Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā par gardu rezultātu, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies ar kaut ko padalīties, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

ceturtdiena, 2016. gada 24. novembris

Tortes kopā likšana un dekorēšana




Kūkas savam priekam cepu jau vairāk nekā 20 gadus, bet nopietni interesēties par to dekorēšanu - tikai 4 gadus. Piedalīšanās kūku cepšanas konkursos bija tā, kas mani motivēja mācīties jaunas lietas.
Katrai tortes cepējai vairāk vai mazāk ir savs kūku dekorēšanas stils un arī es beidzot esmu to apjautusi. Lai arī kāds būtu tortes pārklājums un dekors, turos pie savas koncepcijas - ar dabīgām izejvielām radīt košu un baudāmu rezultātu.
Aprakstā padalīšos ar vienu no iespējamiem kūku būvēšanas variantiem, kurš būs labs pamats patīkamam dekorēšanas procesam. Būs arī dekorēšanas krēmu varianti un iespējamie kūku dekori.

Kūkas kopā likšana, izmantojot regulējamo veidni


Kāpēc izvēlēties šo variantu:

1. Kūkas kopā likšanas process ir vieglāks, nav jāiespringst, ka pildījums notecēs pāri malām utt.
2. Kūkas kārtu un pildījumu salikums izdodas vienmērīgs, pati kūka rezultātā (pēc pildījumu iestrādāšanās) ir stabila un taisna.
3. Viegli izveidot kūku no vairākām plānām kārtām ar dažādiem pildījumiem. Kūku var veidot augstu.
4. Iespēja izmantot mazāk treknus pildījumus (piem.,vārītais krēms bez sviesta, skābā krējuma krēms), jo kārtas labi sastrādājas kopā.
5. Kūka ir viegli pārklājama ar izvēlēto krēmu, jo visas kārtas, kopā sadraudzējoties, izveidojušās par vienotu veselumu ar līdzenu korpusu.
6. Kūkas pārklājumam krēmam obligāti nav jābūt treknam, jo nav nepieciešama papildus stabilitāte kūkas korpusam un malu līmeņošana.
7. Noder jebkurai biskvīta (olu biskvīta, smilšu biskvīta, sviesta biskvīta, medus biskvīta utt.) kūkai. 


Kādām kūkām nav lietderīgi izvēlēties šādu kūkas salikšanas tehnoloģiju:

1. Kūkām ar biezām biskvīta pamatnēm.
2. Kūkām no 2 biskvīta kārtām.
3. Napoleonam ar sviesta krēmu.

Darbam nepieciešams:

Regulējama veidne, paliktnis (metāla vai stingra papīra) un pārtikā lietojamais plastikāts - lokšņu vai lentas veidā. *

Darba gaita

Regulējamo veidni uzliek uz paliktņa, ieliek pirmo biskvīta kārtu un veidni noregulē tā, lai tā piekļaujas biskvīta ripai. 


Ieritina veidnes iekšpusē plastikātu - ja tas ir plāksnes veidā, tad attiecīgi nomērī un sagriež, ja lentas veidā, tad vienkārši nogriež vajadzīgo garumu. Ja lentas augstums būs nepietiekošs, tad darba gaitā varēs ieritināt otru kārtu virsū pirmajai.
Tagad veidnē kārto sagatavotās biskvīta kārtas un pildījumus. Labākam rezultātam, katru reizi uzliekot jaunu biskvīta kārtu - to viegli piespiež.  Kad kūka salikta, liek ledusskapī vismaz uz 12 stundām.


Kad kūka pavadījusi noteikto laiku ledusskapī, noņem regulējamo veidni un uzmanīgi atritina plastikātu. Tā ir kā viens veselums un ir gatava krēma pārklāšanai. Patiesībā, jau tagad prieks par glītajām kārtām.

Kādu krēmu jeb pārklājumu izvēlēties

Noteikti jāizvēlas tāds pārklājums, kurš pašam garšo:)) Iespējas ir dažādas un no savas pieredzes es pieminēšu tikai dažus vienkāršus variantus.


Putukrējums - ļoti vienkāršs un glīts pārklājums. Putukrējumu var stabilizēt ar putukrējuma stabilizatoru (nopērkams lielveikalos), želatīnu. Putukrējumam var pievienot krēmsieru (Rasa) - puto krēmsieru (istabas temperatūrā) un pa daļām pievieno putukrējumu (200 g saldais krējums un 100 g krēmsiers).


Krēmsiera/sviesta krēms. Vienu trešdaļu mīksta sviesta, divas trešdaļas krēmsiera un pūdercukuru saputo līdz viendabīgai masai. Smērē vairākās kārtās, pēc katras nošpaktelēšanas reizes patur ledusskapī.


Šokolādes ganašs - strauji līdz pirmajam burbulim uzkarsē saldo krējumu un pievieno sasmalcinātai šokolādei (proporcijas 1:1). Kad masa samaisīta un kļuvusi viendabīga, atdzesē ledusskapī vairākas stundas. Pēc tam masu izņem no ledusskapja un uzputo. Masu var gan līdzināt un špaktelēt, gan arī veidot brīvā nevienmērīgā pārklājumā.

Protams, pārklāšanai var izmantot klasiskos sviesta krēmus (piem.,200 g sviests un 1 kārba iebiezinātais piens), maskarponi, biezpiena krēmus (sablendēts biezpiens un saldais krējums) utt.

Dekorēšanas varianti

1.Glīti nolīdzināta kūka ir acīm baudāma arī bez īpaša dekora, pietiek ar nelielu akcentu.



2. Arī kūkas šķērsgriezums veido tās koptēlu un izskatu. Kūkas, starp kuras kārtām ir krāsainas ogas (želejas), atšķirīgu krāsu pildījumi (krēmi), šķērsgriezumā savaldzinās jebkuru.
3.Ja nav vēlēšanās kūku špaktelēt, maliņas klāj ar cepumu, riekstu, šokolādes drumstalām.
4.Kūku iespējams dekorēt arī ar dekorējamo turzu, veidojot rozetes un cakiņas. Krēma dekoriem vajadzēs vairāk treknāka krēma, tāpēc reti izvēlos šo variantu.


 5.Savām kūkām izvēlos dabīgus dekorus bez pārtikas krāsvielām un, nelielai ierosmei, daži no tiem:
- ogas un augļi dažādās variācijās;
- dzērveņu, melleņu, aroniju, rudzupuķu un rožlapiņu tēja;
- marcipāna dekori;
- trifeles (arī pašu gatavotas);
- zefīriņi un macarons;
- pistācijas;
- zaļā tēja matcha;
- kakao;
- šokolādes dekori;
- pārlieta šokolāde (izkausēta šokolāde(100 g) sajaukta ar uzkarsētu saldo krējumu (50 g));
- u.c.


Dekorēšana, krēmu gatavošana un putošana ir manas sirdslietas. Man šūpulī nav ielikts vizuālās mākslas talants, tāpēc diezgan ilgi skatījos, mācījos, kļūdījos, taustījos un iemēģināju dažādus kūku izkārtojumu variantus līdz sapratu, ka kaut kas sāk izdoties. Ja izdodas kūka, par kuru pašai prieks, jūties iedvesmots jauniem "varoņdarbiem":))
Lietas, kuras  šeit aprakstītas, noteikti nav teorija par tēmu - tortes dekorēšana. Tā ir vienkārši mana praktiskā pieredze un darbošanās, ar kuru vēlējos padalīties.
Noslēgumā, lielum lielo paldies vēlos pateikt BeķerFejas fejai Elīnai par iedvesmojošām meistarklasēm kūkas dekorēšanā!

Lai Jums izdodas...draugi, kūkas un svētki!!!!

* Nopērkams Gemoss.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru