Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

sestdiena, 2015. gada 17. oktobris

Alus un šokolādes kūka


Šo interesanto biskvīta recepti aizguvu no vienas konkursa Latvijas gardākā kūka dalībnieces receptes.
Kūka bija plānota kā vārda dienas dāvana diviem puišiem un, tā kā šī biskvīta recepte ar alus piedevu mani jau bija izaicinājusi, ar nepacietību ķēros pie eksperimenta.
Mielojoties ar kūku, neviens no klātesošajiem alu nesagaršoja, taču intrigu gan izraisīja. Noteikti, šādu kūku cepšu vēlreiz:))


Kūkas sastāvs:

1. Kakao biskvīts ar alu
2. Kakao krēms no putota saldā krējuma un krēmsiera
3. Citrona sīrups biskvīta mitrināšanai

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1. Kakao biskvītam

250 ml alus (Tērvetes)
250 g sviesta
75 g kakao
400 g cukura
142 ml skābā krējuma
2 olas
275 g miltu
1 tējkarote vaniļas cukura
2 tējkarotes sodas

2. Kakao krēmam

1 paciņa krēmsiera (Rasa)
300 g saldā krējuma
3 ēdamkarotes kakao
pāris ēdamkarotes karsta ūdens
cukurs pēc garšas

Cukura sīrupam - 1/2 citrona sula ar brūno cukuru

Veidnes diametrs - 24 - 26 cm


Gatavošanas gaita

Kakao biskvīts ar alu



Katliņā silda alu un sviestu līdz tas izkusis. Masai pievieno kakao, cukuru un kārtīgi izmaisa. Masu nedaudz atdzesē.


Tikmēr puto olas ar krējumu un vaniļas cukuru.


Padzisušo kakao masu un olu masu savieno.


Traukā izsijā miltus ar sodu un pievieno iegūtajai masai. Mīklu ar mikseri kārtīgi izmaisa.


Masu lej iepriekš sagatavotā veidnē, kura izklāta ar cepampapīru un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā aptuveni 50 minūtes.


Gatavu biskvītu atdzesē. Biskvīta virsma pacēlās ar uzkalniņu un par daudz apbrūnēja, tāpēc īpaši to nedemonstrēju :)). Labākam rezultātam veidnes malas vajadzētu aptīt ar folliju - biskvīts cepsies vienmērīgāk.


Biskvītu pārgriezu uz pusi, taču to varētu griezt arī trijās kārtās.


Apbrūnējušo uzkalnu nogriezu, nederīgo garozu atdevu sunim, bet derīgo - sadrupināju.


Lai biskvīts būtu sulīgāks, pagatavoju sīrupu no nedaudz ūdens, puses citrona sulas un pāris ēdamkarotēm brūnā cukura. Citrona garša labi kontrastēs ar šokolādes garšām.

Gatavo kakao krēmu



Puto krēmsieru  ar cukuru. Tam jābūt paturētam istabas temperatūrā. Citā traukā ieber kakao pulveri un pievieno nedaudz karsta ūdens. Masu izmaisa. Kakao maisījumu pievieno krēmsieram un masas savieno. Puto saldo krējumu un pievieno kakao masai. Visu labi samaisa. 

Kārto kūku


Kā jau minēju, cepšanas gaitā izveidojušos uzkalnu biskvītam nogriezu. Virskārta bija vietām apbrūnējusi un uzkalns tortei veidotu nelīdzenu formu. Mīkstumu sadrupināju un no tā, liekot kopā kūku, izveidoju it kā vēl vienu kārtu.


Abas biskvīta plāksnes samitrināju ar sīrupu. Plāksni, kura būs virspusē kūkai, samitrināju no otras puses.
Kārtoju kūku secīgi - pirmā kārta biskvīts un virsū daļa no krēma. Tālāk - sadrupinātā biskvīta kārta, kurai arī pārklāj krēmu. Virsū liek otru veselo biskvīta ripu.


Šajā gadījumā manai kūkai starp kārtām izveidojās diezgan liela sprauga. Lai to vieglāk aizpildītu, pāris ēdamkarotes krēma samaisīju ar tikpat daudz sadrupinātā biskvīta.


Ar iegūto masu nosmērēju kūkas malas. Tagad kūka ir labi nošpaktelēta un krēmu tai pārklāt būs vieglāk.


Ar atlikušo krēmu pārklāj kūkas virsmu un malas.


Kūkas dekorēšanai ir dažādas iespējas - gan drupaču maliņas, gan šokolādes skaidiņas, gan pavisam vienkāršs akcents no šokolādes vai augļiem.
Nedaudz paeksperimentēju un kūkas virsmai pārlēju glazūru (neitrālā glazūra - cukura sīrups, smiltsērkšķu sula un želatīns).


Kūkas garša bija bagātīga - alus piešķīra pilnīgu garšas buķeti, krēms papildināja šokolādes noti un kūka garšoja ne tikai stiprajam dzimumam, bet arī dāmām.

1 komentārs: