Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

pirmdiena, 2015. gada 22. jūnijs

Zemeņu šarlote

Kūka (oriģinālā - aveņu) nosaukta Anglijas karaļa Džordža IV vienīgās meitas princeses Šarlotes vārdā. Tolaik, 1817.gadā, par šefpavāru pie karaļa strādāja francūzis Marī Antuāns Karems. Oriģinālajā receptē pamatnei izmantoja saziedējušu maizi, taču biskvīta cepumi to lieliski aizvieto. Pildījumam var izmantot dažādas ogas un augļus.



Kūka ir vienkārši pagatavojama, tai ir svaiga zemeņu garša un brīnišķīgs ogu aromāts.
Kūka sastāv no biskvīta pamatnes, biskvīta restīšu apmales, pildījumā - svaigu zemeņu masas ar putukrējumu.

Ja tiek izmantoti pirktie dāmu pirkstiņi, pagatavošana ir pavisam vienkārša, taču šodien man uznāca iedvesma pašai tos pagatavot.

Nepieciešamās sastāvdaļas

1 dubultais iepakojums cepumu dāmu pirkstiņi (savoiardi)

Biskvītam:

5 olas
135 g  - cukurs 
120 g - milti
40 g - pūdercukurs
vaniļas cukurs
šķipsna sāls
2 TK citrona sula

Krēmam:

100 g cukurs (vai pēc garšas)
10  želatīna plāksnes 
350-400 g saldais krējums
800 g svaigas zemenes 
veselas ogas dekoram

Veidnes diametrs - 20 - 22 cm

Gatavošanas gaita

Ja izvēlamies vienkāršāko variantu, tad nepieciešami cepumi savoiardi.


Šajā gadījumā cepumus veidnē kārto vienu pie otra, kā arī izklāj ar tiem pamatni. Pēc izvēles, pildot kūku ar krēmu, pa vidu var likt vairākas cepumu kārtas (es ieteiktu vienu).

Gatavo biskvītu

Ja ir kāre padarboties virtuvē, tad varam arī paši pagatavot biskvīta cepumus. Jāpiezīmē, ka tik stingri kā pirktie cepumi tie man nesanāca, bet viegli un gaisīgi gan.


Biskvītam puto atsevišķi olu baltumus un olu dzeltenumus. Baltumiem pievieno šķipsnu sāls, citrona sulu un puto līdz baltām putu galotnītēm. Tad pa daļām pievieno trešo daļu no norādītā cukura daudzuma un saputo masu, līdz tā ir noturīga un spīdīga (stigras putu galotnītes). Puto olu dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru līdz masa ir gaiša un cukurs izkusis. Olu dzeltenumu masā pa daļām iesijā miltus un iemaisa olu baltumu.




Pirms biskvīta putošanas sagatavo pannu un uz cepampapīra otras puses uzzīmē līnijas (lai pirkstiņi izdotos vienādi). Man sanāca divām cepumu rindām. Papīru pagriež ar iezīmētajām līnijām uz leju.
Turzā vai arī celofāna maisiņā ar nogrieztu spici iepilda biskvīta masu un uz pannas cieši vienu pie otras spiež vienāda garuma desiņas.  Uz cita cepampapīra izveido divas biskvīta ripas. Biskvītus kārtīgi pārkaisa ar pūdercukuru.
Cep 200 grādos iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 8 minūtes.

Gatavo pildījumu



Želatīna plāksnes iemērc aukstā ūdenī -10 minūtes. Zemenes ar cukuru sablendē. Trešo daļu ogu masas liek katliņā un uzkarsē (karstu, bet ne vārošu), katliņu noņem no uguns un pievieno no ūdens izņemtas un izspiestas želatīna plāksnes. Visu kārtīgi izmaisa, atdzesē līdz istabas temperatūrai un sajauc ar pārējo zemeņu masu.


Saputo saldo krējumu un savieno ar ogu masu.

Kārto kūku



 Veidnē vispirms kārto cepumu restītes, pēc tam vidū cieši pieguļošu ieliek vienu biskvīta plāksni.


Virsū lej pusi no recēt sākušā krēma. Es biju nepacietīga, nesagaidīju līdz krēms sāk biezēt, tāpēc liekot pa vidu biskvītu, tas uzpeldēja augšā (tālāk bildē tas būs redzams)... 
Liek otru biskvīta ripu un atlikušo krēmu.


Virsmu dekorē ar ogām.

Līksmus Vasaras saulgriežus!

3 komentāri:

  1. Paldies par recepti :)
    Iesaku pamēģināt krēma masai pirms saldā krējuma pievienot vēl arī itāļu meringi(pievienojot nedaudz aveņu etiķi) un tad visu sajaukt ar saldo krējumu.
    Bet kopumā garda kūka :)

    AtbildētDzēst