Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

svētdiena, 2019. gada 22. decembris

Kūka ar Ziemassvētku smaržu


Gribēju iesākt ar atvainošanos, kā lai citādi attaisno savu slinkumu - tikai divas receptes gadā🙈. Jāsaka, ka uz Jāņiem gan biju speciāli sagatavojusies skaistas kūkas publicēšanai, bet mana kūka sagāzās....😅, jo..darīju kā nevarēja darīt - griezu tikko svaigu biskvītu, kā arī vēl dažas kļūdas un rezultātā bija neatgriezeniskas sekas.



Mana 2019.gada Ziemassvētku kūka ir visai vienkārši pagatavojama, bet pavisam īpašu to radīs Jūsu pašu izvēlētās piedevas, garšvielas un smaržas. Lai arī Ziemassvētku garšas parasti saistās ar apelsīniem un mandarīniem, pildījumā šoreiz izmantošu Latvijas ogas. Jūs noteikti varat izmantot citus augļus.



Kūkas sastāvs:

1.Biskvīts.
2.Dzērveņu biezenis (aveņu, brūkleņu, ābolu, mandarīnu u.c.)
3. Krēmsiera krēms.

Nepieciešamās sastāvdaļas

Biskvītam:

3 lielas olas
85 g miltu (75 g baltie milti, 10 g-kukurūzas ciete)
90 g cukura
šķipsna sāls
pēc izvēles:garšvielas (kanēlis, ingvers); šķīstošā kafija; pāris ēdamkarotes saldētu vai kaltētu(sublimētu) ogu utt.

Dzērveņu biezenim:

200 g dzērveņu biezeņa
2 t.k. kukurūzas cietes
50 g cukura (var vairāk)

Krēmsiera krēmam:

380 g krēmsiera (Filadelfija, Rasa)
380 g saldā krējuma
70 g cukura 
vaniļas cukurs

Pārklājuma krēmam

100 g mīksta sviesta
300 g auksta krēmsiera
50 g pūdercukura


Veidnes diametrs no 16 cm  līdz 18 cm.
Ja vēlēsies lielāku kūku - tad divas reizes lielākam sastāvdaļu daudzumam vajadzēs 24 cm ⌀ lielu veidni.

Gatavošanas gaita

Viss sākas ar biskvīta pagatavošanu. Biskvīta recepte izvērsti aprakstīta saitā  Poļu biskvīts .



Lai biskvītam piešķirtu īpašu šarmu vai krāsu, ir daudz variantu - garšvielas (kanēlis, ingvers utt.); ogas; apelsīna/citrona miziņa; kakao u.c.. Es izmantoju kanēli un 1 ēdamkaroti šķīstošo kafiju.



Atdzesētu biskvītu ietin pārtikas plēvē un uzglabā ledusskapī. Biskvītam jānobriest vismaz 6 stundas.  Biskvītu var izcept arī ātrāk (nedēļu iepriekš) un ietītu pārtikas plēvē uzglabāt saldētavā.


Biskvītu sagriež 3 daļās. Pēc izvēles plāksnes var mitrināt (varianti - saldais krējums; kondensētais piens+ūdens; apelsīnu sula +cukurs).


Pildījumu (krēmu) pagatavot ir pavisam vienkārši - aukstu saldo krējumu, aukstu krēmsieru un pūdercukuru, vaniļas cukuru visu kopā ar mikseri  saputo. Sākumā izmanto mazus miksera apgriezienus (min.3-5), pēc tam tos palielina līdz masa sabiezē. Krēmam pirms putošanas pēc izvēles var pievienot piedevas - pāris ēdamkarotes kakao; sarīvētu citrona/apelsīna miziņu u.c.




Biezenim izmantoju uzkarsētas un blendētas purva dzērvenes. Noteikti piestāvēs aveņu biezenis, brūkleņu ievārījums (to nevajag karsēt kopā ar cieti), mandarīnu ievārījums. 
Katliņā liek biezeni, cieti, cukuru un kārtīgi izmaisa. Liek uz mērenas uguns un maisot karsē (1-2 min) līdz masa sabiezē. Masu atdzesē.

Būvē torti. Uz paliktņa liek pirmo biskvīta ripu, pēc izvēles mitrina. Ar krēmu pārklāj plāksni un ar konditorejas maisiņu izveido valnīti. Vidū liek ogu biezeni. Liek virsū nākamo plāksni, nedaudz piespiež un klāj krēmu un biezeni tāpat kā uz pirmās plāksnes. Pārliek trešo plāksni.



Ar trim karotēm krēma nolīdzina tortes virsmu un malas, tas būs tā dēvētais "melnais" apmetums, kurš būs pamatā pārklājumam. Pārklājuma krēmu var nelikt, ja nevēlas liekas kalorijas, bet maliņas pārklāt ar cepumu/piparkūku/riekstu drumstalām. 





Man pašai ļoti patīk baltas tortes, tāpēc kūkai klāšu pārklājuma krēmu. Pārklājuma krēmam ļoti mīkstu sviestu  un pūdercukuru liek putojamā bļodā un puto aptuveni 2 minūtes. Pievieno aukstu krēmsieru un ātri iemaisa masā.  Krēms būs diezgan biezs un, ja nav sevišķi augsta istabas temperatūra, ledusskapī vairs nelieku, būs vieglāk klājams. Pārklājuma krēmu sadala 2 daļās. Pirmo daļu klāj pāri atdzesētai tortes sagatavei un  torti liek ledusskapī  vismaz uz stundu. Pēc tam liek otru krēma kārtu. Torti nolīdzina. Līdzināšanai vislabāk izmantot speciālos konditorejas piederumus.





Dekorē ar ogām, piparkūkām, rozmarīna zariņu.  Es zaļumam pārdrupināju sakapātas pistācijas.


Tagad aiciniet bērnus, tuviniekus un draugus svinēt Kristus piedzimšanas svētkus:)

Labu apetīti, draugi!

4 komentāri: