Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

svētdiena, 2015. gada 7. jūnijs

Zemeņu kūka fraisier


Par fraisier franču valodā dēvē zemeņu kūku no biskvīta mīklas un krēma, kurā patiešām redzamas veselas ogas.*  Kārdinoša, aromātiska un maiga.


Nepieciešamās sastāvdaļas


Biskvītam:

4 olas
4 ĒK - cukurs 
4 ĒK - milti
Vaniļas cukurs

Krēmam:

4 olu dzeltenumi
100 g cukurs (vai pēc garšas)
2 ĒK milti
0.5 l piens
15 g želatīns
vaniļas cukurs
350-400 g saldais krējums

Svaigas zemenes - 300-400 g

Veidnes diametrs - 25 cm

Gatavošanas gaita


Gatavo klasisko biskvītu


Gatavo 2 apaļas klasiskā biskvīta pamatnes. Biskvītu gatavoju, putojot atsevišķi olu baltumus no dzeltenumiem. Par biskvītu veidiem un to pagatavošanu vairāk pastāstīts šeit.

No iegūtās biskvīta masas uz cepampapīra izveidoju 2 apaļas plāksnes (aptuveni pielāgojot veidnes diametram) un cepu 190 grādu temperatūrā iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 8 - 10 minūtes.


Gatavām biskvīta plāksnēm noņēmu cepampapīru, uzliku virsū nepieciešamā lieluma veidni un apgriezu līdzenas maliņas.


Šajā gadījumā es izmantoju veidni, kurai var regulēt lielumu, taču kūkas būvēšanai var izmantot jebkuru noņemamo tortes veidni.
Ja izmanto parasto noņemamo veidni, tad biskvīta pamatni vajag nedaudz mazāku par pašu veidnes diametru -  biskvītam attiecīgi var apgriezt maliņas.


! Veidnē noteikti jāieklāj pārtikā izmantojams plastikāts - tas var būt šokolādes papīrs (nopērkams Gemoss), attiecīgi sagriezts celofāna maisiņš vai arī sagriezts cepampapīrs. 

Šo lietu izcēlu ar sarkaniem burtiem tāpēc, ka man pašai ir gadījies to aizmirst - un tā tas notika arī šoreiz....:))

Gatavo krēmu


Šo krēmu dēvē par bavārijas krēmu un tas ir daudzu franču desertu sastāvdaļa. Tas tiek gatavots līdzīgi vārītajam krēmam, tikai oriģinālā netiek pievienoti milti.



Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Uzliek vārīties pienu un tikmēr samaisa olas ar cukuru, vaniļas cukuru, pievienojot beigās miltus. Masu kārtīgi izmaisa un pa daļām (turpinot maisīt) tai pievieno uzkarsēto pienu. Vēlreiz visu kārtīgi samaisa un uz mazas uguns kārtīgi maisot karsē, līdz masa sabiezē. Masu noņem no plīts, brīdi padzesē un pievieno izšķīdinātu želatīnu.

Kausējot želatīnu, svarīgi to nepārkarsēt. Visdrošāk lielākā traukā ieliet karstāko ūdeni no krāna un trauku ar želatīnu ievietot tajā.

Kad krēma masa atdzisusi līdz istabas temperatūrai, iecilā saputotu krējumu. Saputotajam krējumam nav jābūt ar stingrām putām, tam jābūt viendabīgam, pretējā gadījumā, krēmā būs nesajaukušies putukrējuma gabaliņi.



Es daru tā - 3 karotes putukrējuma iejaucu vārītā krēma masā, kārtīgi izmaisu un tad masu vienā piegājienā ieleju traukā ar atlikušo putukrējumu, visu kārtīgi izmaisot. Krēmu ledusskapī neliek.

Liek kopā torti


Izvēlas pēc iespējas vienāda lieluma zemenes. Tās nomazgā un nosusina. 


Parasti šai kūkai zemenes griež uz pusi, bet var griezt arī šķēlītēs.


Biskvītu veidnē liek ar aprēķinu, lai apkārt ir brīva maliņa zemeņu šķēlītēm.



Sakārto zemeņu šķēlītes ap biskvīta pamatni.


Lielāko daļu krēma pārklāj biskvītam un zemenēm. Nevajag gaidīt, lai krēms sāk recēt, jo pretējā gadījumā, tas būs biezs un vienmērīgi nenoklāsies gar zemenēm.
Krēmam pārber sagrieztus atlikušo zemeņu gabaliņus. Sagrieztus zemeņu gabaliņus kūkā var likt arī vairāk, kā receptē norādīts - tad tā būs vel sulīgāka.


Virsū kārto otru biskvītu, viegli piespiež.


Biskvītam virsū liek atlikušo krēmu un to nolīdzina. Kūku liek ledusskapī vismaz uz  4 stundām. Sastingušai un gatavai kūkai noņem veidni, plastikāta maliņu un priecājas par acīm tīkamo galarezultātu.


Virsmu var dekorēt ar šokolādes skaidiņām un zemenēm, var pārklāt arī ar kausētu šokolādi (jārēķinās, ka šokolādes pārklājums var smērēties, griežot kūku). Es izmantoju kakao spoguļglazūru, kura bija pāri palikusi no citas kūkas. Katrā ziņā, kūkas dekorēšana ir pats patīkamākais visā gatavošanas procesā, un katrs pēc sirds patikas var realizēt savas radošās vēlmes.


Lai Jums šajā vasarā bagātīga zemeņu raža un gardas zemeņu kūkas!!!


*Cepam, Edward Gee, Jāņa Rozes apgāds, 2014.

4 komentāri:

  1. Mmmm... Recepte tieši zemeņu laikam :)! Noteikt ir tikpat fantastiski garšīgi cik skaist :)
    Tā gribas gabaliņu no tās kūkas ;)!!!

    AtbildētDzēst
  2. vai bez želantina nekaadi?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja bez želatīna, tad citu krēmu-vārītais sviesta krēms,siera krēms u.c.

      Dzēst