Pirms kāda laika pratu izcept tikai vienu no biskvītu veidiem - olu biskvītu. Mans meistarstiķis bija napoleonkūka, bet dažādos biskvītu paveidus nebiju apguvusi. Paldies Ievas virtuves Kūku cepšanas čempionātam, jo tas manai kūku cepšanas prasmei deva jaunu izrāvienu. Dažādu kūku cepšanas gudrību apgūšana kļuva par hobiju.
Viena no lietām, kura man nedeva mieru, bija labas biskvīta pamatnes recepte. Kā jau minēju, olu biskvīta (cik olas, tik karotes cukurs un milti) tortes un ruletes pratu gatavot, bet man neizdevās pufīgais un biezais tortes biskvīts, kuru pēc tam sagriež ripās. Nopietni ķēros lietai klāt un pēc aprakstītās receptes tas beidzot man izdevās.
Pirms tam bija arī citādi, ne tik izdevušies mēģinājumi - biskvīts it kā sarāvās, atlēca no veidnes malām, saplaka.Vairākas reizes neizdevās arī tā dēvētais Dženovas jeb Vīnes biskvīts (ar sviesta piedevu). Tātad, aiz uzrakstītajām receptēm slēpās vēl kaut kas - tā bija pieredze, izjūta un atsevišķi knifi, kuri jāievēro.
Daži vērojumi no prakses.- Tortes veidnes malas neietauko, jo citādi biskvītam nav kur pieķerties un tas var nošļukt.
- Biskvītam jāļauj nobriest vismaz 12 stundas (mazākais - 4) un pēc tam to var labi sagriezt.
- Vislabāk miltus pirms tam atsevišķā traukā izsijāt 2 reizes un biskvītā tos iesijā 3.reizē.
- Pēdējā laika atklājums ir Hercogs īpaši smalkie milti, tie biskvīta mīklai piešķir gaisīgumu (sijā tikai 1 reizi).
- Putojot olu dzeltenumus, var pievienot dažas karotes karstu ūdeni, tas veicinās putošanu. Šādu variantu apraksta vācu konditori. Biskvīts ar cepamo pulveri - tas ir vēl viens tortes biskvīta pamatnes variants.
Biskvīts tortei:
5 olu dzeltenumi
6 olu baltumi
200 g cukurs
150 g milti
vaniļas cukurs
Gatavošanas gaita
Gatavo, atsevišķi putojot dzeltenumus ar 100 g cukura, pēc tam baltumus ar 100 g cukura. Olu dzeltenumi jāsaputo līdz stadijai, kad izkusis cukurs un masa kļuvusi gaiša un krēmīga. Olu baltumus puto līdz stingrām putām un cukuru pievieno pamazām. Izsijā miltus 2 reizes. Pie saputotajiem dzeltenumiem liek baltumus un virsū vēl 3.reizi izsijā miltus. Masu sajauc, uzmanīgi maisot no augšas uz leju vienā virzienā.
Cep veidnē (26 cm diametrā) sakarsētā cepeškrāsnī 170 grādu temperatūrā apmēram pusstundu.
Pēc tam biskvītu sagriež 3 ripās.
Kūka tiek pildīta ar avenēm |
Biezpienu blendējot iegūst krēmīgu viendabīgu konsistenci |
Aveņu kārtai virsū tika pārklāts biezpiena krēms .
Biskvīta tortei var izmantot gandrīz jebkuru krēmu - vārīto, biezpiena, putukrējumu ar ogām utt.
Tortes ārējais veidols tika veidots vienkāršs un neapģērbts.
Jana.
Jana! Cepu biskvītu uz Jauno gadu, sanāca super! īpaši liels paldies par izvērsto vārītā krēma receptes aprakstu. Man ļoti patika kā sanāca. Kaut kad iepriekš arī biju mēģinājusi taisīt, pēc citām receptēm, bet krēms bija galīgi nekāds, tagad sapratu atšķirību receptēs, - sviesta daudzums..
AtbildētDzēstVārdu sakot, viesi ēda un slavēja un prasīja vēl :) !
Paldies!
ps. jums ir ļoooti labi apraksti kā ko darīt, kur ir riska zonas etc. Paldies! :)
Cik jauki, ka Jums izdevās iepriecināt viesus un pašai sevi arī !!! Un tiešām patīkami, ka mana pieredze kādam bijusi noderīga:))
DzēstKā tād ar cepamo pulveri šajā receptē???Nevajag itin nemaz???
AtbildētDzēstLabvakar!
DzēstNē, šajā receptē nevajag!
Pareizi pagatavots biskvīts ir pufīgs bez cepamā pulvera.
Paldies par biskvīta cepšanas aprakstu un recepti, izdevās lieliski!!!
AtbildētDzēstIlze
Ilze, patiesi prieks, ka izdevās:))
DzēstSveiki!
AtbildētDzēstReceptes Jums lieliskas un izdodas ar pirmo reizi!
Bet man jautājums par olu baltumiem- cik ilgi jāputo vai līdz kādai konsistencei??
Jana
Labvakar!
DzēstPaldies, bet tiešām prasās precīzāks apraksts par olu baltumiem:))
Olu baltumus puto līdz stingrām putu galotnītēm. Tā ir stadija, kad olu baltumi, apgriežot bļodu otrādi, vairs nekrīt laukā.
Laiku precīzi būs grūti pateikt, jo tas atkarīgs no putotāja/miksera jaudas - orientējoši, piecas minūtes.
Veiksmi Jums, Jana!:)))
Ak,Dievs,pirmo reizi mūžā sanāca biskvīts!Paldies,Jana!!!
AtbildētDzēstAk, cik superīgi:))
AtbildētDzēstNesaprotu,kāpēc vajag vienu olu baltumu vairāk?
AtbildētDzēstTāda ir šī recepte. Olas baltums ir tas, kurš dod biskvītam apjomu.
AtbildētDzēstSkaidrs,paldies par atbildi.
AtbildētDzēstSveika, Jana!
AtbildētDzēstKlau, kā Tev liekas, kura nianse jāpieslīpē ja biskvīts sakrītas. Krāsnī ir ar smuku "vēderiņu", uzpūties, taču izņemot ārā ātri vien saplok..
Problēmas - pašā mīklā?
cepšanas temperatūrā?
izņemts par ātru vai par strauju temperatūras kontrasts?
Paldies!
Sveika!
DzēstIespējams, temperatūra. Vai virsma ir brūna? Varbūt samazināt uz 160 grādiem un pacept ilgāk. Ja galīgi nesanāk, mīklai var piešaut šķipsnu cepamā pulvera.
Tikko ieliku cepeškrāsnī cepties! :-)
AtbildētDzēstUn????:))) Izdevās?
DzēstBiskvīts sanāca super, cepu 2 kārtas, katru no 8 olām un attiecīgi izrēķināju miltu un cukura daudzumu. Visiem garšoja, pārgriezu 2 kārtās katru un smērēju ar vārīto krēmu un svaigām zemenēm. Man likās, ka ļoti salda, vbai biskvīta kvalitāti varētu ietekmēt tas, ja liktu mazāk cukuru un līdz cik varētu samazināt.
AtbildētDzēstIlze, Jums taisnība, biskvīts ir salds un man tas arī traucē, bet tāda bija receptūra. Es šad tad samazinu cukura daudzumu, gan ne pārāk daudz, un ir ok.
DzēstPaldies par lielisko recepti! Pēc šiem norādījumiem izdevās izcept gardus biskvītus un iepriecināt dēliņu un viesus viņa dzimšanas dienā! :)
AtbildētDzēstLīva, cik brīnišķīgi:))
DzēstPaldies, Jana! Tagad kūku receptes meklēju tikai šajā blogā, jo esmu droša, ka izdosies! Biskvīts izdevās, iesmērēju saputotu skābo krējumu ar avenēm, visi ēda laizīdamies. Arī vārītais krēms bija lielisks. Paldies!!!
AtbildētDzēstsveika, šodien izmēģināju biskvītu precīzi pēc šīs receptes. Kas varētu būt par vainu, ka virsējā kārta 1 cm biezumā ir pārāk čaugana (uz bezē pusi)? Cepu 170 grādos ventilatora karsēšanas režīmā, kā ieteikts cepeškrāsns instrukcijā biskvītiem.
AtbildētDzēstLabdien!
AtbildētDzēstJa godīgi, nevaru iedomāties, kāds tam ir iemesls :((
Piemēram, man pēc savas cepeškrāsns instrukcijas biskvīts (un..ne tikai.) nesanāca.
Labdien! Cik ilgā laikā biskvīts ir gatavs?
AtbildētDzēstLabrït! Orientējoši 40 min. Pārbaudīt var ar koka kociņu/zibu bakstāmo-ja tas sauss, tad gatavas;)
DzēstPaldies! Ļoti, ļoti labi sanāca gan biskvīts, gan biezpiena krēms.
AtbildētDzēst