Biskvīts - tā ir klasika, kura vienmēr aktuāla. Jā, ir dažādas pagatavošanas metodes, atšķirīgs ingredientu daudzums. Interesanti pavērot, kā biskvītu gatavo dažādu tautu virtuvēs un katrs apgalvos, ka viņu variants ir vispareizākais. Franči savu Genoise gatavo karsta ūdens peldē, vācieši olu putošanas laikā pievieno nedaudz ūdeni. Citur rekomendē miltus pievienot olas dzeltenumam un tikai tad pievieno olas baltumu un, protams, arī pie mums pazīstamākais variants - miltus biskvīta masā iesijāt pašās gatavošanas beigās.
Mans mērķis - atrast savu biskvītu.
1. Klasiskais olu biskvīts (olas puto atsevišķi)
Lai arī man nebija neviena, kas mācītu cept tortes un viss, ko iemācījos, bija patstāvīgs darbs, šo biskvītu pagatavot man iemācīja mamma.
Izmanto ruletēm un tortēm
Nepieciešams:
7 olas (vidēja lieluma)
7 ĒK cukura
7 ĒK miltu
vaniļas cukurs
Nepieciešamas 2 bļodas putošanai. Olām atdala baltumus no dzeltenumiem. Pirmos putoju baltumus un putošanas sākumā pieberu mazu šķipsniņu sāli. Kad izveidojušās noturīgas putu galotnītes, pievienoju vienu karoti no receptē norādītā cukura daudzuma un putoju, līdz masa ir spīdīga un putas ir stingras.
Tālāk puto olu dzeltenumus ar cukuru līdz masa palielinājusies apjomā un kļuvusi gaiša. Olu dzeltenumu masā iecilā 2 lielas ēdamkarotes olu baltumu.
Iegūto masu pievieno atlikušajiem olu baltumiem un sajauc abas masas kopā.
Tālāk puto olu dzeltenumus ar cukuru līdz masa palielinājusies apjomā un kļuvusi gaiša. Olu dzeltenumu masā iecilā 2 lielas ēdamkarotes olu baltumu.
Iesijā miltus un uzmanīgi iemaisa biskvīta masā, maisot virzienā no lejas uz augšu, līdz tā ir viendabīga.
Biskvīta masu viegli izlīdzina uz cepešplāts un cep uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 8 - 10 minūtes.
Biskvīts ir gatavs. Vispareizāk to apgāzt uz tīra ar cukuru apkaisīta dvielīša, noņemt cepampapīru un sarullēt. Šajā gadījumā biskvītu sarullēju tāpat.
Atdzisušo biskvītu atrullē un pilda ar ievārījumu
Šādi tā izskatās pēc pastāvēšanas ledusskapī. Tā kļuvusi viegli sagriežama un garšo vēl pilnīgāk.
Biskvīts ir viegls, pufīgs un to var izmantot kā biskvīta ruletēm, tā arī tortēm.
P.S. Vārītā krēma varianti skatāmi aprakstā vārītais krēms.
2. Klasiskais olu biskvīts (olas puto kopā)
7 olas (vidēja lieluma)
7 ĒK cukura
7 ĒK miltu
vaniļas cukurs
maza šķipsniņa sāls
Plātnes lielums 38x34
Bija laiks, kad nezināju šādu metodi un bija pārsteigta, izlasot par to. Diemžēl, pirmajā reizē man neizdevās - masa bija pašķidra, jo olas nebija labi saputotas. Gatavot biskvītu pēc nedalītās metodes sāku tikai tad, kad iegādājos galda mikseri. Tas bija jaudīgāks un process - ātrāks. Ar rokas mikseri neatdalītas olas putot vajadzēja vismaz 15 minūtes, tāpēc labāk izmantoju pirmo biskvīta variantu ar atsevišķi putotām olām. Tagad, kad man ir palīgs, labprāt izmantoju šo variantu - palīgs strādā un tikmēr varu darīt kaut ko citu.
Viss ir vienkārši - galvenais kārtīgi saputot olas. To pārbaudu, paceļot miksera slotiņu - masā no tās jānolīst divu pirkstu biezuma lentītei. Ja tā ir, tad piesijā miltus un viegli iecilā olu masā. Var gadīties, ka milti nogrimst lejā - tad masu droši var izmaisīt ar rokas pirkstiem.
Gatavu liek uz plāts un cep 180 grādu temperatūrā 8 - 10 minūtes. Izmanto gan ruletēm, gan tortēm.
3. Vēl viens biskvīts pēc nedalītās metodes (neatdalot olu baltumus no dzeltenumiem)
Biskvīts pēc Ilzes receptes.
Biskvītam:
1. 239 g olas
2. 143 g cukura
3. 46 g miltu
4. 29 g ciete
Vaniļas cukurs un 4 ēk karsts ūdens
Karsto ūdeni receptei pievienoju no Tortestantes ieteikumiem http://tortentante.blogspot.com.
Plātnes lielums 38x34
Pagatavošana
Olas putoju, pievienojot karsto ūdeni, cukuru. Lai arī man ir samērā jaudīgs mikseris, putoju ilgi un mājiniekiem kritu uz nerviem kādas 15 minūtes. Tad, kad olu masa ir gaisīga, piesijā abus miltus un vaniļas cukuru (lietoju Dansuker). Masu, līdzīgi kā iepriekšējās, maisa virzienā no augšas uz leju, līdz tā ir viendabīga.
Gatavu liek uz plāts un cep 180 grādu temperatūrā 8 - 10 minūtes. Izmanto gan ruletēm, gan tortēm.
4. Biskvīts Genoise (franču)
4 olas
120 g cukura
120 g miltu (ja vēlas brūno biskvītu, tad 100 g miltu un 20 g kakao)
vaniļas cukurs
veidnes diametrs - 26 cm
Tīrā bļodās iesit veselas olas. Bļodu ieliek karsta ūdens peldē, pievieno cukuru un puto. Masa nedrīkst pārsniegt 40 grādu temperatūru (lai drošāk, var lielākā bļodā ieliet karstu ūdeni no krāna un putojamo bļodu ievietot tajā). Tad, kad olu masa palielinājusies apjomā aptuveni 2 reizes un kļuvusi gaiša, trauku izņem no ūdens peldes un turpina putot līdz masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai. Piesijā miltus un uzmanīgi iecilā olu masā.
Var cept gan tortes veidnē (26 cm diametrs) un pēc tam griezt ripās, gan arī cepešplātī un izmantot ruletei.
Cepšanas temperatūra 170 - 180 grādi.
Lai Jums izdodas savs biskvīts!
Jana.
Ļoti labs biskvīts sanāca:))
AtbildētDzēstLiels paldies,Jana,ka padaliijaaties pieredzee!
AtbildētDzēstLoti ptiik Juusu paarbaudiitaas receptes!!
Jauki, ka noderēja:)) Savus "kūku pierakstus" es tiešām veidoju ar mērķi - ne tik daudz palielīties ar rezultātu, bet pastāstīt pašu procesu - kā es pie tā nokļuvu!!!
Dzēst