Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

sestdiena, 2016. gada 23. janvāris

Kurmja rakums




Kūku, kura pazīstama ar nosaukumu - Kurmja rakums, vat atrast lielveikalu plauktos pusfabrikāta veidā. Reiz, pēc kādas kolēģes rekomendācijas, pamēģināju to pagatavot. Secināju, ka ideja ir ļoti interesanta un visnotaļ vienkārša, taču vislabāk šādu Kurmja rakumu pagatavot mājās - būs mazāk sintētikas.
Kurmja rakuma idejas pamatā ir kakao biskvīts vai kēkss, kuram izdobts vidus, tad iepildīti banānu gabaliņi, pārklāts putukrējums ar šokolādes skaidiņām un pārkaisīts ar izdobtā biskvīta drupačām. Vienkāršā kombinācija patiešām ir izdevusies - gan garšai, gan arī ārējam izskatam.



Sastāvs:

Kakao biskvīts
Putukrējums ar šokolādes skaidiņām
Banāni

Kakao biskvīts

200 g sviesta
100 g cukura
300 g miltu
30 g kakao
3 olas
100 g piena
1 tējk cepampulvera

Pildījums

300 g (var vairāk) saldā krējuma
70 g sarīvētu šokolādes skaidiņu
50 g cukura vai pēc garšas
1/2 tējk. vaniļas cukura
4 vai 5 banāni

Pagatavošana


Puto sviestu ar cukuru līdz tas kļuvis viendabīgs, nepārtraucot putošanu pa vienai pievieno olas, pienu, kakao un miltus sajauktus ar cepampulveri. Masu iepilda 25 cm diametra veidnē un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 175 g temperatūrā aptuveni 40 minūtes. 


Gatavam biskvītam izdobj viduci, atstājot no malas apmēram 1 cm. Rezultātā pēc formas būs izveidota tādā kā bļodiņa.


Izdobtais biskvīts tiks sadrupināts un izmantots.


Saputo saldo krējumu ar cukuru un vaniļas cukuru.


Kūku pildīt var dažādi - uz pamatnes uzreiz kārtot banānus vai vispirms izklāt to ar oderīti kā šajā gadījumā. Aptuveni 4 ēdamkarotes drupaču sajaucu ar aptuveni 3 ēdamkarotēm saputotā krējuma un visu samaisīju.


Biskvīta pamatnē iesmērēju pusi no drupaču putukrējuma maisījuma un tam virsū banānu pusītes. 


Pāri banāniem - atlikušo drupaču maisījumu.


Atlikušajam putukrējumam pievieno šokolādes skaidiņas. Šajā gadījumā, kā bildē redzams, man šokolādes skaidiņu nav, bet tās kopējā garšas buķetē ļoti labi iederas. Tālāk ar atlikušo putukrējumu veido uzkalniņu.
Ja vēlas, putukrējumam var pievienot kādu stindzinātāju, lai masa ir saturīgāka. Tā kā es liku divas kārtas ar drupaču putukrējuma maisījumu, tad kūka kopumā bija stabila un citus putukrējuma stabilizētājus neizmantoju.


Virsmu pārkaisa ar drupačām, kuras sadrupinātas no izdobtā biskvīta. Jāsaka, ka drupaču ir daudz un pat paliek pāri.



 Rezultātā iegūstam kūku ar kurmja rakuma formu.



Lai kūka būtu interesantāka, pārlēju šokolādi, kura arī palīdz saturēt gaisīgās drupačas.


Rezumējums:

1.Kūka ir vienkārši pagatavojama un par pamatni var izmantot jebkuru tortes biskvītu - gan kēksveidīgos, gan gaisīgos tortes biskvītus. Kūku var gatavot arī gaišu - bez kakao.
2. Kūku pildīt var arī ar skābā krējuma/drupaču maisījumu - es gan to neesmu mēģinājusi, bet tieši no tādas receptes kūkai ir radies otrs nosaukums - krējumdrupaču kūka.
3. Pildījumā likt var arī citus augļus - persikus, ogas u.c.

1 komentārs:

  1. Atceros, ka agrāk bija jau gatavs miltu maisījums šai kūkai , tad vispaŗ super vienkārši pagatavot

    AtbildētDzēst