Es esmu

Mani sauc Jana. Esmu traka uz kūku cepšanu. Lai dalītos savā priekā, izveidoju pierakstus. Priecāšos par katru, kurš šeit piestās uz brīdi.
Ja vēlies man kaut ko pateikt, labprāt gaidīšu Tavu ziņu e-pastā - jana.stendzenieki@gmail.com

trešdiena, 2016. gada 28. septembris

Piektdienas vakara kūka



Tas ir īpašs brīdis - salikt kopā kūku. Pamatne izcepta, krēms un citi pildījumi sagatavoti un tagad var sākties pats būvēšanas process... Ir piektdienas vakars un ģimenes iepriecināšanai tiek tapināta kūka no poļu biskvīta, ogu pildījuma un garda krēma. Vēlos iedrošināt esošos un potenciālos kūkumīļus - patiešām, nekā sarežģīta:))
Kūka tapa kā brīvais lidojums - rudens ogu iedvesmota, gaišā noskaņā un ar krāsu akcentiem.


Kūkas sastāvs:

1.Biskvīta pamatne
2. Ogu pildījums
3. Putukrējums
4. Krēmsiers

Nepieciešamās sastāvdaļas:

Biskvīta pamatne (25 cm diametrs)
300 g ogu masas
2 ēdamkarotes cukura vai pēc garšas (ogu masai)
4 plāksnes želatīna
Sīrups biskvīta mitrināšanai
400 g saldā krējuma
200 g krēmsiera (Rasa, Filadelfija)
70 g cukura vai pēc garšas (krēmam)
Dekors - ogas, dzērveņu tēja u.c.

Gatavo ogu želeju

Želatīna plāksnes (1 plāksnē ir 1,7 g ) iemērc traukā ar aukstu ūdeni. 



Veidnes vienu pusi nostiepj ar pārtikas plēvi un uzliek uz stingra pamata. Sablendē ogas ar cukuru. Masu uzkarsē, noņem no plīts un pievieno uzbriedinātu un no liekā ūdens nospiestu želatīnu. Izmaisa, atdzesē un ielej ar pārtikas plēvi izklātā veidnē. Veidni liek ledusskapī līdz masa sastingst. Ogu masu var sagatavot iepriekšējā dienā. 
Ogu kārtai var izmantot jebkuras ogas. Konkrētajā gadījumā izmantots ābolu biezenis ar aveņu sulu. Ilustrācijai redzams arī cits variants - aveņu masa ar veselām avenēm.

Gatavo krēmu

Atsevišķos traukos saputo krēmsieru ar cukuru un saldo krējumu. Abas masas savieno. Garšai pēc izvēles pievieno vaniļas ekstraktu vai citrona sulu. 
Konkrētajā gadījumā izmantots arī biezpiena krēms, kurš bija palicis pāri no cita deserta.

Liek kopā kūku

 Biskvītu sagriež 3 ripās.


Pirmā kārta
Lai kūka nebūtu sausa, biskvīts ir jāmitrina. Šajā gadījumā gan mitrināšanai, gan garšai izmantoju savārītu zemeņu/melleņu biezeni (nesaldu ievārījumu). Ogas gaišo biskvītu iekrāso, bet, ja vēlas skaistu kūkas šķērsgriezumu, jāizmanto cukura/citrona vai arī cits gaišs sīrups. Sīrupu vislabāk uzklāt ar otu. Pār mitrinošo slāni klāj krēmu.


Otro kārtu mitrina, pārklāj ar krēmu, uz krēma, ar pārtikas plēvi virspusē un turot to aiz malām, liek ogu želeju un pārtikas plēvi tikai tad noloba. Ogu želejas kārta ir nedaudz mazāka par biskvīta ripu - tas tāpēc, lai nekrāsotos kūkas malas.


Uz trešās kārtas biskvīta (apgriežot ripu uz otru pusi) klāj krēmu un ripu, ar krēmu apakšpusē, pārliek uz želejas. Krāsainā ogu želeja labi kontrastēs ar balto krēmu.


Trešās kārtas virsmu nemitrina, bet bagātīgi pārklāj ar krēmu.
Biskvīta virspusei speciāli nenogriezu "cepuri", tāpēc kūka šajā gadījumā sanāca ar apaļīgām formām. Krēms virspusei pārklāts bagātīgā kārtā. Kā jau iepriekš minēju, no cita deserta bija palicis pāri biezpiena krēms, tāpēc zem krēmsiera/putukrējuma masas izlietoju arī to. Biskvīts ir kā sūklis, krēms iestrādāsies tajā un gatava kūka būs krēmīga un garda.


Dekors tapa no tā, kas bija krājumos - daži ābolu un jāņogu zefīriņi, rudens avenes un dzērveņu tēja.


Atkal apjautu seno patiesību, ka viss ģeniālais ir vienkāršs:))

Lai Jums izdodas sava piektdienas vakara kūka!!!


Secinājumi:

1. Atkārtošos, bet izcilas kūkas atslēga ir gards krēms un sabalansēts pildījums. Tas vienkāršu biskvīta kūciņu var pārvērst par karalieni.
2. Ja nepieciešamajā brīdī nav pieejams saldskābs ievārījums vai ogas, var izmantot citrusaugļu (apelsīns, citrons, laims) cukura sīrupu - tas būs kā biskvīta mitrinātājs un vienlaicīgi papildinās kopējo kūkas garšu.
3. Vienkārši pagatavojamā ogu želejas kārta un tādas pašas krāsas dekors ir lieliska kombinācija, lai kūkas ēdājiem būtu bauda arī acīm. 

2 komentāri:

  1. Paldies! Beidzot redzu recepti ar precīzām instrukcijām - man kā iesācējam tas ir ļoti svarīgi :)

    AtbildētDzēst