliks stingra, bet zem kūkas paliks sastinguši pilieni, kuri uzmanīgi jānogriež (tie var staipīties).
Pāri palikušo glazūru var savākt un uzglabāt ledusskapī citai reizei.
Noteikti novēlu pamēģināt - gan acis priecāsies, gan ēdāji brīnīsies :))
Skaisti un maigi ;)
AtbildētDzēstSveiki! Vai pareizi sapratu, ka pirms glazras uzklāšanas torte jaliek saldētavā? uz cik ilgu laiku? vai putukrejuma pildījums nesabojāsies, ja to ieliks saldētavā? un kādai kārtai jābūt apakšā zem glazūras- pietiks ar biskvītu vai jābūt kādai krēma kārtiņai? kā ir ar glazūras noturību karstā laikā ārpus telpām?
AtbildētDzēstLabdien!
DzēstJā, torte jānotur saldētavā, citādi glazūra nepārklāsies. Zem pašas glazūras jābūt gludai virsmai, visreālāk to panākt ar dažādiem musveidīgajiem krēmiem (vārītais krēms+putukrējums+želatīns; putukrējums+ogu masa+želatīns u.c.). Glazūra ir noturīga istabas temperatūrā, neesmu mēģinājusi to turēt ārpus telpām.
Vai varat ieteikt kādu recepti musveidīgajam krēmam, ar kuru pārklāt kūku pirms spoguļglazūras?
DzēstViens no variantiem:
DzēstVaniļas krēmam
4 olu dzeltenumi
100 g cukura (vai pēc garšas)
3 ĒK milti
0.5 l piens
15 g želatīns
vaniļas cukurs
400 g saldais krējums
http://janaskukas.blogspot.com/2014/12/karala-kuka.html#more
Vēl viens variants:
300 g saldais krējums
6 želatīna lapas (vienā paciņā ir 12 lapas, kuras atbilst 20 g)
200 ml persiku biezenis
Cukurs pēc garšas
Liels paldies! Eksperimentēšu :)
DzēstLabdien. Mēģināju pārklāt kūku ar glazūru. Bija problēma sasalušo kūku izņemt no veidnes - sabojāju kūkas virsu. Varbūt pirms kūkas pildīšanas nepieciešams ieklāt pārtikas plēvi vai cepamo papīru? Paldies par ieteikumiem.
AtbildētDzēstLabdien!
DzēstJā, arī man sākumā tādas problēmas bija. Vispiemērotākās šādām kūkām ir silikona veidnes -tad sasalušo kūku viegli izlobīt no tās. Vēl es izmantoju garenas veidnes, kurās viegli ieklāt pārtikā lietojamu plastikātu (var stingrāku celofānu) - nedaudz pastāstīju par to šeit http://janaskukas.blogspot.com/2015/03/briljanta-kuka.html#more
Ja lieto apaļu kūkas veidni, tad tādu, kurai regulējamas malas. Gar malām var ieklāt gan plastikātu, gan cepampapīru. Pārtikas plēvi grūtāk, jo tā krunkojās. Lai drošāk, kūku vispirms sastindzina ledusskapī, tad noņem veidnes malas un ieliek saldētavā uz stundu vismaz. Ja uzreiz ar visu veidni liek saldētavā, tad to izņemot, uzmanīgi noņem malas, tad noloba plastikātu.Man ir gadījies, ka izņēmu no saldētavas savu veidnē esošo kūku un brīnījos, kā to dabūt ārā:)) Tad samitrināju karstā ūdenī dvieli, apliku apkārt kūkas veidnei un kaut kā nomocīju. Jāsaka - ja vēlas gatavot šādas kūkas ar spoguļglazūrām, tad ir vajadzīgs labs aprīkojums - vai silikona veidnes (visvieglāk darboties), vai laba regulējamā metāla veidne.
Lai veicas!!!!
Paldies par izsmeļošo atbildi.
DzēstSveika!
AtbildētDzēstNo kā pagatavo baltu spoguļglazūru?
Tieši tāpat, tikai bez iekrāsošanas. Spilgti baltu var iegūt ar titāna dioksīda pulvera palīdzību, kurš plaši tiek pielietots mūsu pārtikas rūpniecībā (zefīri utt). Bet tā jau ir ķīmija, kuru nepielietoju pati.
DzēstVai glikozes sīrupa vietā var izmantot kādu no dansukker cukura sīrupiem?
AtbildētDzēstPaldies
Neesmu mēģinājusi. Citur minēts, ka var aizvietot ar šķidru medu. Tieši glikozes sīrups piešķir plastiskumu.
AtbildētDzēstSveiki, sakiet lūdzu, vai baltàs šokolàdes vietà var pievienot tumšo, ja rezultàtà gribu tàdu kà šokolàdes spoguļglazūru ?
AtbildētDzēstLelde, nupat sameklēju informāciju, ka tā var darīt:))
DzēstPaldies, par informāciju, bet mani ieintereģēja arī tā tumšās šokolādes spoguļglazūra, ko iepriekš atbildē bijāt minējusi, bet sakiet lūdzu, tā arī ir jāklāj uz saldētas kūkas ?
AtbildētDzēstIr glazūras receptes, kuras klāj tikai uz saldētas/ļoti aukstas virsmas, bet ir variācijas ar mazāku želatīna daudzumu, kuras var klāt vienkārši uz gludas virsmas. Varbūt varat pamēģināt recepti, kura arī ir manā blogā - briljanta spoguļglazūra. Tā ir izmantojama vienkārši uz aukstām virsmām.
DzēstPaldies par dalīšanos pieredzē un recepti, kā vienmēr esi mana labākā padomdevēja. Šoreiz vienīgi nokļūdījos interpretācijā - redzu sastāvdaļās "iebiezinātais piens", bet izlasu "iebiezinātais piens ar cukuru" :D
AtbildētDzēstAndra, vai Tev nesanāca glazūra kā vajag? Patiesībā, tā arī bija domāts -iebiezinātais piens ar cukuru:)) Es pati tā gatavoju:))
DzēstPaldies, viss sanāca super :) Tikai šokolādes muss gan spīd cauri :)
AtbildētDzēst