Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

sestdiena, 2014. gada 12. aprīlis

Dažādi krēmi kūkām un tortēm


Putukrējums ar piedevām,

 skābā krējuma krēms, 

šokolādes krēms ar skābo krējumu,

 šokolādes ganašē ,

 citronu krēms lemon curd.





Dažādu tortēm un kūkām paredzētu krēmu gatavošana ir mana vājība. Bieži tas saistīts ar putošanu un miksera vai blendera troksni, kurš reizēm traucē mājiniekus...
Esmu ieguvusi atziņu - labs un atbilstošs krēms ir izcilas kūkas atslēga. Un ne tikai, tas reizēm var arī izglābt kūku!
Protams, ja pamatne galīgi nav izdevusies, tad labāk cept jaunu. Taču, ir gadījumi, kad pamatne ir vai par cietu, par blīvu vai arī par drupenu, tātad,tādi gadījumi, kad pamatne ir sanākusi nepilnīga. To var saglābt ar atbilstošu krēmu.
Visplašāk no krēmiem dažādās variācijās tiek izmantots vārītais krēms, biezpiena krēms un putukrējums. Agrāk domāju - ko gan jaunu šajā ziņā vēl var iemācīties! Taču, jo vairāk iemācos, jo vairāk saprotu, cik daudz vēl apgūstams.
Labs un piemērots krēms kūku var izglābt!


1. Putots saldais krējums

Pats vienkāršākais krēms ir saputots saldais krējums. Saldo krējumu rekomendē putot atdzesētu, kurš tiek ieliets iepriekš ledusskapī paturētā bļodā. Bļodu ar saldo krējumu, savukārt, ievieto traukā ar ledu vai ledainu ūdeni un puto. Esmu izmēģinājusi šo rekomendāciju un, tik tiešām, putotais krējums izdodas ievērojami noturīgāks.






Putukrējumu iespējams putot arī ar dažādām piedevām - izšķīdinātu kakao, ogām u.c.
Viens no variantiem. Saldo krējumu (200 g) ielej traukā, pieliek cukuru (pēc garšas)un aukstumā (saldētavā) paturētas ogas (1-2 saujas). Ogas var būt veselas vai arī blendētas. Masu puto ar mikseri, tā saputojas ātri un ir noturīga.


Ideāls krēms biskvīta kūkām un ruletēm, deserta kūkām.
Izmantots receptēs Rudzu biskvīta rulete. Esmu šo krēmu klājusi arī uz trauslās mīklas pamatnes, taču tas nav ideālākais variants. Putukrējums samērcē smilšu un trauslās/kapātās mīklas plāksnes un tās zaudē savu trauslumu.

2. Skābā krējuma krēms

Tik vienkāršs, bet garšīgs!



Skābo krējumu ar cukuru, vaniļas cukuru un citrona sulu puto līdz masa iegūst krēmīgu konsistenci.
Krējumam jābūt vismaz ar 25% tauku saturu. Masa jāputo diezgan ilgi - minūtes piecpadsmit.
Ideāls pildījums medus kūkām. Labi sader ar šokolādes biskvītu.
Iepriekš minēju, ka labs krēms reizēm var izglābt kūku. Ar labu skābā krējuma krēmu reiz izglābu medus kūku. Kūkas pamatnei bija sanākusi diezgan blīva tekstūra, tāpēc uz plāksnēm nežēlojot klāju krēmu. Krēms plāksnēs kārtīgi iesūcās un rezultāts bija labs.

 

3. Šokolādes krēms

Izmantots receptē vienkāršā šokolādes kūka.


Šis krēms ir ļoti vienkāršs - skābo krējumu samaisa ar kakao un cukuru. Proporcijas - aptuveni glāze krējums, 2 ĒK kakao un 2 ĒK cukurs. Kakao nevajag žēlot ja vēlas, lai krēms ir šokolādīgs. Samaisītu masu liek uz lēnas uguns kamēr kakao izkūst un masa iegūst tumšu konsistenci. Izmanto biskvīta kūkām, melnajam princim, kā pārklājumu kēksiem u.c.

4. Šokolādes ganašē

Šokolādes ganašē ir franču virtuves šarms - sātīgs, bet nevajag jau daudz:))



Sasmalcina 100 g tumšo šokolādi gabaliņos un ieber traukā. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai 120 ml saldā krējuma un uzlej šokolādei. Kad šokolāde izkūst, visu samaisa līdz vienmērīgai konsistencei un pievieni tējkaroti sviesta. Atdzesē un izmanto kā pārklājumu vai pildījumu dažādām kūkām, tortēm. Sader gan ar biskvīta, gan smilšu mīklas izstrādājumiem. Garšo lieliski biezpiena un suflē kūkās.
Attēlā redzamais šokolādes ganašē izmantots kā pārklājums šokolādes tortei.
! Variants. Atdzesētu masu ieliek ledusskapī, pēc dažām stundām vai arī nākamajā dienā izņem no ledusskapja, patur pusstundu istabas temperatūrā un ar mikseri saptuto. Masa rezultātā paliek gaišāka un iegūst gaisīgāku konsistenci. Izmantojama gan kā pildījums, gan kā pārklājums tortes virsmām.

5. Citronu krēms lemon curd

Esmu izmēģinājusi vairākas citronu krēma (lemon curd) receptes, bet minētais variants man patīk vislabāk - tas vienmēr labi sabiezē.

Krēms ir sabiezējis un tajā tiek iemaisīts sviests

3 veselas olas
3 olu dzeltenumi
150 ml cukura
180 ml citronu sula
100 g sviests

Traukā ielej svaigi spiestu citronu sulu un samaisa ar cukuru. Šķidrumu liek karsta ūdens peldē līdz cukurs izkusis. Tikmēr citā traukā kārtīgi sakuļ olas un olu dzeltenumus. Cukura/citrona masu noņem no ūdens peldes un lēnā strūklā lej pie sakultajām olām, masu kārtīgi maisot. Maisījumu atkal liek ūdens peldē (katliņā ūdeni vajag tik daudz, lai tas neskartos pie uzliktā trauka). Masu ūdens peldē karsē, visu laku maisot līdz tā sabiezē. Man tas aizņēma aptuveni 10 minūtes. Tad trauku noņem nost un iegūtajam krēmam pievieno sviestu. Krēms ir skābens un koncentrēts. To var izmantot tāpt.

Citronu krēms ir sajaukts ar krēmsieru un tiek iemaisīts sablendētā biezpienā
Tas pats krēms, tikai pievienoti 50 g brūkleņu masas
 (citrona sula -140 ml)

Koncentrētā veidā man un maniem ģimenes locekļiem tas tomēr šķiet par stipru, taču citronu krēmu var izmantot kā lielisku piedevu putukrējumam, gatavojot pildījumu tortei vai ruletei.

Ideāls krēma variants - citronu krēmu pievieno sablendētam biezpienam un krēmsieram (attēlā) -
1 glāzi citronu krēma samaisa ar 1 paciņu krēmsiera Rasa un 2 paciņām rikotas biezpiena.
Citronu krēmu var arī sasaldēt, sadalot vairākās porcijās un vēlāk izmantot pēc nepieciešamības.


11 comments:

  1. Žēl,ka nav krēma recepte bez olām :(

    AtbildētDzēst
  2. Sveika, man neizdodās atrast Jūsu kontaktus, vai Jūs, lūdzu, varat man atsūtīt e-pastu uz maduuc@gmail.com? Vēlos aprunāties par kūciņām, paldies,
    Madara

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par lielisku citrona krēma recepti, sanāca perfekti !
    Marina

    AtbildētDzēst
  4. Esmu priecīga kad atradu jūsu blogu. Te ir tik daudz derīgas informācijas! Man ir jautājums par skābā krējuma krēmu. Sakuļot skābo krejumu masa ir tiešām ļoti gaisīga. Vai šī masa izturēs 6 biskvīta kārtas, jo krējums jāliek daudz, lai kūka nebūtu sausa? Sirsnīgs paldies.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labvakar!
      Man liels prieks, ja kaut kas no maniem kūku pierakstiem noder:))
      No 6 biskvīta kārtām sanāks augsta kūka, krēms no skābā krējuma noteikti sastrādāsies ar biskvītu (it sevišķi, ja ir mīkstais biskvīts), bet griežot gabaliņos varētu visādi būt....Krēmu vajadzētu likt aptuveni puscentimetru biezā slānī, ja vairāk - kūka varētu būt slapja. Varbūt kādā kārtā iepildīt citu stabilāku krēmu - ja nevēlas treknos (sviesta, šokolādes), tas var būt arī biezpiena krēms. Ja veidojat šāda tipa kūku, ieteiktu kārtot veidnē un katru kārtu piespiest ar roku. Lai izdodas!!!!

      Dzēst
    2. kāds krēms vislabāk sader ar selgas cepumiem?

      Dzēst
    3. Ar selgas cepumiem labi sader visi biezpiena krēmi, vārītais krēms ar sviestu, šokolādi u.c.

      Dzēst
  5. Liels paldies par Citron krēmu. Sen atpakaļ taisīju. Un recepti no zaudēju

    AtbildētDzēst
  6. Paldies par padomiem. Daudz jauna iemaaciijos.

    AtbildētDzēst