Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

svētdiena, 2020. gada 29. novembris

Piparkūku mīkla

 




Piparkūku laiks klauvē pie durvīm. Čaklie rūķi jau darbojas- sijā miltus, maļ garšvielas, spiež piparkūku sirsniņas, bet citi no tiem - padalās ar receptēm 😋.
Katru gadu pagatavoju aptuveni 25 kg piparkūku mīklas un tā paredzēta galvenokārt maziem bērniem, tāpēc, lai mazie varētu droši ar to darboties,  piedāvāju piparkūku mīklu bez olām.


Mīklai nepieciešamās sastāvdaļas:


120 g ūdens
300 g cukura (pusi iesaku aizstāt ar tumšo cukurniedru cukuru)
100 g tumšā cukura sīrupa
100 g medus
300 g sviesta
800 g miltu (pusi var aizstāt ar pilngraudu miltiem)
1 - 1,5 t.k. sodas
vaniļas cukurs
šķipsna sāls
1 apelsīna miziņa
4 t.k. piparkūku garšvielas (gatavā vai pašu maltā maisījuma)

Es izmantoju šādas garšvielas - kanēlis, melnie pipari, kardamons, muskatrieksts, koriandrs, krustnagliņas, malts ingvera pulveris. Ja garšvielas malsiet paši, varēsiet proporciju variēt pēc saviem ieskatiem - katram ir sava garšu gamma. Noteikti nedrīkst dominēt krustnagliņas un muskatrieksts (būs rūgta garša).
Orientējošās proporcijas garšvielām varētu būs šādas - 3 tējkarotes kanēlis, 1/5 vesela muskatrieksta,  1 tējkarote - veseli pipari,  koriandra graudi; 1/2 tējkarotes - ingvera pulveris, kardamons un 8 krustnagliņas.




Gatavošanas gaita

Ļoti vēlos Jūs iedrošināt, ja vien ir laiks, pamēģiniet pagatavot piparkūku mīklu paši. Tas patiešām ir vienkārši!




Sagatavo receptē norādītās sastāvdaļas. Attēlā redzams tumšais cukura sīrups, kuru izmantoju, taču var lietot arī tumšo iesala sīrupu u.c. Cukuru parasti dalu uz pusēm - parasto balto cukuru un kādu no tumšajiem cukurniedru cukuriem (tie nopērkami gandrīz visos lielveikalos). Gatavošanas brīdī tumšā cukura krājuma bija izbeigušies, tāpēc izmantoju tikai balto. Ja tiks pievienots tumšais cukurniedru cukurs, mīkla būs arī daudz tumšāka.
Attiecībā par garšvielām - vienkāršāk lietot gatavos piparkūku maisījumus. Man patīk garšvielas pašai samalt, nu tā, lai smaržo visa māja.



Ūdeni, cukuru, sīrupu, medu, sviestu un sarīvētu apelsīna miziņu liek katliņā uz nelielas uguns. Maisot, masu uzkarsē (neuzvāra) un kad visas sastāvdaļas izkusušas, katliņu noņem no plīts un pievieno sodu. Pievienojot sodu, masu turpina maisīt, tā palielināsies apjomā (reaģēs). Kad masa nomierinājusies, pievieno garšvielas un visu kārtīgi izmaisa.



Masu 10 minūtes katliņā padzesē un pievieno 2/3 no izsijātiem miltiem. Miltus ar koka karoti ātri iemaisa masā. Šis ir brīdis, kad var pieregulēt garšvielu daudzumu. Masu pagaršojot, jau var saprast, vai vēl vajadzīgas garšvielas.
Tagad ļauj masai pilnībā atdzist. Kad masa pilnībā atdzisusi, katliņā pievienoju atlikušos miltus - ar karoti nedaudz apmaisu abas masas. 


Tālāk masu ar roku var samīcīt  turpat katliņā, izlikt un to pašu darīt uz dēlīša vai arī uz cepampapīra. 




Masu noteikti nedrīkst pārmīcīt, mīca tik daudz, lai tā ir viendabīga un spīdīga. Gatavo piparkūku mīklu uzglabā ledusskapī, var likt arī saldētavā.



Pirms piparkūku cepšanas, mīklu patur istabas temperatūrā. Paņem gabaliņu mīklas un ar rokām pamīca, tā kļūs elastīga un gatava veltnēšanai.
Tālāk viss kā jau parasti. Izveltnē mīklu (jo plānāk, jo kraukšķīgāk), spiež formiņas un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 5 minūtes.


Kraukšķīgos gardumus uzglabā slēgtā traukā.

3 komentāri:

  1. Liels paldies - mēs izmantojām šo recepti un sanāca ļoti garšīgas!

    AtbildētDzēst
  2. Cik ilgi esmu meklējusi šo gardo recepti!:)

    AtbildētDzēst
  3. Cepu nedaudz ilgāk, bet tāpat sanāca labi

    AtbildētDzēst