Šo interesanto biskvīta recepti aizguvu no vienas konkursa Latvijas gardākā kūka dalībnieces receptes.
Kūka bija plānota kā vārda dienas dāvana diviem puišiem un, tā kā šī biskvīta recepte ar alus piedevu mani jau bija izaicinājusi, ar nepacietību ķēros pie eksperimenta.
Mielojoties ar kūku, neviens no klātesošajiem alu nesagaršoja, taču intrigu gan izraisīja. Noteikti, šādu kūku cepšu vēlreiz:))
Kūkas sastāvs:
1. Kakao biskvīts ar alu
2. Kakao krēms no putota saldā krējuma un krēmsiera
3. Citrona sīrups biskvīta mitrināšanai
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1. Kakao biskvītam
250 ml alus (Tērvetes)
250 g sviesta
75 g kakao
400 g cukura
142 ml skābā krējuma
2 olas
275 g miltu
1 tējkarote vaniļas cukura
2 tējkarotes sodas
2. Kakao krēmam
1 paciņa krēmsiera (Rasa)
300 g saldā krējuma
3 ēdamkarotes kakao
pāris ēdamkarotes karsta ūdens
cukurs pēc garšas
Cukura sīrupam - 1/2 citrona sula ar brūno cukuru
Veidnes diametrs - 24 - 26 cm
Gatavošanas gaita
Kakao biskvīts ar alu
Masu lej iepriekš sagatavotā veidnē, kura izklāta ar cepampapīru un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 50 minūtes.
Gatavu biskvītu atdzesē. Biskvīta virsma pacēlās ar uzkalniņu un par daudz apbrūnēja, tāpēc īpaši to nedemonstrēju :)). Labākam rezultātam veidnes malas vajadzētu aptīt ar folliju - biskvīts cepsies vienmērīgāk.
Apbrūnējušo uzkalnu nogriezu, nederīgo garozu atdevu sunim, bet derīgo - sadrupināju.
Lai biskvīts būtu sulīgāks, pagatavoju sīrupu no nedaudz ūdens, puses citrona sulas un pāris ēdamkarotēm brūnā cukura. Citrona garša labi kontrastēs ar šokolādes garšām.
Gatavo kakao krēmu
Puto krēmsieru ar cukuru. Tam jābūt paturētam istabas temperatūrā. Citā traukā ieber kakao pulveri un pievieno nedaudz karsta ūdens. Masu izmaisa. Kakao maisījumu pievieno krēmsieram un masas savieno. Puto saldo krējumu un pievieno kakao masai. Visu labi samaisa.
Kārto kūku
Kā jau minēju, cepšanas gaitā izveidojušos uzkalnu biskvītam nogriezu. Virskārta bija vietām apbrūnējusi un uzkalns tortei veidotu nelīdzenu formu. Mīkstumu sadrupināju un no tā, liekot kopā kūku, izveidoju it kā vēl vienu kārtu.
Abas biskvīta plāksnes samitrināju ar sīrupu. Plāksni, kura būs virspusē kūkai, samitrināju no otras puses.
Kārtoju kūku secīgi - pirmā kārta biskvīts un virsū daļa no krēma. Tālāk - sadrupinātā biskvīta kārta, kurai arī pārklāj krēmu. Virsū liek otru veselo biskvīta ripu.
Šajā gadījumā manai kūkai starp kārtām izveidojās diezgan liela sprauga. Lai to vieglāk aizpildītu, pāris ēdamkarotes krēma samaisīju ar tikpat daudz sadrupinātā biskvīta.
Ar iegūto masu nosmērēju kūkas malas. Tagad kūka ir labi nošpaktelēta un krēmu tai pārklāt būs vieglāk.
Kūkas dekorēšanai ir dažādas iespējas - gan drupaču maliņas, gan šokolādes skaidiņas, gan pavisam vienkāršs akcents no šokolādes vai augļiem.
Nedaudz paeksperimentēju un kūkas virsmai pārlēju glazūru (neitrālā glazūra - cukura sīrups, smiltsērkšķu sula un želatīns).
Kūkas garša bija bagātīga - alus piešķīra pilnīgu garšas buķeti, krēms papildināja šokolādes noti un kūka garšoja ne tikai stiprajam dzimumam, bet arī dāmām.
O- laba ideja Līgo cienastam!
AtbildētDzēst